BACH-VIRÁGOK

Bach-virágeszenciák és gyógyhatásaik
Forrás: www.bachvirageszencia.hu
 

 

KÉTSÉGBEESÉS CSOPORT

 

CRAB APPLE – Vadalma, a megtisztulás Bach-virága

 

A kényszeres rendszeretettől …… a belső rendig.

Ha nincs tisztában önképével és szégyelli vagy zavarban van kellemetlen fizikai tünetei vagy tulajdonságai miatt.

Kulcsszimptóma:
„Ez a tisztulás gyógyíre. Azoknak, akik úgy érzik, mintha nem lennének teljesen tiszták valamiért. Gyakran lehet egy jelentéktelen apróság miatt; másoknál viszont egy sokkal komolyabb betegség is okozhatja, melyre kevesebb figyelmet fordítanak, mint arra az egy dologra, ami éppen foglalkoztatja őket. Mindkét típus alig várja, hogy megszabaduljon attól a bizonyos dologtól, mely elhatalmasodott gondolataiban, mely úgy látszik olyan lényeges számukra, hogy azt már gyógyítani kellene. Csüggedté válnak, ha a kezelés nem sikerül. Tisztító hatása révén ez a gyógyír megtisztítja a sebeket, ha a betegnek oka van feltételezni, hogy valamilyen méreg került bele, melyet el kell onnan távolítani.”
Dr. Edward Bach

A CRAB APPLE eszencia tisztító hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Azok számára ajánlott, aki tisztátlannak érzi önmagát vagy téves önértékeléstől szenved, megszállottan pedáns háziasszony, kényszeresen tisztaságmániás vagy rögeszmésen ragaszkodik jelentéktelen dolgokhoz, viselkedésekhez. A CRAB APPLE segítséget nyújt azoknak, akikből szégyent és kellemetlen érzést váltanak ki a testi tünetek, például a pattanások vagy a váladékok.

Sikertelen kezelések esetén elkeseredetten reagálnak.

 

TIPP: Bőrproblémákra külsőleg is használható. Vízben oldva lemosóként, borogatásként (néhány csepp a vízbe) vagy fürdéshez is kiváló (10 csepp).

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Túlzott mértékű vágy a tisztaság után szellemi és fizikai oldalon egyaránt.
 • Minta háziasszony tisztaságmániával.
 • Tisztasági igénye a kényszeres tisztálkodásig fajulhat.
 • Utálja, ha a környezete és belső világa nem rendezett.
 • Sokszor elmerül a részletekben, nem jut el a célig.
 • Utálja magát bőr problémai miatt.
 • Retteg a fertőzésektől, a környezetszennyeződéstől és a rovaroktól.
 • Undort érez ételtől, önmagától.
 • Nem szereti magát.
 • Megszégyenítve érzi magát.
 • Fél, hogy romlott ételt eszik
 • Taszítja a csókolózás, szoptatás vagy az izzadás.
 • Undorodik saját tüneteitől: lábizzadás, szemölcs, pattanás, ekcéma.
 • Nehezére esik, hogy elnézze mások hibáit.
 • Zaklatott, ha életkörülményei nem rendezettek.

 

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 •  CRAB APPLE állapotban el tudja majd fogadni önmagát olyannak, amilyen – hibáival együtt. Megjelenésével vagy környezete tisztaságával kapcsolatban elégedettnek fogja érezni magát. Ez a „Tisztító Eszencia” testnek és léleknek egyaránt. Támogatja a méregtelenítési folyamatokat, mind külsőleg, mind belsőleg.

 

ELM – Szil, a felelősség Bach-virága

Az önértékelési válságtól …… a magunkba vetett bizalomig.

Ha a felelősség már túl nagy teher.

Kulcsszimptóma:

„Azok, akik jól végzik munkájukat, követik hivatásukat és remélik, hogy valami fontosat tudnak tenni az emberiség számára. Néha lehetnek depressziós időszakaik, amikor azt érzik, hogy az általuk vállalt feladat túl nehéz és meghaladja egy emberi lény erejét.” – Dr. Edward Bach

 

Az ELM – Szil azoknak az embereknek való, akik túl megerőltetőnek érzik munkájukat és kötelezettségeiket. Általában ügyes és jó munkabírású emberek, akik pillanatnyilag elvesztették hitüket képességeikben és lehangolttá váltak.

Egyensúlyi állapotban az ELM – Szil típusú ember általában jól boldogul az életében. Magabiztos, boldog, élvezi a munkáját. Olyan típusú emberek, akik felvállalják a felelősséget, és olyan munkájuk van, ahol más emberekért is felelősséget kell vállalniuk. Ahogy Bach doktor mondta, ők önzetlenül végzik a feladataikat.

És általában ez az az aspektusa az ELM típusú embereknek, amely miatt kibillenek az egyensúlyukból. Azonban mindenki kerülhet ebbe a negatív állapotba,  annak ellenére, hogy  egyébként jellemzően magabiztosak és jól érzik magukat a bőrükben.

Sokszor kerülnek ilyen állapotba a menedzserek, a magas beosztásban, felelősségteljes munkakörben dolgozó, másokért is felelős emberek, például orvosok, tanárok, terapeuták vagy cégvezetők.

Ez általában akkor fordul elő, amikor plusz teherrel kell szembenéznünk, vagy átlépjük a határainkat és extra felelősséget vállalunk. Ebben az esetben az öröm nyűggé válik, a plusz felelősség igénye, ami ránk rakódik, lehangolttá tesz, a magabiztosságunk köddé válik, az önbizalmunk eltűnik, amivel általában intézzük ügyeinket.

Ez gyakran kapcsolódik a munkánkhoz. Lehet, hogy nem is gondolnánk, de az  előléptetés, vagy az üzlet fellendülése, sikeressége teherként jelentkezik, amíg meg nem tanuljuk kezelni ezt a helyzetet.

Azonban az életünk más területe miatt is kerülhetünk ebbe az állapotba. A  gyereknevelés, egy nagyobb átalakítás a házon, ha életünk új irányt vesz vagy ha belevágunk egy új kihívásba, mind nagy felelősséget kíván tőlünk.  Majdhogynem bármi kiváltója lehet ennek az állapotnak, de a valós ok, mindig abban áll, hogy hogyan vagyunk képesek boldogulni a plusz teherrel, az extra nyomással, amikor azt érezzük, hogy „csak még ezt a kicsit kell ki bírni”.

Néha ez a küszködés olyan súlyos lehet, hogy idegességet vált ki, nyugtalanságot és szorongást okoz és néha pánikot is indukálhat, mert azt érezzük, hogy hirtelen nem vagyunk urai az életünknek.

Az ilyen esetekben az ELM – Szil segít visszanyerni a magabiztosságunkat, pozitívabban látni a helyzetet, vagy kiszélesíteni vagy újra gondolni a stratégiát, ami szükséges az extra igények kielégítéséhez. Segíthet abban is, hogy reálisabban mérjük fel saját korlátainkat, tudjuk, hogy meddig mehetünk el, meddig érezünk magunkat jól, hogy ne terheljük magunkat túl.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Egyszer csak azt érzi, hogy feladatai meghaladják az erejét. bár eddig jól végezte munkáját.
 • Úgy érzi, nem tudja elviselni a nagy felelősséget.
 • Magasabb követelményt támaszt önmagával szemben, ezért kimerült.
 • Elaprózza önmagát, ahelyett, hogy átadná a feladatot.
 • Nem marad otthon, ha beteg, mert nem akarja cserben hagyni a kollégáit.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 •  Pozitív ELM állapotban helyre fog állni a saját képességeibe vetett hite. Vissza fog térni önbizalma és ezzel a hatékonysága is. A nehézségeket újból a megfelelő szemszögből látja majd és csak annyi munkát fog vállalni, amennyit elbír. Így kötelezettségei mellett magával is tud törődni.

 

 

LARCH – Vörösfenyő, az önbizalom Bach-virága

Az önkorlátozástól …… a kibontakozásig.

Ha nem bízik önmagában. Neki sem kezd dolgoknak, mert „az úgysem sikerül”.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik nem tekintik magukat annyira jónak vagy tehetségesnek, mint a körülöttük levőket, akik sikertelenségre számítanak, akik úgy érzik, sohasem lesznek sikeresek, és ezért nem vállalkoznak vagy nem tesznek határozott kísérletet a siker érdekében.”
Dr. Edward Bach

A LARCH eszencia az önbizalom hiányát kezeli. Azoknak az embereknek segít, akik sokszor meg sem próbálnak valamit megtenni, mert eleve biztosak abban, hogy nem fog sikerülni. Kisebbrendűségi érzéssel élnek. Titokban tudják, hogy jók a képességeik, de ezt nem akarják tudomásul venni, így elkerülik a kudarcnak a puszta lehetőségét is.

A LARCH azok számára is hasznos lehet, akik vizsgahelyzetekben, interjúkon nem bíznak saját képességeikben (lásd még: RESCUE®keverék).

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Természetesnek tekinti a korlátokat, meg sem próbálja átlépni őket.
 • Kevesebbnek érzi magát másoknál.
 • Kisebbségi komplexusa van.
 • Összehasonlítja magát másokkal.
 • Önbizalomhiányban szenved.
 • “Úgy sem sikerül” – halljuk tőle.
 • Hátrányban érzi magát másokhoz képest.
 • Neki sem áll a feladatnak, mert úgy sem sikerül neki, gondolja.
 • Képes betegségre hivatkozni, hogy elkerülje a kudarcot.
 • Mássága (bőrszín, nyelv, fogyatékosság, nemi hovatartozás, származás) miatt kevesebbnek érzi önmagát.
 • Ha szembe jön vele egy lehetőség, akkor bizonytalan, hogy képes lesz-e megcsinálni, hezitál.
 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív LARCH állapotban határozottá válik és képes lesz feladatai ellátására. Reálisan fogja látni képességeit, önbizalma, önértékelése helyre áll, nem izgatja a siker vagy a kudarc kérdésköre. Tisztában van adottságaival és kamatoztatja azokat. Mer kezdeményezni, kockáztatni, és nem ismer lehetetlent. Kritikáit, észrevételeit megfogalmazza, és azt elő is adja szükség esetén.

 

OAK – Tölgy, a kitartás Bach-virága

Az kötelességteljesítő harcostól …… a békés katonáig.

Ha erős kötelességtudat vezérli, teljesítménykényszerben szenved. Annak ellenére, hogy kimerült még sem adja fel, erejét megfeszítve küzd körömszakadtáig.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik keményen harcolnak és küzdenek azért, hogy jobban legyenek vagy a mindennapos ügyeikért. Egyik dolgot a másik után próbálják ki, még ha reménytelennek látszik is. Ők harcolni fognak tovább. Elégedetlenek önmagukkal, ha egy betegség meggátolja őket kötelezettségeik teljesítésében vagy mások segítésében. Bátor emberek, akik nagy nehézségek ellen harcolnak anélkül, hogy feladnák a reményt.”
Dr. Edward Bach

 

Az OAK (Tölgy) típusú embert úgy lehetne jellemezni, mint akire lehet számítani, megbízható, szilárd, erős és támogató személyiség – soha sem keseríti el a kudarc, mindig pozitív -, aki feltűri a ruha ujját és nekigyürkőzik a feladatoknak és válság idején is higgadt tud maradni.

Az OAK eszencia azoknak való, akik bátrak, erősek és megbízhatóak. Akkor van csak szükség erre az eszenciára, ha erejük fogytán van és elfáradnak. Azonban ilyenkor sem állnak meg, bármi történjen, nem törődnek fáradtságukkal. Erős kötelességtudat hajtja őket. Mindig segítőkészek, lelkiismeretesek és megbízhatóak. Türelmesek, hajlamosak robotolni. Amíg van előttük feladat, nem engedélyeznek maguknak pihenőt. Makacsul tovább gürcölnek, akármilyen kimerültek is (lásd még: ROCK WATER és VERVAIN). Ha az ilyen emberek belső ereje megcsappan, lehangolttá, frusztrálttá válnak. Néha más stressz okozta tünetek is fellépnek.

A betegséget kudarcként élik meg, azonban ők mindent megtesznek a gyógyulás érdekében.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Túlhajtja magát, még akkor is, ha beleroppan.
 • Kötelességtudó, megbízható, akire mindig lehet számítani.
 • Tartja a lelket mindenkiben vészhelyzet esetén.
 • Sajnálja magától a lazítás perceit.
 • Soha nem vallja be, hogy ki merült.
 • Megállás nélkül tevékenykedik.
 • “Ezzel még tartozom” – gondolja.
 • Osztozik mások terheiben.
 • Nem ismeri be, hogy pihenésre van szüksége.
 • Amit elkezd, azt be is fejezi.
 • Sokszor kötelességérzetből dolgozik már csak.
 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív OAK állapotban újra erős lesz az ember, így családja vagy munkatársai támaszává válik. Kitartóvá, hatalmas munkabírásúvá és türelmessé válik. Energiatartalékait felszabadítja, jól bírja a feszültséget és a stresszt. Az OAK eszencia helyreállítja az erőt, ugyanakkor abban is segít, hogy felismerje: magával is kell törődnie kötelezettségei mellett.

 

 

 

PINE – Erdei fenyő, az önmagunk elfogadásának a Bach-virága

Az önértékeléstől …… az önbecsülésig.

Ha bűntudattól szenved és mások hibái miatt szemrehányást tesz magának, saját magát okolja miatta.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik önmagukat hibáztatják. Még ha sikeresek is, azt gondolják, tehették volna jobban is, és sohasem elégedettek a meghozott döntéseikkel. Segíthetne nekem ez a szer megállítani azt, hogy magamat okoljam mindenért?”
Dr. Edward Bach

A PINE eszencia azoknak segít, akik bűnösnek érzik- és szégyellik magukat vagy lelkiismeret furdalásuk van. Önmagukat okolják mások hibái miatt, vagy bármiért, ami nem sikerül. Érdemtelennek és értéktelennek tartják magukat. Az önvád és a szégyen oka nem egy valóságos rossz cselekedet, a bűntudat mégis megfosztja őket az örömök megélésének képességétől. Jellemző rájuk szerénység és szinte elnézést kérnek, amiért élnek. Mentegetőznek, ha betegek lettek és meg vannak győződve arról, hogy megérdemlik a szenvedést.

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • „Sohasem bocsátom meg magamnak.” – mondják.
 • Mások hibáit magára vállalja.
 • Mintha folytan bocsánatot kérne azért, hogy megszületett.
 • Indokolatlan bűntudat.
 • Mentegetőzik.
 • Hibásnak érzi magát, ha valakit figyelmeztetni kell.
 • Feláldozza magát, hogy másoknak jobb legyen, különben bűnösnek érezné magát.
 • Kevesebbnek tartja magát, mert kevesebb van neki, mint másnak.
 • Vitás ügy rendezésénél, hibásnak érzi magát.
 • Bocsánatot kér, ha rossz kedve van, vagy fáradt.
 • Kevesebbet enged meg magának, mert úgy érzi, nem érdemli meg.
 • Visszautasítja a bókokat, ajándékokat, dicséreteket, mert nem tartja magát érdemesnek rá.
 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív PINE állapotban képessé válik a reális felelősségvállalásra, a helyes ítéletalkotásra. Segítségével önmagunk elfogadása és megbecsülése érhető el, a túlzottan negatív ítéletek eltűnnek. A PINERÓL így írt Bach doktor: „Ha csak egy kicsit is elítéljük magunkat vagy másokat, azzal az egyetemes szeretetet utasítjuk el. Ez korlátoz minket és gátolja, hogy a szeretet rajtunk keresztül más emberek felé áramolhasson.”

 

 

 

STAR OF BETHLEHEM – Ernyős madártej, a vigasz Bach-virága

A megrázkódtatástól …… az újraorientálódásig.

Ha sokkot kapott, bánatos vagy megrémült.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik nagyon lesújtó, szomorú, vagy válságos helyzetben vannak, melyek boldogtalanságot okoznak a számára egy ideig.”
Dr. Edward Bach

 

A STAR OF BETHLEHEM a súlyos megrázkódtatást átélt embereket segítő eszencia. A sokk eredete lehet szellemi vagy testi, például egy baleset, rossz hír, hozzátartozó elvesztése, csalódás, vagy ijedtség. Legjobb, ha rögtön a sokkot kiváltó esemény után használjuk, de segíthet akkor is, amikor az esemény után évek múlva jelentkeznek testi tünetek. Az ilyen betegek lelkileg bénultak, visszahúzódóak és mindig szomorúak.

A STAR OF BETHLEHEM fontos összetevője a RESCUE® Elsősegély keveréknek. Szülés után szelíd segítője lehet mind az anyának, mind az újszülött gyermeknek az szülés, születés és az elválás élményének feldolgozásában.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Testi, lelki, szellemi sokkhatás érte.
 • Nem képes feldolgozni egy lelki traumát.
 • Nem tud napirendre térni vitás helyzetek felett.
 • Torkán akad a szó.
 • Ha megdöbbentő módon viselkednek vele, képtelen túltenni magát rajta.
 • Visszatérő lidérces álmok gyötrik.
 • Nem tudja elfogadni az együttérzést és a vigasztalást.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív STAR OF BETHLEHEM állapotban enyhül a sokk okozta trauma. Mindegy, hogy a megrázó esemény mikor történt, a STAR OF BETHLEHEM elősegíti a felépülést.

Bach doktor ezt a virágeszenciát a „bánatot vigasztaló, a fájdalmat csillapító”gyógyírként jellemezte.

 

 

 

SWEET CHESTNUT – Szelídgesztenye, a megváltás Bach-virága

A sötétségtől …… a fény felé.

Ha a teherbírása határán van és mélységesen kétségbeesett. Még az ember lelke is fáj ilyenkor.

Kulcsszimptóma:
“Azokra a pillanatokra, amikor olyan helyzetbe kerül, amikor a gyötrelem olyan nagy, hogy elviselhetetlennek látszik. Amikor a test vagy a lélek úgy érzi, hogy elérkezett a tűrőképessége határához, és itt most fel kell adnia. Amikor úgy tűnik, nincs már semmi csak pusztulás és megsemmisülés vár rá.”
Dr. Edward Bach

 

A SWEET CHESTNUT eszencia azoknak való, akik lélekben gyötrődnek, szenvednek, Bach doktort idézve: „teljesen reményvesztettek vagy úgy érzik, erejük végére jár”.  Ez az érzés megjelenhet végtelen bánatként vagy lesújtottság érzéseként. A búskomorság mellett a magány megélése is gyakori. A beteg úgy érzi, a jövő kilátástalan és nincsen semmi remény a jóra. A szenvedő érezheti azt, hogy az idegösszeroppanás szélén áll, de nem foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata. Sokan gondolják ebben az állapotban, hogy az Isten cserbenhagyta őket. Az emelt fővel és zokszó nélkül elviselt nehézségek – például családtag elvesztése vagy hosszú, kemény évek – után megjelenő fájdalom is lehet egy ilyen állapot.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Meggyőződése, hogy már nincs reménye a segítségre.
 • Tehetetlennek és védtelennek érzi magát.
 • Helyzete kilátástalan, nem tudja hogyan tovább.
 • “Itt véget ér a tudományom” – halljuk tőle.
 • Tudja, hogy saját erejéből nem jut tovább.
 • Teherbíró képessége végére ért.
 • Fel kell adnia, de ezt még nem akarja beismerni.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív SWEET CHESTNUT állapotban megszabadulhat a fájdalomtól és a lemondástól. Ha a körülmények nem változnak, akkor is képes lesz derűlátóan és lelki békével közelíteni hozzájuk. A nyugalom eredhet a magasabb erőkbe vetett hitből, ami lehet újra megtalált vagy akár most születő is. Felismeri, hogy a krízisben benne rejlik a változás, változtatás lehetősége. Adott időben képes beismerni, hogy már a dolgok nem rajta múlnak.

 

 

WILLOW – Fűz, a sors Bach-virága

A sors elleni haragtól …… az önmagunk iránt érzett felelősségtudatig.

Ha neheztel másokra, sajnálja önmagát, kívül keresi az okokat

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akiket csapás vagy balszerencse ért, amelyeket nehezen tudnak elfogadni panaszkodás és megbántódás nélkül, mivel úgy gondolják sok erőfeszítést tettek már az életben. Úgy érzik ők nem érdemeltek meg ilyen nagy megpróbáltatást, ez igazságtalan volt és elkeseredetté válnak. Ők gyakran kevés érdeklődést mutatnak és aktivitást azokban a dolgokban, amit korábban élveztek.” – Dr. Edward Bach

 

Ha WILLOW állapotban vagyunk, irigylünk másokat a sikereikért és boldogságukért. Úgy érezzük, hogy ez élet igazságtalan velünk és sértődöttek vagyunk, ha a dolgok nem mennek olyan jól. Miért pont velünk ilyen igazságtalan az élet? Miért mi vagyunk mindig azok, akik szerencsétlenek?

A WILLOW (Fűz) eszencia önmagát sajnáló, megbántott, keserű embereknek segít. Sokan azt érzik, hogy kitoltak velük. A WILLOW használata akkor indokolt, ha folyamatosan pechesnek érzi magát, ha nem érti, miért kell vele megtörténnie minden rossznak. Mivel érdemeltem ezt ki? – kérdezi sokszor. Irigyli mások jó szerencséjét, egészségét, sajnálja tőlük a sikert vagy boldogságot. Gyakran morog, duzzog, olykor ingerlékeny. Az ilyen emberből nagyon rossz beteg válik. Hiszen állandóan elégedetlen, önmagát áldozatnak tekinti, s a világért sem ismerné el, ha javult az állapota. Az önsajnálat természetesen kihat az életerőre is és rossz egészségi állapotot, gyengeséget okozhat.

Ebben az állapotban kicsit keserűbbek vagyunk és morgósabbak és akkor nehéz azokra a területekre összpontosítanunk az életben, ahol nincs igazán okunk panaszra. Azonnal negatív állapotba kerülünk. Ha egy WILLOW (Fűz) állapotban lévő embernek azt mondják, hogy szép a háza, ő úgy reagál, hogy „Igen, de nem olyan szép, mint amilyen nagy (vagy új, vagy régi, vagy értékes) a többi ház a szomszéd utcában.” Ha azt mondják neki, hogy jó állása van, akkor a Willow így válaszol: „Igen, de jobban is fizethetnének, mit például X asszonynak… vagy rövidebb lehetne a munkaidőm, mint B úrnak… vagy jó lenne nyugdíjba menni 50 évesen, mint ahogy azt C úr tette a szomszéd városban.”

Jó ez nekik?

Vajon a WILLOW állapotú emberek élvezik, hogy morognak? Bizonyos értelemben igen, és amikor a dolgok rosszra fordulnak (vagy akár csak úgy érzik, hogy a dolgok rosszul sikerültek), a WILLOW emberek hajlamosak beleragadni ebbe az állapotba.

Egy angol kifejezés is utal erre az állapotra: “Willow wallows”, ami annyit tesz magyarra fordítva, hogy „a fűz benne ragad, dagonyázik”. Az oktatók ezzel a kifejezéssel is szemléltetni szokták ezt a gyógyírt a hallgatóknak:  ahelyett, hogy lépéseket tenne a WILLOW, hogy a dolgok jobban menjenek, az energiáját arra fecsérli, hogy panaszkodjon. Így valójában kevesebbet tesz az ügy jobbra fordulásának az érdekében, mint amennyit panaszkodik.

Amikor ezt a fajta sértődöttséget és önsajnálatot érezzük vagy amikor azt gondoljuk, hogy az egész világ ellenünk van és az élet nem igazságos velünk, akkor a WILLOW gyógyír segít újraéleszteni optimizmusunkat és hitünket. Segít, hogy nagyvonalúbban érezzünk mások iránt és hogy tudatában legyünk annak, hogy a negatív gondolkodással azt vonzzuk be, amiről panaszkodunk.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Mindenért a környezetét okolja.
 • Úgy érzi igazságtalanul bántak vele.
 • A sors áldozatának tekinti magát.
 • Együttműködés helyett passzívan ellenáll.
 • Természetes, hogy mások segítenek neki.
 • Követel, de nem tesz érte semmit.
 • Hajlamos az előítéletekre.
 • Magában duzzog.
 • Éveken át haragszik valakire.
 • Követelni tud, de adni nem akar.
 • Tehetetlennek érzi magát.
 • Gyakran ünneprontó.
 • Nem ismeri be, hogy jobban van.
 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív WILLOW állapotban meg tud bocsátani és el tud felejteni múltbeli igazságtalanságokat. Képes élvezni az életet, ezáltal kedvező körülményeket teremt- és barátokat szerez magának. Nem érzi többé áldozatnak magát, irányítani tudja sorsát. A WILLOW eszencia semlegesíti a haragot, helyreállítja a humorérzéket és valós arányban és jelentőségben láttatja az eseményeket.

 

 

 

 

FÉLELEM CSOPORT

 

 

 

 

ASPEN – Rezgőnyár, a sejtelem Bach-virága

A sötét előérzettől …… a tudatos érzékenységig.

Ha megmagyarázhatatlan félelmeket és aggodalmakat érez, ideges és nyugtalan

Kulcsszimptóma:
„Meghatározhatatlan, ismeretlen félelem, amelyre nincs magyarázat vagy indok. Rettegés egy valamilyen bekövetkező borzalmas dologtól, de pontosan nem tudni, hogy mi az. Ezek a határozatlan, megmagyarázhatatlan félelmek kísérthetnek nappal és éjszaka. Az ettől szenvedők gyakran félnek elmondani problémájukat másoknak.” – Dr. Edward Bach

 

 Az ASPEN-t igénylő embert váratlan félelem fogja el, aggódik minden valós ok nélkül, szorong és ezért általában ideges és aggodalmaskodó. Jellemző rá, hogy a rossz álomból felébredve, még az álmát is elfelejti. Az ASPEN segítségére lehet azoknak a kisgyerekeknek, akik rémálmoktól szenvednek vagy egyszerűen félnek éjszaka (lásd még ROCK ROSE). Az ASPEN jellegű félelmek jelentkezhetnek akár nappal akár éjjel; a megmagyarázhatatlan aggódás és rossz előérzet előfordulhat egyedüllét során vagy baráti társaságban is, melyet remegés is kísérhet.

Mindannyian éreztük már az ASPEN félelmet életünk során. Ez olyan, amikor valami borzasztó dologtól rettegünk, hogy meg fog történni, gyakran kapcsolódik hozzá gyomorremegés is. Nyugtalanság érzése, és hogy életünket valami katasztrófa fenyegeti – egy olyan pánik érzés, ami beazonosíthatatlan. Olyan félelem érzet, ami mögött nincsen semmi ok.

Azok, akik az ASPEN állapotban vannak, nem tudják meghatározni félelmüket. Mivel megmagyarázhatatlanok, ezért még rémisztőbbek. Ha meg tudjuk mondani valaminek az okát, akkor szembe tudunk nézni vele, és megbirkózhatunk vele, vagy legalábbis nem fog továbbgyűrűzni és eluralkodni, de ha nincs semmi kézzelfogható dolog, ami kapcsolódhat a félelmünkhöz, úgy nagyon nehéz ezt kontrollálni. Ha az elme nyitva marad a félelem előtt, akkor nehéz védekeznie úgy, hogy nem ismert a félelem eredete.

Victor Bullen jól szemlélteti a következő történettel, összefoglalja, mivel néz mindenki szembe, amikor a félelem állapotában van, különösen az ASPEN típusú félelemben.

„ A Félelem kopogtatott az ajtón, a Bizalom ajtót nyit: Nincs itt senki.”

A bizalom az ASPEN pozitív állapota.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Ismeretlen dologtól fél.
 • Gyakran vannak rémálmai, utána nem mer visszaaludni.
 • Fél a sötétben.
 • Minden nagyon érzékenyen érint, és ettől szeretne megszabadulni.
 • Megérzi ösztönösen a körülötte lévők konfliktusait.
 • Gyerekek nem mernek egyedül maradni, mert félnek a szellemektől, szörnyektől.
 • Üldözési mániája van, fél a láthatatlan erőktől.
 • Babonás.
 • Nem bír bizonyos helyeken megmaradni, mert nem tudja elviselni annak a helynek a kisugárzását.
 
 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív ASPEN állapotbanbelső nyugalom, biztonságérzet jelenik meg, eloszlanak a félelmek. Az aggodalom helyét a kalandkeresés, az új élmények utáni vágy váltja fel. Megjelenik a nehézségekkel és a veszéllyel való szembenézés képessége.

Bach doktor szerint: „Ha erre ráébredünk, túljutunk a fájdalmon és a szenvedésen, nincs több félelem vagy aggodalom. Nem marad más, mint az életöröm, az elmúlás és a halhatatlanság öröme. Végig tudunk menni az úton, bármilyen veszélyen át, nehézségek közepette vezessen is az, félelmet nem ismerünk többé.”

Ha a fent leírtak ismerősek, szorongsz és nem tudod, hogy mi az oka, akkor az ASPEN – Rezgőnyár Eszenciára van szükséged!

 

 

 

CHERRY PLUM – Cseresznyeszilva, a higgadtság Bach-virága

A túlfeszítettségtől …… az ellazulásig.

Ha fél, hogy elveszti a kontrollt saját viselkedése felett. Nehezére esik a belső ellazulás.

Kulcsszimptóma:
„Félelem az elme túlterhelésétől, az ok nélküli feladástól, félelmetes és rettegett tett elkövetésétől, amelyek nem kívánatosak és rosszak, mégis gondol rájuk, és késztetést érez, hogy ezeket megtegye.”
Dr. Edward Bach

A CHERRY PLUM azoknak való, akik félnek, hogy nem képesek uralkodni viselkedésükön. Mélyen el vannak keseredve és félnek, hogy elvesztik a józan eszüket. A CHERRY PLUMRA akkor van szükség, amikor úgy érzi, hogy majd felrobban, és attól tart, hogy túl heves reakciói lesznek. Előfordul, hogy családja vagy barátai körében igazságtalanul és hisztérikusan viselkedik, dührohamokat zúdít másokra. A hisztis gyerekek jól bevált szere.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Igyekszik érzelmeit elnyomni.
 • Fél, hogy elveszti önkontrollját.
 • Fél, hogy olyan érzelmek jönnek a felszínre, amiket nem tud feldolgozni.
 • Gyerekek éjjel bepisilnek és ettől félnek.
 • Nyugalmat erőltet magára, ezért úgy érzi, mindjárt felrobban.
 • Nem mer beszélni félelmeiről.
 • Fél, hogy elveszti a józan eszét.
 • Játszik a gondolattal, hogy véget vet az életének. Öngyilkosság gondolata foglalkoztatja.
 • Mintha egy elfojtott vulkán lenne benne.
 • Dühkitörések, hiszti, gyerekek levetik magukat a földre, mérgében belecsap az ajtóba, eltör valamit stb.

 

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív CHERRY PLUM állapotban a nyugalom, a józan gondolkodás és cselekvés kerül előtérbe. Érzéseit el fogja tudni fogadni és el is tudja mondani azt. Az eszencia segít megnyílni. Ha a helyzet súlyos, ajánlott orvoshoz vagy terapeutához fordulni.

 

 

 

MIMULUS – Bohócvirág, a bátorság Bach-virága

A világtól való félelemtől …… a világba vetett bizalomig.

Ha tudja mitől fél, pl.: pókok, repülés, halál stb.

Kulcsszimptóma:
„Félelem a világ dolgaitól, betegségtől, fájdalomtól, balesettől, szegénységtől, sötéttől, az egyedülléttől, szerencsétlenségtől. A mindennapi élet félelmei. Ezek az emberek csöndben és titokban viselik félelmeiket, nem beszélnek róla nyíltan másoknak.”
Dr. Edward Bach

A MIMULUS eszencia azoknak segít, akik ismert eredetű félelmektől vagy fóbiáktól szenvednek. A félelem oka lehet a betegség, a halál, a baleset, a fájdalom, a sötétség, a hideg, a szegénység, más emberek, állatok, pókok, a nyilvános szereplés, barátok vagy állás elvesztése, a fogászat vagy bármi más konkrét dolog. Azokon segít, akik meg tudják nevezni félelmük forrását. Az ilyen emberek gyakran művészi vénával megáldottak, tehetségesek, ugyanakkor szégyenlősek és visszahúzódóak, társaságban szótlanok. Néhányan közülük elpirulnak, néha dadognak vagy idegesen nevetnek.

A MIMULUS segíthet a félénk, szégyenlős gyerekeknek és olyanoknak, akik félnek az állatoktól vagy a sötétben.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Ismert, hétköznapi dolgoktól fél (állatoktól, sötét helyektől, tömegtől, balesettől, jövőtől, fájdalomtól, telefonálástól, új helyzetektől vagy tériszonya van stb.)
 • Félelmeiről akkor beszél, ha rákérdeznek.
 • Ha izgul, sokat beszél, zavarában dadog, izzad a tenyere.
 • Hamar elpirul.
 • Nehezen boldogul a tömeggel.
 • Gyakran beteg.
 • Kisgyermekek az anyukájukba kapaszkodnak, elbújnak mögéjük.
 • Szorong az új dolgoktól.
 • Abban reménykedik, hogy a dolgok maguktól megoldódnak.
 • Túlzottan óvatos.
 • Túlérzékenység jellemző rá: zajra, hidegre, fényre.
 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív MIMULUS állapotban az ember nyugodt bátorságot érez, humorral és bizakodással fogadja a megpróbáltatásokat és a nehézségeket. Képes kiállni saját érdekeiért és érzelmei felett uralkodva, félelem nélkül élvezi az életet.

 

 

RED CHESTNUT – Vörös virágú vadgesztenye, az önállósodás Bach-virága

A szimbiózistól …… az önállóságig.

Ha túlzottan aggódik mások iránt vagy túlzottan törődik másokkal.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akiknek nehezére esik nem aggódni másokért. Gyakran már nem aggódnak maguk miatt, hanem csak szeretteikért.”
Dr. Edward Bach

 

A RED CHESTNUT eszencia azoknak az embereknek való, akik önzetlenül ugyan, de túlzott mértékben aggódnak, idegeskednek családjuk és közeli barátaik jóléte miatt. Mindig a legrosszabbtól tartanak szeretteikkel kapcsolatban: egy jelentéktelen panasz súlyos betegséggé alakul, ha a gyerek megsérül játék közben vagy a nyaralásra utazókkal lezuhan a repülőgép. Mások gondjai nyugtalanná, zaklatottá teszik őket. A túlzott aggódás átmeneti állapotként jelentkezhet ápolóknál, szociális munkásoknál, terapeutáknál (lásd: WALNUT). Ha állandóan visszatér a túlzott aggódás gondolata, akkor a WHITE CHESTNUT eszenciával érdemes kombinálni. Ha drámai, nagyon eltúlzott az aggódás, akkor a ROCK ROSE eszenciával kombináljuk. Nagyon jól bevált szer a RED CHESTNUT az elválasztás időszakában csecsemőknél és édesanyáknál egyaránt.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Túlzottan aggódik másokért.
 • Nagyon erős a belső kötődés.
 • Szenved a szeretteiért.
 • Önző módon törődik másokkal.
 • Könnyen beleképzeli magát mások helyzetébe.
 • Túlságosan együtt érez a másikkal.
 • Úgy éli meg valaki másnak az életét, mintha magáé volna.
 • Túlzottan óvják a gyerekeket.
 • Ha valaki betegségről beszél, azonnal felismerik önmagukon is a tüneteket.
 • Más érzéseivel jobban tisztába van, mint a sajátjaival.
 • Ha valaki késik, akkor rögtön a legrosszabbra gondol.
 • Túlöltözteti a gyereket, csak nehogy megfázzon.
 • Aggódik mások egészségi állapotáért, bolhából rögtön elefántot csinál.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív RED CHESTNUT állapotban az ember az aggodalom kínja nélkül tud együtt érezni másokkal. Egészséget és erőt sugároz azok felé, akik rászorulnak. Vészhelyzetekben testben és lélekben higgadt marad. Örül, ha segíthet, de jószándékát nem tukmálja másokra erőszakkal.

 

 

 

ROCK ROSE – Molyhos napvirág, a kitörés Bach-virága

A pániktól …… a hősiességig.

Ha retteg valamitől, a rémülettől kővé dermed, képtelen reagálni.

Kulcsszimptóma:
„A vészhelyzetek gyógyíre azokban az esetekben, amikor nincs esélye már a reménynek sem. Súlyos baleset, hirtelen betegség, vagy amikor a páciens nagyon ijedt és rémült, vagy ha az állapota olyan súlyos, hogy nagy félelmet okoz a körülötte levőkben. Ha a páciens eszméletlen az ajkát meg lehet nedvesíteni ezzel a gyógyírrel.”
Dr. Edward Bach

 

A ROCK ROSE olyan emberek kezelésére ajánlott, akik egy balesetet vagy komoly veszélyt éltek át, vagy szemtanúi voltak egy szörnyűségnek. Akkor van rá szükség, ha valós fenyegetés áll fenn, például természeti katasztrófa, hirtelen betegség, esetleg rablás történik és ez a tehetetlenség érzését és rettegést vált ki. Ilyesfajta félelem rémálmok nyomán is felléphet (lásd még: ASPEN és RESCUE® keverék).

A félelem állapota rövid ideig tart és konkrét krízishelyzet váltja ki.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Tehetetlenül kiszolgáltatott.
 • Könnyen pánikba esik.
 • Iszonyatos félelmet érez.
 • Gyerekek sírva ébrednek rémálmukból.
 • Mindennapokban, ha átmenetileg túlfeszültek az idegei, ingerlékeny.
 • Félelemtől kővé dermed, torkára forr a szó, szinte nem hall.
 • Félelem hatására felgyorsul a szívverése, elkezd izzadni a tenyere.
 • Mintha kő lenne a gyomrában a félelemtől.
 • Fél a zivatartól.
 • Ingerlékeny.
 • Krónikusan ideges.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív ROCK ROSE állapotban erősödik a bátorság és a lélekjelenlét. Nyugalmat és önzetlenséget biztosít vészhelyzetekben is. Válsághelyzetben ember feletti módon képes helyt állni. Képes uralkodni az idegrendszerén.
 
 
 
 

ÉRDEKTELENSÉG CSOPORT

 

 

CHESTNUT BUD – Vadgesztenyerügy, a tanulás Bach-virága

A könnyelműségtől …… a tapasztalatig.

Ha képtelen okulni tapasztalataiból, mindig ugyanazokat a hibákat ismétli.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik nem élnek a megfigyelés és tapasztalatszerzés előnyeivel, akiknek több időbe telik, mint másoknak megtanulni a mindennapi élet leckéjét. Amikor egyeseknek elég egyetlen tapasztalat megszerzése, az ilyen embereknek többre van szüksége, néha számos tapasztalatra, mielőtt megtanulják a leckét. Ezért sajnálatukra, ugyanazt a hibát többször is el kell követniük különböző alkalmakkal, holott egyszer is elegendő lenne vagy mások megfigyelése megmenthette volna őket ettől az egy hibától.”
Dr. Edward Bach

A CHESTNUT BUD eszencia azoknak való, akik nem okulnak tapasztalataikból, s ezért nem tudnak előrelépni az életben. Újra és újra ugyanazokba a hibákba esnek, például, többször visszatérnek egy rossz partnerkapcsolatba, vagy tovább dolgoznak egy olyan helyen, amelyik nem megfelelő számukra. Ahelyett, hogy tanulnának hibáikból, igyekeznek azokat inkább elfelejteni, így nincs mire alapozniuk jövőbeni döntéseiket.

Visszatérő betegségektől szenvednek, de sohasem vetődik fel bennük az a kérdés, hogy miért? Így nem tudnak kapcsolatba kerülni a valódi okkal.

 

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Mindig ugyanazokat a hibákat követi el.
 • Nem tanul a tapasztalatokból.
 • Már sokadik magas sarkú cipőt veszi meg, amikor nem is tudja hordani.
 • Nem mélyed el komolyabban semmiben, felületes.
 • Lassan tanul.
 • Fejben már megoldott egy helyzetet, de a kivitelezés már nem érdekli.
 • “Nincs mit tenni” – halljuk tőle többször.
 • Nem olvassa el a használati utasításokat, helyette össze-vissza nyomkodja a gombokat.
 • Nem figyel a beszélgetésre, mert már a következő kérdésen jár az agya.
 • Naivnak látszik.
 • Gyerekeknél szétszórtság, figyelmetlenség fordul elő, egyszerűen kimaradnak pillanatok náluk.
 • Tanulási zavarok fordulnak elő.
 • Késleltetett fejlődés.
 • Ha kudarcot vall, inkább új dologba vág bele, ahelyett, hogy megkeresné az okokat.
 • Rossz szokásai vannak.
 • Gondolatban, már előbbre jár, nem érdeklik az okok, így nem is tanul a hibáiból.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • A pozitív CHESTNUT BUD állapotról Bach doktor így írt:
 • „Ez a virág abban segít, hogy megtanuljuk építő módon használni tapasztalatainkat, meglátni hibáinkat úgy, ahogy egy kívülálló látja azokat.”
 • A pozitív CHESTNUT BUD személyiség tárgyilagosan szemléli tökéletlenségeit, tanul tapasztalataiból, ezáltal tudásra és bölcsességre tesz szert, amivel előre tud lépni az életben. Szelleme éber lesz, másokat is megfigyel és ezekből is képes lesz tanulni.

 

 

CLEMATIS – Iszalag, a realitás Bach-virága

 
A valóságból való menekülés helyett …… a realitás alakításáig.

Ha ábrándozó és többnyire érdektelen a jelen iránt.

Kulcsszimptóma:
Azoknak, akik álmodoznak, álmatagok, nem teljesen éberek, nem nagyon érdekli őket az élet. Csendes emberek, nem igazán boldogok a jelenlegi körülményeikkel, inkább a jövőben élnek mint a jelenben. Egy boldogabb időszak reményében élnek, amikor majd ideáljaik valóra válnak. Betegség esetén néhányan nem tesznek semmit vagy csak keveset gyógyulásuk érdekében, és bizonyos esetekben még a halált is várhatják a jobb idők reményében vagy azért, hogy találkozzanak egy régen elvesztett hozzátartozójukkal.”
Dr. Edward Bach

A CLEMATIS eszencia azoknak való, akik a saját világukban élnek és nem érdeklődnek a valóság iránt, nehezükre esik a jelenben élni. Gyakran mondják, hogy: „majd ha…” ez vagy az lesz . Általában nem igazán boldogok, szebb időkre vágynak, de keveset tesznek azért, hogy ez meg is valósuljon. Rossz az emlékezőtehetségük, nem foglalkoznak a részletekkel. Kevés bennük a kitartás, a vitalitás és szórakozottnak tűnnek, gondolataikban máshol járnak. Kedvelik a magányt. A konfliktusok elől elzárkóznak, visszahúzódnak. Gyakran romantikus emberek.

Ha megbetegszenek, semmit nem tesznek a gyógyulásért.

Ez az eszencia segítséget nyújthat azoknak, akik elvesztették szeretteiket, akikhez nagyon kötődtek.

A negatív CLEMATIS állapotban lévők figyelmetlensége balesetekhez vezethet. A CLEMATIS alkatú gyermekek csak nehezen tudják figyelmüket összpontosítani. Ez nem a tehetség hiányából, hanem az álmodozásra való hajlamból adódik.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Álmodozó, gondolataiban máshol jár.
 • “Szórakozott professzor”.
 • A mindennapi teendőkben járatlan.
 • Ábrándokba ringatja magát.
 • Mindig keres valamit.
 • Gyakran eltéved.
 • Elindul valahova, és nem tudja mit is akart.
 • Nincs benne élni akarás.
 • Nehezen emlékszik a részletekre.
 • Gyakran elbóbiskol.
 • Egykedvűen fogadja a rossz hírt.
 • Állandóan keresi a dolgait, nem emlékszik, hogy hova tette őket.
 • Gyakran füllent.
 • Nem tudja megvalósítani az elképzeléseit.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív CLEMATIS állapotban elkezd érdeklődni a világ felé, és az élet élvezete kerül előtérbe. Hatására képes lesz megvalósítani gondolatait, ki fogja tudni hozni magából a maximumot. Művészeti tevékenységben, írásban, tervezésben vagy akár gyógyításban is meg fogja tudni valósítani önmagát, amennyiben ilyen ambíciói vannak. Gondolatai józanok és valóság közeliek lesznek, képes lesz célokat felállítani, s felismerni, hogy a jövőt a jelenben kell megalapozni. A jelenben fog élni és figyelmét is a jelenben tudja tartani.

 

 

 

HONEYSUCKLE – Jerikói lonc, a múlt Bach-virága

A múltból …… a jelenbe.

Ha a múltban él, a múlt után vágyódik, és sokat nosztalgiázik.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik inkább a múltban élnek, talán egy nagyon boldog időszakban vagy egy elveszett barát emlékében, vagy egy cél elérésében, mely sohasem teljesült. Nem számítanak már olyan boldogságra, mint amilyenben korábban részük volt.”
Dr. Edward Bach

A HONEYSUCKLE eszencia a múlthoz való túlzott kötődést kezeli. Olyan embereknek van rá szükségük, akik a múltban élnek, akiket honvágy gyötör vagy gyakran nosztalgiáznak. Noha megbántak bizonyos dolgokat, de nem tudnak változtatni a jelen körülményeken, mert csak hátrafelé, a múltba néznek vissza. Képtelenek elszakadni egy kedves, szeretett személytől, aki meghalt már, vagy a régi szép időktől esetleg szomorú múltbeli eseményeken nem tudnak túllépni. A gyász állapotából nem képesek kilábalni, mindig a múltat emlegetik a beszélgetésekben. A HONEYSUCKLE hatékonyan kezeli a veszteség vagy a feleslegesség érzését.

Szintén segít az üzleti kudarcokat megélt – vagy idős, magányos embereken. Gyerekeknél fellépő honvágyat tudja csillapítani táborozás idején.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Egy elmulasztott lehetőség felett nem tud napirendre térni.
 • Honvágya van.
 • Sokat mereng a múlton.
 • Nehezen válik meg fölösleges tárgyaitól.
 • Gondolataiban a múltban él.
 • Szeretné, ha minden úgy lenne, mint a múltban volt.
 • Nem tud beilleszkedni új környezetébe, a régibe vágyódik vissza.
 • Azelőtt, amikor….; „Amikor én még …..” – kezdetű mondatokat gyakran halljuk tőle.
 • Sajnálkozva gondol vissza a múltra.
 • Állandóan a múltra hivatkozik.
 • Már nem vár semmit a jövőtől.
 • Előfordulhat az is, hogy nem nagyon emlékszik vissza a gyerekkorára.
 • Nehezen viselik a társaságát.
 • Nem tesz sokat azért, hogy megoldja a jelenben felmerülő problémáit.
 
 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív HONEYSUCKLE állapotban képes lesz a jelenben élni. A múltat nem mindenek felettinek, hanem hasznos tapasztalatként éli meg, melyből a mára érvényes tanulságokat lehet levonni. A HONEYSUCKLE eszencia segítségével képes lesz tovább lépni bűntudat nélkül az életben. Az öregedést is elfogadja, mint az élet természetes velejáróját.

 

 

MUSTARD – Vadrepce, a fény Bach-virága

A lelki fájdalomtól …… a lelkierőig.

Ha megmagyarázhatatlanul mély a bánata, mely minden ok nélkül jön és megy.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik búskomorságra, vagy akár kétségbeesésre hajlamosak, mintha egy hideg, sötét felhő árnyékolná be őket, és eltakarná előlük a fényt és az élet örömeit. Nem lehet megindokolni vagy megmagyarázni ezeket a rohamokat. Ilyen körülmények között szinte lehetetlen boldognak vagy jókedvűnek lenni.”
Dr. Edward Bach

A MUSTARD eszencia segíthet a hirtelen fellépő borúlátáson, a semmiből feltörő indokolatlan rosszkedven. A lehangoltság igen erős lehet, olyan, mint egy nyirkos, mindent elborító köd. Az egészséges jókedvet messzire űzi. Teljesen hatalmába keríti a melankólia, nem tudja lerázni magáról a borút, rátelepszik az emberre, mint egy nagy fekete felhő, aztán később, ahogy jön, úgy el is múlik.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Hirtelen súlyos szomorúság telepedik rá, melynek oka ismeretlen.
 • Nincs kedve még megmozdulni sem.
 • Nem tudja felvidítani semmi.
 • Mások előtt sem leplezi bánatosságát.
 • Könnyen sírva fakad.
 • Teljes befelé fordulás jellemzi.
 • Ész érvekkel nem lehet meggyőzni, hogy ki tudjon lábalni ebből a hangulatból.
 • Világfájdalmat érez.
 • Nem akar mozogni.
 • Lassúnak találja az idő múlását.
 • Nem tud örülni.
 • Nem vesz tudomást a körülötte lévő világról.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív MUSTARD állapotban visszatér az öröm. Belső stabilitást és békét teremt, melyet sem a jó, sem a rossz körülmények nem tudnak többé kikezdeni.

 

 

 

OLIVE- Olajfa, a megújulás Bach-virága

A kimerüléstől …… az erőforrásig.

Ha testileg és lelkileg is kimerültnek érzi magát fizikai vagy szellemi munka vagy betegség után.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik sokat szenvedtek lelkileg és fizikailag is, úgy érzik, olyan kimerültek és fáradtak, hogy nincs egyáltalán semmilyen erejük, hogy további erőfeszítéseket tegyenek. A mindennapi élet kemény munka számukra élvezet nélkül.”
Dr. Edward Bach

Az OLIVE azoknak való, akik testi és szellemi fáradtságot éreznek egy megerőltető, személyes gondokkal tűzdelt, nehéz munkával vagy tanulással töltött időszak után, esetleg betegségből való felépülés vagy mások ápolása miatt.

Ajánlott gyógyulófélben lévőknek is.

Akkor van rá szükség, ha valaki úgy érzi, a fáradtságtól sírni tudna, nincs több ereje, minden tartalékát felélte. Bármilyen tevékenység nehezére esik már, könnyen elfárad és kedvetlen. Ebben az állapotban már nem öröm a munka, de a korábban kedvelt szabadidős tevékenységek sem nyújtanak felüdülést. Úgy érzi, a szokásos szint alatt teljesít

Ilyenkor megnő az alvásigény.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Felemésztette az összes energiáját (megerőltető fizikai vagy szellemi munka, hosszas betegápolás, kevés alvás, súlyos betegség).
 • Nincs ereje semmihez.
 • Csak pihenni szeretne.
 • Sírni tudna a fáradtságtól.
 • Olyan fáradt, hogy már aludni sem bír.
 • Kimerült lelkileg és/vagy fizikailag.
 • Már csak nyugalmat akar.
 • Elegem van, nem bírom már!” – mondja.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív OLIVE állapotban visszatér az erő, az életkedv. A z eszencia hatására hallgatni kezd belső hangjára, mely a test szükségleteit közvetíti. Képes békében élni önmagával akkor is, ha éppen nem csinálhat semmit, élvezni tudja a pihenést.

 

 

WHITE CHESTNUT – Fehér virágú vadgesztenye, a gondolkodás Bach-virága

A szellemi körhintától …… a belső nyugalomig.

Ha nem tud szabadulni gondolataitól, amik állandóan foglalkoztatják.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik nem tudják megelőzni a nemkívánatos gondolatokat, ötleteket és vitákat, melyek gondolataikban keringenek. Általában azokban az időszakokban, a pillanatnyi érdeklődés nem elég ahhoz, hogy gondolatait teljesen kitöltse. Ezek a gondolatok örökösen zaklatnak és mindig megmaradnak, vagy ha egy kis időre el is tűnnek, vissza fognak térni. Úgy tűnik körbe-körbe keringenek és szellemi gyötrelmet okoznak. Ezeknek a nem kívánt gondolatoknak a jelenléte felborítja a belső békét és megakadályozza, hogy csak a munkákra tudjunk koncentrálni vagy a nap kellemes történéseire.”
Dr. Edward Bach

 

A WHITE CHESTNUT eszencia azoknak segít, akiknek makacsul visszatérő, zavaró gondolataik vannak. Nem tud elszakadni valamilyen emléktől, esetleg egy vita érveitől és újra meg újra végigpörgeti képzeletében ugyanazt a jelenetet. Úgy tódulnak elő a rossz emlékek, mint amikor a lemezen megakad a tű, csak körbe-körbe járnak a gondolatok, nincs nyugvópont. Nehezére esik összpontosítania napközben, este pedig nem tud elaludni. Szórakozottnak, figyelmetlennek tűnhet, néha elfelejt válaszolni, ha kérdezik.Beszédzavar vagy dadogás esetén VERVAINNEL kombinálva érdemes alkalmazni. Ha nem jönnek a gondolatok, akkor a WHITE CHESTNUT segíthet előcsalogatni őket.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Ugyanazok a gondolatok zakatolnak a fejében állandóan.
 • Belső párbeszédeket, vitákat folytat.
 • Azon gondolkodik, mit tehetett volna még jobban.
 • Hajnalban felébred, gondolatai miatt, nem tud visszaaludni.
 • Gyerekkorukban egyáltalán vagy nagyon keveset foglalkoztak velük.
 • Beszédzavar, dadogás.
 • Túlságosan aktív, gondolkodását nem tudja irányítani.
 • Nem tud szabadulni valamilyen aggodalomtól, gondolattól, érzéstől, eseménytől.
 • Csikorgatja a fogát álmában.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív WHITE CHESTNUT állapot megnyugvást hoz. A fej kitisztul, a gondolatait irányítani tudja az ember, és a probléma megoldására, a haladásra koncentrál. Az aggodalmakat felváltja a kedvező végkifejletbe vetett hit.

 

 

 

 

WILD ROSE – Vadrózsa, az életkedv Bach-virága

Az önfeladástól …… az odaadásig.

Ha keveset tesz saját helyzete alakulásáért, közönyös,sodródik az életében.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akik kétségtelenül elegendő ok nélkül minden történés iránt rezignálttá válnak, az élet elsuhan mellettük, elfogadják, ahogy van, anélkül, hogy bármilyen erőfeszítést is tegyenek, hogy javítsák a dolgokat, vagy örömöt leljenek benne. Minden gond nélkül feladták az életért vívott harcot.”
Dr. Edward Bach

A WILD ROSE eszencia azoknak való, akik beletörődtek helyzetükbe. Ez lehet betegség, egy unalmas életforma, vagy egy hálátlan munkakör. Mégsem panaszkodnak. Valójában annyira kedvetlenek, hogy nem is próbálnak meggyógyulni, munkahelyet változtatni, nem akarják élvezni az élet apró örömeit. A kedvezőtlen körülmények ellenére nem érzik magukat boldogtalannak, következésképpen nem tesznek semmit a helyzet megváltoztatásáért. Meglehetősen unalmas társak, akik mintha sohasem hoznák a formájukat. Ha megbetegszenek, nagyon könnyen elfogadják az olyan tanácsokat, mint: „ezzel meg kell tanulni együtt élni”. Inkább belenyugszanak a rosszba, mintsem elkeserednének tőle, elfogadják, amit az élet hoz. Nincsen bennük sem erő, sem nagyravágyás.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Nincs kezdeményezőkészsége.
 • Beletörődött sorsába.
 • Úgy gondolja, nem tud változtatni helyzetén.
 • Közönyösség jellemzi.
 • Határtalan ürességet és elhagyatottságot érez.
 • A depresszión már rég túl van.
 • Kívülről nem látszik egyáltalán, hogy rosszul érzi magát, mert körülményei nem indokolják.
 • Nem kezdeményez.
 • Családi vonásnak hiszi negatív beállítottságát.
 • Monoton hangon beszél.
 • Fásult.
 • Nagyon szomorú.
 • Mindenbe beleegyezik.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív WILD ROSE állapotban élénk érdeklődés támad az emberben az élet, a világ és a munka iránt. Lemondás helyett ambíciót és céltudat jelenik meg, megjavul egészségük, élvezik barátaik társaságát. Megértik, hogy felelősséggel tartoznak életük alakulásáért, körülményeiért, tehát a változásokat nekik kell kezdeményezni, ha nincsenek valamivel megelégedve. Kezükbe veszik sorsukat és tesznek, hogy jobbak legyenek körülményeik.

 

 

TÚLÉRZÉKENYSÉG CSOPORT

 

AGRIMONY – Apróbojtorján, az őszinteség Bach-virága

A látszatharmóniától …… a belső békéig.

Ha a vidámság látszata mögé rejti gondjait

Apróbojtorján kulcsszimptóma:
„Derűs, jókedvű, humoros emberek, akik szeretik a békét, szomorúak lesznek a vitáktól és veszekedésektől, kitérnek ez elől, ami sokszor megegyezik a feladással. Bár általában vannak problémáik, zaklatottak, nyugtalanok és gondterheltek lélekben vagy testben, gondjaikat mégis humoruk és tréfálkozásaik mögé rejtik, és nagyon jó barátként ismerik őket. Gyakran mértéktelen mennyiségű alkoholt és drogot fogyasztanak, azért hogy felpörgessék és segítsék önmagukat, hogy problémáikat jókedvűen tudják elviselni.” – Dr. Edward Bach

 

Az AGRIMONY (Apróbojtorján) típusú ember a legjobb példája a ” haverok, buli, Fanta” életmódnak. Mindig boldognak látszanak hatalmas mosollyal az arcukon. Nagyon jól elrejtik boldogtalanságukat, amit különösen magas fokon művelnek.

AGRIMONYRA (Apróbojtorján) azoknak van szükségük, akik gondtalannak és tréfás kedvűnek mutatkoznak, holott a boldogság látszata mögött aggodalmat, szorongást, komoly belső kínokat élnek meg, s ezt maguk és mások előtt is titkolni szeretnék. Ha rosszul érzik magukat vagy boldogtalanok, azt tréfával ütik el, nem fejezik ki valós érzelmeiket. Az ilyen emberek nem szeretnek egyedül lenni. Kedvelik és keresik a társaságot, mert az elvonja figyelmüket saját problémáikról. Nem akarnak tudomást venni az élet árnyoldalairól, s inkább elbagatellizálnak dolgokat, minthogy konfliktushelyzetbe kerüljenek. Néha nyugtalanok az éjszakáik, állandóan visszatérő gondolatokkal szembesülnek.

 

Az  AGRIMONY könnye a bohóc könnye – senki sem látja a festett mosoly mögött.  Ahogy Bach doktor is leírta, az AGRIMONY (Apróbojtorján) típusú ember gyakran fordul az alkoholhoz, drogokhoz, és más stimuláló szerekhez, hogy fenn tudja tartani a boldogság látszatát.  Természetesen ez nem jelenti azt, hogy aki iszik az AGRIMONY (Apróbojtorján) típusba tartozik, és azt sem, hogy aki AGRIMONY (Apróbojtorján) típus az alkoholista.  Mindannyian önálló individumok vagyunk, saját problémamegoldó kulccsal.

Az AGRIMONY (Apróbojtorján) típusú emberek elrejtik mások elől az érzelmeiket annak az érdekében, hogy úgy látsszon, minden rendben van, ezzel elkerülve a kényes kérdéseket, és kényelmetlen pillanatokat.  Gyakran keresik mások társaságát, hogy az ő problémáikkal foglalkozzanak, nem szeretnek egyedül lenni, mert akkor újra szembesülnek saját gondjaikkal.

 

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Fontos a harmónia, a békesség kedvéért mindent megtesz.
 • Nem mutatja ki igazi érzéseit.
 • Az élet árnyoldaláról nem vesz tudomást.
 • A békesség kedvéért inkább meghátrál.
 • Betegen sem panaszkodik.
 • Gyakran él káros szenvedélyekkel.
 • Függőségek: drog, alkohol cigaretta, gyógyszer.
 • Rossz szokások: körömrágás, hajcsavargatás, fogcsikorgatás.
 • Nagyon jó kolléga, barát.
 • Mindig tevékenykedik, hogy ne legyen ideje gondolkodni.
 • Menekül a problémái elől ezért folyton úton van, bulizik, társaságba jár, utazik.
 • Szavajárása: “Semmi probléma”, “csak lazán”.
 • Elbagatellizálja az érzéseit, a problémáit.
 • Nem bírja a veszekedést, nagyon megviseli lelkileg.

 

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív AGRIMONY állapotban képes lesz felszabadultan élvezni mások társaságát, nyíltan kifejezni érzéseit és elfogadni az élet kellemetlen vagy a lelkileg megterhelő eseményeit is. A vidámság az önelfogadásból, belső boldogságból fakad. Rálátást szerez a problémákra, diplomatikusan oldja fel az ellentéteket.

 

 

CENTAURY – Kisezerjófű, a szolgálás Bach-virága

A passzív szolgálástól …… az érdekérvényesítésig.

Ha nehezen tud nemet mondani, és igyekszik mások kedvében járni.

Kulcsszimptóma:

„Kedves, csendes, szelíd emberek, akik türelmetlenül várják, hogy másokat szolgáljanak. Igyekezetükben túlhajtják önmagukat. Ez a vágy olyan nagyra nő bennük, hogy inkább szolgákká válnak, mint készséges segítőkké. Jó természetük arra sarkallja őket, hogy dolgozzanak többet saját feladatuknál, így téve, elhanyagolhatják saját küldetésüket.” – Dr. Edward Bach

 

A CENTAURY (Kisezerjófű) azoknak való, akik nehezen tudnak nemet mondani. Hagyják, hogy mások uralkodjanak felettük, vagy irányítsák őket. Általában halk szavúak és visszahúzódóak, kevés kezdeményezőkészséget vagy akaraterőt tanúsítanak. Szeretnének megfelelni minden elvárásnak, ezért alárendelik magukat mások akaratának, ahelyett, hogy együttműködnének velük. Noha elégedetlenek ezzel a helyzettel, inkább lemondanak saját vágyaikról és elképzeléseikről, minthogy összeütközésbe kerüljenek. Mivel mindig a társadalmi normáknak megfelelően akarnak eljárni, mások iránymutatásai erősen befolyásolják döntéseiket. Könnyű kihasználni őket, gyenge az önérzetük. Általában fáradékonynak és levertnek is érzik magukat.

A CENTAURY (Kisezerjófű) típusú emberek kedvesek és „megteszek bármit bárkinek” beállítottságúak. Senkit nem akarnak megsérteni vagy megbántani, így a végén csak mások igényeit teljesítik és a sajátjaikat figyelmen kívül hagyják. Gyakran csöndes, szerény ember, aki nehezen tudnak kiállni magukért a hatalommal szemben vagy képviselni önmagukat és nehézséget okoz számukra, hogy „nem”-et mondjanak. Éppen ezért könnyű célpontok parancsolgató, domináns emberek számára, akik könnyen manipulálják a szolgálatkész Centauryt.

Nem tud nemet mondani

Egyszerűen az emberek azt feltételezik, hogy a CENTAURY (Kisezerjófű) nem utasítja őket vissza. Mivel ez általában jogos feltételezés, így az emberek hajlamosak elvárni, hogy a CENTAURY (Kisezerjófű) eleget tesz a kívánságaiknak. Ez az elvárás nyomást gyakorol rájuk, akik ettől még kevésbé hajlamosak „nem”-et mondani vagy kiállni magukért, és inkább megmaradnak a megszokott szerepben – „önkéntes dolgozó” -, amelyet ismernek, és amelyben biztonságban érzik magukat. Ez viszont ahhoz vezethet, hogy neheztelni kezdenek (WILLOW), vagy bűntudatot éreznek, mert azt gondolják, hogy bárkit is cserben hagynak (PINE), vagy keresztbe tesznek maguknak azzal, hogy mindig beadják a derekukat, ahogy a CENTAURY.

Victor Bullen egyszer azt írta, hogy a természet adományait gyakran elmulasztjuk, mert figyelmünk valami „fontosabb” felé irányítjuk. Azt mondta:

Szomjan halunk, amikor csak le kéne hajolnunk és inni az élet vizéből, mely folyamatosan áramlik a lábunk körül. Még több „csodaszert, csoda gyógyszert” keresünk, miközben lábunk alatt ott van a Természet és Isten mennyei ajándéka.”

A CENTAURY (Kisezerjófű) személyiséget a maga csendes, védtelen és lágy módján szintén nem veszik észre – aktív és lényeges szerepe csupán csak egy eszköz lett azon cél eléréséhez, ami más emberek törekvése, s elnyomják őt mások ambíciói, a munka vagy a rohanás a határidők betartásáért.

A CENTAURY (Kisezerjófű) típusú ember nagylelkűen bánnak saját idejüket és szolgálatkészségükkel, talán sokszor túlságosan is nagyvonalúan, de ez nem kritika vagy hiba. Öröm számukra, ha adhatnak, és hatalmas örömet okoz nekik, ha segíthetnek másoknak. A feladat számukra, hogy tudják, hol kell meghúzni a határt úgy, hogy továbbra is készségesen adhatnak annak kockázata nélkül, hogy kihasználják őket. És ez feladat mindenki más számára is: megtanulni, hogyan legyünk érzékenyek és tudjuk, mi a különbség valaki jólelkűségének alázatosan elfogadása, és a kísértés között, hogy kihasználjuk mások jó természetét.

Gyerekek

A CENTAURY (Kisezerjófű) gyerekek általában mindig azt csinálják, amit mondanak nekik, és áldozatává válhatnak azoknak a gyermekeknek, akik szeretnek irányítani. Ennek eredményeképpen bajba kerülhetnek azért, mert követi a parancsait azoknak, akik nem a helyes útra vezetik őket. Ahogy felnőnek és keresünk az útjuk az életben, újra más emberek kívánságai irányíthatják őket. A szülők, akik a legjobbat akarják a saját fiaik, leányaik számára, esetleg orvosi egyetemre vagy tanárképző főiskolára terelik őket csak azért, mert azt szeretnék, hogy a gyerekek megvalósítsák azt, amire ők maguk vágytak, de soha nem érték el. Mivel nem tud ellenállni a szülők kívánságainak, nagyon boldogtalanná válhat, mert olyan szakmát választ, amely nem érdekli.

 

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Gyakran kihasználják jóindulatát.
 • Túl engedékeny.
 • Szolgálatkész.
 • Nem tud nemet mondani.
 • Elismerés motiválja segítőkészségét.
 • Nagyon fontos mások elismerése.
 • Könnyen átveszi mások szokásait, mimikáját.
 • Akaratgyenge.
 • Nem képviseli saját érdekeit.
 • Könnyen válik szekta tagjává, vagy kerül más ember befolyásolása alá.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív CENTAURY állapotban úgy marad meg a szolgálatkészség, hogy nem hagyja figyelmen kívül saját igényeit. Meg tudja fogalmazni, és szükség esetén meg is védi a véleményét, társaságban ki tud bontakozni. A legfontosabb változás, hogy tudni fogja, mit akar és képes lesz a saját útját járni. Elhatározás és erő szegődik mellé, amit mások véleménye nem befolyásol.

 

 

HOLLY – Magyal, a szívet megnyitó Bach-virág

A keményszívűségtől …… a melegszívűségig.

Végtelenül féltékeny, irigy és gyanakvó. Dühös.

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akikben néha olyan gondolatok támadnak, mint féltékenység, irigység, bosszú, gyanakvás. A bosszúállás különböző formáira. Sokat szenvedhetnek önmagukban, amikor gyakran nincs oka is igazi oka boldogtalanságuknak.”
Dr. Edward Bach

A HOLLY az összeférhetetlen, keményszívű, néha esetleg kegyetlen vagy durva emberek gyógyíre. Az ilyen emberek belül szenvednek – sokszor indokolatlanul. Nehezen költözik a szívükbe szeretet, könnyen dühbe gurulnak. A gyűlölet, az irigység és a féltékenység tölti ki gondolataikat. Tudtukon kívül bizonytalanságtól szenvednek, ezért gyanakvóak és támadóan viselkednek. Nem tudnak szeretni, szinte csak haragot éreznek embertársaik iránt. Sokszor bosszúállóak és kárörvendőek.

A HOLLY olyan gyerekeknek is segíthet, akik féltékenyek kisebb testvéreikre. Ilyenkor hisztiznek, dacosak és rosszkedvűek lesznek.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Féltékeny és gyanakszik.
 • Képtelen szeretni.
 • Irigy és bosszúálló.
 • Nem tud mások boldogságának szívből örülni.
 • Gyorsan dühbe gurul.
 • Hevesen, indulatosan reagál.
 • Lenéz másokat magában.
 • Úgy érzi, félreértik az érzéseit.
 • Sokszor meggyanúsít másokat.
 • Rosszindulatú.
 • Keményszívű.
 • Fél, hogy átverik, becsapják.
 • Mások érzelmeit kifigurázza, kineveti.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív HOLLY állapotban nagylelkűvé válnak az emberek. Képesek úgy adni, hogy nem várnak viszonzást. Együtt érzőek, szeretnek, és szeretetre méltóak lesznek. Önzetlenség és megosztás lép a birtoklási vágy helyébe, még akkor is, ha nehézségekkel kell szembenézni. A belső harmónia lehetővé teszi, hogy örüljenek sikereiknek.
 
 • Bach doktor szavaival: „A HOLLY megvéd minket mindentől, ami nem az egyetemes szeretet. A HOLLY megnyitja a szívet és egyesít minket az isteni szeretettel.

 

 

WALNUT – Dió, a világra segítő Bach-virág

A befolyásolhatóságtól …… a belső szilárdságig.

Ha életében nagy változások előtt áll vagy védelemre van szüksége mások befolyásolásától

Kulcsszimptóma:
„Azoknak, akiknek különböző eszményeik és törekvéseik vannak az életben, amelyeket megvalósít, de néhány alkalommal mások lelkesedése, hite vagy erős véleménye kísértésbe viheti, és felhagy saját ötleteivel, céljaival és munkájával. Ez a gyógyír állhatatosságot és védelmet nyújt külső behatásokkal szemben.”
Dr. Edward Bach

A WALNUT eszencia azoknak való, akik nehezen alkalmazkodnak egy új helyzethez, akik túl érzékenyek egyes eszmékre, hangulatokra vagy befolyásokra. Változások, fordulópontok esetén hasznos: fogzás, kamaszkor, várandóság, válás, menopauza, vallási krízis, költözés, új munkahely, leszokás, régi megkötöttségektől való elszakadás, barát vagy hozzátartozó elvesztése vagy az öregedés alkalmával segíthet.

Akkor is erre az eszenciára van szükség, ha határozott elképzelésekkel rendelkező és az életben boldogulni óhajtó embert egy erősebb személyiségű, domináns ember, kedvezőtlen körülmények, családi vagy egyéb kötelékek, esetleg a múlt emlékei meggátolnak a haladásban, eltérítik választott útjáról. Ha mások gondjai vagy jelleme vannak valakire túlzott befolyással, szintén hasznos a WALNUT. Alkalmas terapeutáknak, gyógyítóknak, pszichológusoknak, akiket betegük kezelése érzelmileg nagyon megvisel vagy kimerít.


NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Fontos változás részese: új munkahely, nyugdíj, elköltözik, iskola- és óvoda kezdése.
 • Családi állapot változás: gyerek születése, válás, halál a családban.
 • Életkori és állapot változások: kamaszkor, menopauza, várandósság.
 • Megvan a célja, de még valami visszatartja az utolsó lépéstől.
 • Nehezen szabadul egy erős személyiség befolyása alól, vagy az elvált házastárstól.
 • Pontosan tudja mit akar, de egy külső tényező behatására elbizonytalanodik.
 • Nehezen szánja el magát egy új lépésre.
 • Újra és újra elbizonytalanodik.
 • Múltban történtek fogva tartják, ezért nem változtat.
 • Ragaszkodnak régi családi tradíciókhoz, így nem újítanak.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív WALNUT állapotban megszabadul a múlttól. Lehetővé teszi, hogy az ember egyenesen haladjon életútján. Segít a szükséges változtatásokat véghezvinni, vagy folytatni a terveket akkor is, ha azokat mások ellenzik vagy akár kigúnyolják. A WALNUT eszencia állandóságot biztosít és megvéd mások befolyásától. Segít egy létező cél megvalósításában.

 

 

 

BIZONYTALANSÁG CSOPORT

 

CERATO – Kékgyökér, az intuíció Bach-virága

A gyenge ítélőképességtől …… a belső bizonyosságig.

Ha saját ítélőképességében kételkedik, másoktól vár megerősítést.

 

Kulcsszimptóma:

“Azoknak, akikben nincs elegendő önbizalom, hogy meghozzák saját döntéseiket. Állandóan mások tanácsát kérik, melyek gyakran félrevezetik őket.” – Dr. Edward Bach

A CERATO azoknak való, akik nem bíznak saját meglátásaikban és döntőképességükben. Alapvetően tudja, hogy mit szeretne, hiszen megfelelően bölcs és intuitív, mégis mindig kikéri mások véleményét, tőlük várja a támogatást. Mivel nem bízik saját döntéseiben, hagyja magát félrevezetni.Ha beteg lesz, minden kezelést kipróbál, amit mások ajánlanak neki.

Ha valaha kérdezted is mástól, hogy: „Vajon te mit tennél az én helyemben?” vagy „Mit gondolsz, jól csináltam?”, akkor CERATO állapotban voltál.

CERATO arra a helyzetre való, amikor belül tudjuk, hogy mit szeretnénk, de szükségünk van valakire, aki jóváhagyja a döntésünket. A saját magunkban való kételkedés nagyon gyakori, szinte mindenkivel előfordul. De vannak olyanok, akiket jobban megvisel ez a bizonytalanság és mindenre hatással van, amit tesznek. A CERATO típusra jellemző, hogy belső hangjuk talán túl halk ahhoz, hogy meghallják azt és meggyőzze őket. Folyamatosan keresik mások társaságát, hogy bátorítást kapjanak tőlük saját belső bölcsességük megerősítésében.

Gyerekek

Azoknak a gyereknek van erre szükségük, akik másokat utánoznak és azok tanácsait követik, ahelyett, hogy saját személyiségüket erősítenék. Átveszik más gyerekek reakcióit, modorát és gondolkodását, ahelyett, hogy saját magukat képviselnék, csak utánozzák barátaikat.

Ha a CERATO gyerek gyakran váltogatja a barátait, akkor a személyiségét is váltogatni fogja, hogy illeszkedjen hozzájuk, mint ahogy a kaméleon is teszi, amikor a környezetéhez igazítja a színét.

Felnőttek

Mire felnő a CERATO gyerek és Cerato felnőtt lesz belőle addigra teljességgel szem elől téveszti személyiségét. Képtelen megbízni ösztöneiben, szükségét érzi, hogy megkérdezze mások véleményét, és hogy jóváhagyását kapjon mielőtt bármit is tesz.

Miközben folyamatosan megerősítést várnak a CERATO emberek, védtelenné válnak mások határozott véleményével és nézeteivel szemben. Saját elhatározásaikat is az általuk értékesnek ítélt emberek véleményére alapozzák, így előfordulhat, hogy olyan helyzetben találják magukat, amibe nem is szerettek volna kerülni. Később nem csak magukban kezdenek el kételkedni, hanem elvesztik hitüket más emberekben is, és azt kérdezik maguktól, hogy: ”Miért nem így vagy úgy tettem?, vagy „ Miért hallgattam rá?” vagy rátapintva a lényegre: „Miért nem hallgattam magamra?

Amikor a CERATO érzelmi állapotában vagyunk, akkor ez az eszencia segít miket megszabadulni az önmagunkban való kételkedéstől. Segít bízni megérzéseinkben, megismerni saját szándékainkat, és biztosnak lenni abban, hogy mit is akarunk,magabiztossá válni, és biztosan tudni, hogy mit kell cselekednünk, legyünk meggyőződve arról, hogy mi a helyes tett. Segít megértenünk, hogy az emberek különböznek életszemléletükben, és véleményekben és nekünk a saját életünket kell élnünk, és hallgatnunk kell arra a kicsike hangra bennünk, hogy mi is igazán jó nekünk.

 

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Nem hallgat az érzéseire.
 • Mások véleményét részesíti előnyben saját megérzéseivel szemben.
 • Folyton másoktól kér tanácsot: ” Te mit csinálnál a helyemben?”
 • Információt gyűjt, de nem hasznosítja, nem szerez saját tapasztalatot.
 • Sokat beszél, környezetét saját problémáival gyötri.
 • Buta ember benyomását kelti.
 • Hiányzik a józan paraszti esze.
 • Fél az előre el nem tervezett helyzetektől.
 • Tutira akar menni.
 • Befolyásos emberektől vár tanácsot.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív CERATO állapotban képes lesz hallgatni saját bölcsességére, belső hangjára és követni a belső útmutatásokat. Csendes önbizalom, döntőképesség jellemzi, melyek segítségével megtalálja igazi útját. Könnyen és gyorsan fog döntéseket hozni saját meglátásai szerint.

 

GENTIAN – Tárnics, a hit Bach-virága

A kétségektől …… a bizalomig.

Ha könnyen elbátortalanodik és elcsügged, hezitál.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik könnyen elbátortalanodnak. Bár jó irányba halad betegségük vagy mindennapi dolgaik, ennek ellenére egy kisebb csúszás vagy akadály is kétséget ébreszt bennük és elcsüggeszti őket.”
Dr. Edward Bach

A GENTIAN a kétkedésre és a csüggedésre hat. Azoknak van rá szükségük, akik elbátortalanodnak és elkeserednek a nehézségek láttán, vagy ha kudarcot vallanak. Ők az örök pesszimisták, akik mindennek a rossz oldalát látják meg először. Az rosszkedvük oka mindig konkrét, nem úgy, mint a MUSTARD esetében. Annak ellenére, hogy dolgaik jól alakulnak, egészségük és életük javuló tendenciát mutat, egy kisebb akadály hatására is képesek elveszíteni lendületüket.

Azoknak a gyerekeknek, akik elbátortalanodtak vagy elkedvetlenedtek iskolai kötelezettségeik miatt, támogató segítséget nyújt kitartást és erőt adva a folytatáshoz.

A GENTIAN eszencia olyan embereknek segíthet, akik egy hosszan tartó vagy állandóan visszatérő betegség miatt elkeseredtek.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Örök pesszimista.
 • Állandóan kételkedik.
 • Szkeptikus csak azért, hogy később ne érezzen csalódást.
 • Már kisebb akadály esetén is elbizonytalanodik, mindent sötéten lát.
 • Állandóan bátorításra van szüksége.
 • Kishitűsége okozza sokszor a kudarcait.
 • Mintha élvezné a pesszimizmust.
 • Ha valamit sikerrel megoldott, még akkor is felvillan benne, hogy akár ez rosszul is elsülhetett volna.
 • Mindig mindent megkérdőjelez.
 • Elkedvetlenedik, ha a gyógyulása egy kicsit megtorpan.
 • Eleve kudarcot vár.
 • Gyakran halljuk tőle: “Na ugye, megmondtam, hogy úgyse sikerül”.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív GENTIAN állapotban világossá válik, hogy nem szabad kudarcról beszélni akkor, ha minden tőlünk telhetőt megtettünk, bármi is az eredmény. Nincs az az akadály, ami legyőzhetetlen volna, nincs olyan feladat, amit ne lehetne megoldani. Megjelenik a pozitív életszemlélet, a belső hit, hogy végül is minden nehézséget át lehet hidalni. Azok, aki használják a GENTIAN Bach-virágeszenciát újra és újra erőt gyűjtenek, és nem adják fel a probléma megoldását.

 

GORSE – Sülzanót, a remény Bach-virága

A feladástól …… a kezdeményezésig.

Ha reménytelennek érzi helyzetét, kétségbeesett és pesszimista.

Kulcsszimptóma:
 

“Nagyon nagy a reménytelenségük, elvesztették a hitüket abban, hogy lehetne még többet tenni értük. Mások rábeszélésére vagy kérésére kipróbálhatnak más kezeléseket, de eközben azt közvetítik a körülöttük élőknek, hogy nagyon kicsi a remény a gyógyulásra.”
Dr. Edward Bach

A GORSE eszencia a reményvesztett és kétségbeesett embereknek való, akik feladták a harcot és a reményt. Vannak, akik úgy érzik: nincs fény az alagút végén, nincs mit várni már az élettől. Úgy látják nincs kilátásuk sem problémájuk megoldására és nem tudják hogyan tovább. Lelkileg kikészültek, és a reményt sem érzik már.

Sok negatív GORSE állapotban lévő ember szenved valamilyen krónikus betegségtől. A rengeteg próbálkozás és sikertelen kísérlet a gyógyulásra lelkileg teljesen felőrölte őket. Közeli hozzátartozóik unszolására hajlandóak újabb módszereket kipróbálni, de nem hisznek a kezelés eredményességében, mondják is: „Megcsinálom, de úgysincs értelme már!” Azt gondolja, az ő sorsa a szenvedés és a fájdalom, ebbe beletörődik, nem küzd.

Bach doktor azt írta erről a típusról: „Úgy néznek ki, mintha egy kis napsugár hiányozna életükből, hogy eloszoljanak a felhők.”

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Hosszas eredménytelen küzdelemben kimerült, már nem reménykedik.
 • Mindent megpróbáltam, de …; hiszen úgy sincs értelme” – halljuk tőle sokszor.
 • Nincs ereje újra megpróbálni.
 • Rezignált.
 • Lelkileg elfáradt.
 • Beletörődött, hogy neki nem lesz jobb már.
 • Nem lát kiutat.
 • Krónikus betegségben szenved.
 • Adott helyzetében reménytelennek érzi a helyzetét.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív GORSE állapotban megjelenik a hit és remény, még akkor is, ha testi vagy lelki nehézségekkel kell szembe nézni. Új erőt és lendületet merít lelke mélyéről, kész arra, hogy felelősséget vállaljon sorsáért, és tegyen érte. Tudomásul veszi, hogy vannak olyan állapotok, amelyek nem változtathatók meg, mégis kitartóan hiszi benne, hogy összességében sorsa pozitívan alakulhat. Ennek eredménye képpen derűlátóbban éli hétköznapjait és halad előre.

 

 

HORNBEAM – Gyertyán, az aktivitás Bach-virága

A lelki ernyedtségtől …… a lelki frissességig.

Ha “már megint hétfő” érzése van, kételkedik abban, hogy képes elvégezni az aznapi tennivalóit. Halogat.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik úgy érzik nincs elegendő erejük sem fizikailag, sem lelkileg hogy az élet által rájuk rakott terhet elviseljék; a mindennapos ügyeket túl nehéz számukra elvégezni és befejezni, ennek ellenére általában siker koronázza tetteiket. Azoknak, akik azt hiszik, hogy a lelkük egy részét, vagy valamelyik testrészüket meg kell erősíteni ahhoz, hogy képesek legyenek könnyen elvégezni a munkájukat.”
Dr. Edward Bach

A HORNBEAM eszencia inkább szellemi, mint testi fáradtságra való, azokra az esetekre, amikor valaki úgy ébred, hogy kételkedik abban, hogy képes elvégezni napi munkáját és feladatait. Nem szeret szembenézni a nehézségekkel, kedvetlenül áll neki a napi teendőknek, pedig általában valamennyit képes boldogulni. Az embereknek akkor van szükségük a HORNBEAMRE, amikor túlterheltnek érzik magukat vagy egyhangú az életük, például, ha keményen készülnek egy vizsgára (lásd még OLIVE). Nincs bennük lelkesedés, csak halogatják a dolgokat.

Alvásuk nem pihentető, amikor pedig betegségből való felépülésről van szó, nem biztosak abban, hogy elegendő lesz az erejük a gyógyuláshoz.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Fáradtnak, elcsigázottnak érzi magát. Már attól a gondolattól elfárad, hogy végiggondolja, mennyi mindent kell aznap elintéznie.
 • A szürke hétköznapok monotóniájában él.
 • Számtalan elintézendő dolga nyomasztja, amit aztán a nap folyamán megold.
 • Szellemileg túlhajtottnak érzi magát.
 • Fáradtsága a monotóniából adódik.
 • Halogatja teendői elvégzését.
 • Hiányzik a feszültség és az ellazulás váltakozása.
 • Nehéz a feje, bágyadt.
 • Napi feladatai elvégzéséhez, neki kell gyürkőznie.
 • Nincs lendülete, túlhajszoltnak érzi magát.
 • Szerinte reggeli kávé vagy tea nélkül nem tud már dolgozni.
 • Új életre kel, ha egy érdekes feladattal szembesül.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív HORNBEAM állapotban megnő a saját erőbe és a megfelelés képességébe vetett hite. Helyreáll a szellemi frissesség, az életkedv és a spontaneitás, az élet újra élvezhetővé válik. A napi feladatokat energiával és tiszta fejjel kezdi meg, a munkát pedig lazítással ellensúlyozza. Feladatait nem halogatja, hanem ahogy alkalma nyílik rá elvégzi.

 

 

SCLERANTHUS – Szikárka, az egyensúly Bach-virága

A belső ziláltságtól …… a belső egyensúlyig.

Ha szenved a bizonytalanságtól, nem tud dönteni két dolog között, hangulatingadozások jellemzik.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik sokat szenvednek attól, hogy két dolog között képtelenek dönteni, hol az egyik látszik jobbnak, hol a másik. Általában csendes emberek, a nehézségüket egyedül viselik, mert nem akarják másokkal megbeszélni.”
Dr. Edward Bach

A SCLERANTHUS az állandóan hezitáló embereknek való. Nehezen hoznak döntést, főleg, ha két vagy több lehetőség között kell választaniuk. Hiányzik belőlük a higgadtság, a nyugalom. Gondolataik szöcske módjára ugrándoznak beszélgetés közben. Hangulatuk gyakran és szélsőségesen változik. Hol vidámak, hol szomorúak, egyszer tele vannak energiával, máskor fáradtak. Derűlátás és ború, nevetés és sírás váltja egymást. A változó hangulatok miatt mások szemében megbízhatatlannak tűnnek. Ezzel a viselkedéssel időt és lehetőségeket pazarolnak el azáltal, hogy képtelenek döntésre jutni.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Hangulatember.
 • Megbízhatatlannak, szeszélyesnek tarthatják mások.
 • Két lehetőség közül nem tud dönteni.
 • Vívódását nem osztja meg másokkal.
 • Egyedül akarja a döntést meghozni.
 • Gondolataiban csapong, egyik végletből a másikba esik.
 • Rengeteget izeg-mozog, ficereg.
 • Naponta többször is átöltözik.
 • Kétségeit nem osztja meg senkivel.
 • Szélsőségek jellemzik.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív SCLERANTHUS állapotban erősödik az önbizalom és döntőképesség. Kiegyensúlyozottság és nyugalom jelenik meg a viselkedésben. Az egyén képes hamar dűlőre jutni eldöntendő ügyekben, és szükség esetén hamar cselekszik.

 

 

WILDE OAT – Ágas rozsnok, az elhivatottság Bach-virága

A kereséstől …… a megtalálásig.

Ha bizonytalan saját életútjának kiválasztásában, elégedetlen jelenlegi helyzetével, de nem tudja kiválasztani önmaga számára legjobb utat.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik arra vágynak, hogy valami különlegeset vigyenek véghez életükben, akik több tapasztalatot szeretnének gyűjteni, és élvezni szeretnék azt, ami lehetséges a számukra, hogy teljes életet élhessenek. Problémájuk, hogy eldöntsék, melyik tevékenységet válasszák. Bár a vágyuk nagyon erős, nem éreznek elhivatottságot egyik iránt sem, amely előbbre helyezné bármelyiket a többihez képest. Ez okozhatja a késlekedést és az elégedetlenséget.”
Dr. Edward Bach

A WILD OAT azoknak segít, akik választás elé érkeztek az életükben, és nem tudják, mitévők legyenek.  Érzik, hogy nincsenek jó helyen, de nem tudják merre induljanak. Elképzelhető, hogy ambícióval és tehetséggel is rendelkeznek, de határozott szándék hiányában elpazarolják adottságaikat. Gyakran több munkát is kipróbálnak, de hamar megunják ezeket, és nyugtalanná válnak. Mindeközben tisztában vannak azzal, hogy az élet elmegy mellettük – elégedetlenek és bosszúsak is emiatt. A WILD OAT segítséget nyújthat fontos döntések meghozatalakor, például a pályaválasztás időszakában.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Nagyon sok célja van, amit meg szeretne valósítani, de egyiket sem viszi végig.
 • Igazából nem akarja elkötelezni magát.
 • Sok mindent kipróbál, de nem nyújt kielégülést semmi sem a számára.
 • Újabb és újabb célokat hajszol.
 • Mindenütt ott van, mindenhová tartozik, de igazából sehova.
 • Szeretne valami különlegeset megvalósítani, de nincs konkrét elképzelése.
 • Sok mindenbe belevág, sokféle végzettsége van, de egyiket sem érzi az igazinak.
 • Mindig úton van, nem találja a helyét.
 • Azt érzi, hogy tehetséges, de az élet mégis elhalad mellette.
 • Mindig újabb terveket hajszol.
 • Elaprózza önmagát.
 • Kapkod, mindig másba vág bele, legyen ez beszéd, munka, háztartással kapcsolatos feladatok.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív WILD OAT állapotban letisztult elképzelések alakulnak ki arról, hogy mit kezdjen az életével. Építő jellegű gondolatok, törekvések jelennek meg, így képes dönteni sorsáról. Adottságait előnyösen használja. Akinek többféle tehetsége is van, megtalálja a módját, hogy egyszerre több munkakörben valamennyit kamatoztassa. Ha valami untatja, nem adja fel azonnal.

 

 

 

MAGÁNYOSSÁG CSOPORT

 

HEATHER – Hanga, az identitás Bach-virága

A segítségre szoruló kisgyermektől …… a megértő felnőttig.

Ha mindig önmagát helyezi középpontba, nem szívesen van egyedül és állandóan igényli a beszélgetést.

Kulcsszimptóma:
„Azok, akik állandóan mások társaságát keresik, bárkiét, aki éppen elérhető, mert szükségesnek érzik megvitatni saját dolgaikat másokkal, bárki legyen is az. Nagyon boldogtalanok, ha csak egy kis időre is egyedül maradnak.”
Dr. Edward Bach

A HEATHER eszencia azoknak ajánlott, akiket annyira leköt saját helyzetük vagy gondjuk, hogy képtelenek kétirányú kommunikációt folytatni másokkal. Állandó panaszkodással elűzik maguk mellől az embereket, eltúlozzák tüneteiket és beszámolóikban a bolhából is oroszlánt csinálnak. Kényszeresen sokat beszélnek, amihez állandó hallgatóságra van szükségük, ezért bárkit magukhoz próbálnak láncolni, hogy részletesen meséljenek problémáikról. Gyakran gyorsan beszélnek, és közel hajolnak a beszélgetőpartnerükhöz. Nem szeretnek egyedül lenni, de képtelenek megérteni, hogy társaságuk terhes másoknak, hiszen elszívnak minden energiát, és egyáltalán nem tanúsítanak érdeklődést a beszélgetőpartnereik problémái iránt.

Gyerekek esetében megfigyelhető, hogy mindent megtesznek azért, hogy felhívják magukra a figyelmet.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Csak maga körül forognak a gondolatai.
 • Kényszert érez, hogy másokkal önmagáról beszéljen.
 • Apró dolgok felnagyítására hajlamos.
 • Kényszeres szereplési vágya van.
 • Állandóan elismerést vár.
 • Beszélgető partneréhez egyre közelebb lép, akár meg is foghatja, nem engedi elmenni.
 • Kapcsolatot akar teremteni.
 • Nem tud egyedül lenni.
 • Gyerekek újra kisgyerekként viselkednek.
 • Szüksége van arra, hogy a környezete folyamatosan tükröt tartson neki.
 • Nehezére esik meghallgatni másokat.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív HEATHER állapotban képes lesz meghallgatni másokat, és nagylelkűen segít. Önzetlen és megértő lesz mások problémáival szemben. A gyógyult ember képes saját szenvedését arra használni, hogy együtt érezzen embertársaival.

 

 

IMPATIENS – Nebáncsvirág, az idő Bach-virága

 

A türelemtől …… a türelmetlenségig.

Ha türelmetlen és ingerült. Zavarja mások lassúsága.

Kulcsszimptóma:
„Azok, akik gyorsan gondolkodnak és cselekednek, akik azt kívánják, hogy minden dolgot tétovázás és késlekedés nélkül el lehessen végezni. Ha betegek türelmetlenek a felépülést illetően. Nagyon nehéz türelmesnek lenniük azokkal az emberekkel, akik lassúak, mert azt rossznak és időpocsékolásnak tartják. Igyekeznek az ilyen embereket gyorsaságra ösztökélni. Gyakran előnyben részesítik az önálló munkát, így mindent a saját tempójukban tudnak elvégezni.”
Dr. Edward Bach

Az IMPATIENS eszencia olyan embereknek való, akik könnyen felidegesítik magukat. Türelmetlenek, mindent azonnal akarnak. Gyorsan cselekszenek, gondolkodnak és beszélnek. Általában jó képességű és hatékony emberek, de bosszantják őket a náluk lassabb munkatársak, ezért szívesebben dolgoznak egyedül. Függetlenek, utálják az időpocsékolást, és gyakran előfordul, hogy befejezik a mások által megkezdett mondatot. Lobbanékonyak, de hamar kidühöngik magukat. Szinte örökmozgók, kapkodásuk akár balesetveszélyes is lehet.

Ha betegek, nyughatatlanok és türelmetlenek.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Gyors beszédű.
 • Villámgyorsak a reakciói.
 • Mindent jobban tud.
 • Gyakran indulatos és lobbanékony.
 • Egyedül szeret dolgozni, a saját tempójában.
 • Másokat sietésre kényszerít.
 • Fontos számára a függetlenség.
 • Hajcsárnak tartják a munkatársai.
 • Egy pillanat alatt elsápad vagy elpirul.
 • Hamar elfogy a türelme.
 • Dobol az ujjaival, hintázik a széken.
 • Gyerekeknek jár keze, lába.
 • Hirtelen, elhamarkodott döntések jellemzik.
 • Folyton szorítja az idő.
 • Mondatai befejezetlenek maradnak.
 • Hangot ad türelmetlenségének, ha nem szolgálják ki időben, vagy többet kell várnia, nem vizsgálják meg azonnal, stb.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív IMPATIENS állapotban döntőképes és spontán, de kevésbé kapkodó gondolkodású és hirtelen mozgású lesz. Nyugodt és jókedvű mások társaságában, egyúttal megértő a nála lassabbakkal szemben. Higgadtan és diplomatikusan fogja kezelni a bosszantó akadályokat.
 
 

 

TÚLZOTT TÖRŐDÉS CSOPORT

 

 

BEECH – Bükk, a tolerancia Bach-virága

A tolerancia nélküli kritizálástól …… a megértésig.

Ha kritikus és intoleráns másokkal szemben, könnyen elítél másokat.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik úgy érzik, hogy több jót és szépet szeretnének látni maguk körül mindenben. Bár sok minden rossznak látszik, birtokolják azt a képességet, hogy meglássák a jó fejlődését legbelül. Még toleránsabbak, elnézőbbek és megértőbbek legyenek a különböző utakkal szemben, amelyen az egyének és a dolgok haladnak saját tökéletességük elérése felé.”
Dr. Edward Bach

 

A BEECH azoknak segít, akik állandóan másokat bírálnak, türelmetlenek embertársaik hibáival szemben és képtelenek engedményeket tenni. Apró dolgokon is képesek fennakadni. Kákán is csomót keresnek, nehezen látják meg a jót a másik emberben. Erős felsőbbrendűségi érzés, könnyű ítéletalkotás és arrogancia jellemezheti őket. Könnyen felbosszantják magukat mások szokásain és ingerülten reagálnak. Szentül hiszik, hogy nekik van igazuk, és mindenki más téved.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Kritikus, gyakran szűk látókörű, kicsinyes.
 • Önmagával szemben is kritikus.
 • Előítéletei vannak.
 • Mások hibáit azonnal észreveszi.
 • Nem tudja beleképzelni magát mások helyzetébe.
 • Bosszantja mások butasága.
 • Könnyen ítélkezik mások felett.
 • Más szemében meglátja a szálkát is, magáéban a gerendát sem.
 • Gyerekeknél előfordulhat a körömrágás, amikor nem értenek egyet valakivel, tennének valamit, de nem szólnak, mert kockázatos lehet, inkább megrövidítik “karmaikat”.
 • Bármi történjen is, az úgy van jól.
 • Mindig azt látja meg először és teszi szóvá, ami nincs rendben.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív BEECH állapotban megjelenik a tolerancia, az együttérzés képessége és az összetartozás érzése. Képes lesz meglátni a jót másokban, még akkor is, ha ők nem tökéletesek. Építő kritikaként tudja megfogalmazni véleményét és elfogadja a bírálatot is.

 

 

CHICORY – Mezei katáng, az anyaság Bach-virága

A kötelező szeretettől …… az önzetlen szeretetig.

Ha túlzottan birtokló és elvárásai vannak másokkal szemben.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik túlságosan figyelnek mások igényeire, hajlamosak túlzottan aggódni gyermekeikért, rokonaiért, barátaiért és mindig találnak valamit, amit rendbe tehetnek náluk. Állandóan kijavítják azt, amit helytelennek tartanak, és ezt élvezik. Azt kívánják, hogy szeretteik állandóan a közelükben legyenek.”
Dr. Edward Bach

A CHICORYRA azoknak van szükségük, akik túlzottan birtokolni akarnak másokat, túlzott törődésük mögött önzőségük bújik meg és ez mások számára terhes. Az ilyen erős akaratú ember elvárja, hogy igazodjanak elképzeléseihez, gyakran kritizál, mindenbe beleszól és nyaggat másokat. Nem tud úgy adni, hogy ne várna valamit cserébe.

Az egyedüllét kellemetlen érzéssel tölti el. Állandó figyelmet és kiszolgálást igényel. Tipikus viselkedés tekintélyelvű szülők esetében, hogy felnőtt gyermekeik életét is irányítják. Noha erős emberek, tele vannak önsajnálattal és könnyen megsértődnek. Néha betegséget színlelnek, csak hogy figyelmet vívjanak ki maguknak. Ilyen például az a birtokló szülő, aki szívfájdalmakra panaszkodik, amikor nagylánya el akar költözni otthonról.

Gyakran bőbeszédűek, határozott nézetekkel rendelkeznek és mindig készen állnak a vitára.

A CHICORY olyan gyermekek kezelésére is alkalmas, akik állandó és indokolatlan figyelmet próbálnak kiharcolni, például nem hagyják szüleiket beszélgetni vagy telefonálni.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Határozott elvárásai vannak.
 • Viszonzást vár, ha segít másoknak.
 • Sajnáltatja magát.
 • Manipulál, érzelmi játszmát játszik.
 • Vágyait hátulról jőve, kerülő úton érvényesíti.
 • Ráerőszakolja másokra akaratát.
 • Könnyen megsértődik.
 • Érzelmileg zsarolja a körülötte lévőket.
 • Mindent észre vesz, felró másoknak.
 • Mindent jobban tud.
 • Gyerekeknél: állandóan azt akarják, hogy csak rájuk figyeljenek.
 • Szuperanya, aki láthatatlanul is a gyereke után nyúl.
 • “Csak jót akarok neked” – mondják sokszor.
 • ” Hogy viselkedhetsz így velem, amikor én a szívemet, lelkemet is kitettem érted”” – halljuk tőlük.
 • Az az érzésük, hogy őket soha nem szeretik igazán.
 • Szeretet nélküli gyerekkoruk volt, kevés elismerést kaptak.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív CHICORY állapotban kialakul az önzetlen törődés és a feltétel nélküli szeretet érzése. Úgy lesz képes adni, hogy nem vár viszonzást és engedi, hogy szerettei saját életüket éljék. Mivel elégedett és magabiztos, nincs szüksége állandó megerősítésre ahhoz, hogy tudja, megérdemli a szeretetet. Melegszívű és kedves, törődik másokkal, megértő mások igényeivel szemben.

 

 

ROCK WATER – Forrásvíz, a rugalmasság Bach-virága

A dogmatikus fegyelemtől …… a körültekintésig.

Ha rugalmatlan és túl magasra teszi a mércét önmagának.

Kulcsszimptóma:
“Azoknak, akik nagyon szigorúak életmódjukban. Nagyon sok élményt és örömöt megvonnak maguktól, mert az zavarhatja őket a munkájukban. Kemény tanítói önmaguknak. Egészségesek, erősek és aktívak akarnak lenni, és megtesznek mindent, amiről úgy hiszik, hogy segít ebben nekik. Remélik, hogy példát mutatnak másoknak, akik követve elképzeléseiket jobbá válnak ettől.”
Dr. Edward Bach

A ROCK WATER eszencia a rugalmatlan embereknek való, olyanoknak, akik nagyon magas mércét állítanak önmaguknak és túl szigorúak önmagukkal szemben. Szinte aszkétaként élik az életüket saját szabályaik miatt. Jellemző, hogy mereven betartják a diétára vagy az edzésre vonatkozó utasításokat, a lelkigyakorlatokat vagy a munkarendet. Gondolkodásukat, világnézetüket szilárd meggyőződések uralják. A vallásban, az étrendben, erkölcsi vagy politikai kérdésekben nem ismernek tréfát. Példát szeretnének állítani mások elé, a tökéletességre törekszenek. Aktívan nem avatkoznak mások életébe, nem akarnak meggyőzni másokat saját álláspontjukról.

Az ilyen emberek túlzottan lelkiismeretesek, ezért sokat túlóráznak, mégsem elégedettek teljesítményükkel. Szívesen hoznak áldozatot, bármiről lemondanak, s csalódottnak érzik magukat, ha nem sikerült megfelelni saját elvárásaiknak.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Tökéletessé akar válni.
 • Magasra teszi a lécet önmagával szemben.
 • Vasfegyelmet követel magától.
 • Szigorú elveket kényszerít magára.
 • Megvonja magától az örömöt, mert az nem egyezik elveivel.
 • Önfejű.
 • Ragaszkodik döntésekhez.
 • Öntudatlanul elfojtja vitális szükségleteit (mozgás, evés, szexualitás).
 • Magára kényszerít különböző dolgokat és észre sem veszi.
 • “Ezt nem engedhetem meg magamnak” – halljuk tőle gyakran.
 • Bizonyos dolgokkal sohasem készül el, mert nem elégedett az eredménnyel, jobbat akar.
 • Megmosolyogja a játékos embereket.
 • Mindent megtesz, hogy a legjobb formában legyen és ezt meg is tartsa.
 • Addig gyakorol, amíg a teste már feladja, megsérül (hólyagos lesz, elzsibbad, feltöri, belilul).
 • Szélsőségesen egyoldalúan diétázik, antialkoholista.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív ROCK WATER állapotban képes rugalmasan kezelni az önmagával szemben felállított elvárásokat, megváltoztatni a véleményét, lemondani nézeteiről, ha fontosabb igazságot ismer meg. Megérti, hogy a belső harmónia előbbre való, mint a kívülről magunkra erőltetett viselkedés, ezért nagyobb szabadsággal éli az életet.

 

 

VERVAIN – Vasfű, a lelkesedés Bach-virága

A világmegváltótól …… a fáklyahordozóig.

Ha túlzottan lelkesedik és túlbuzgó; vitatja az alapelveket és az ötleteket. Erős az igazságérzete. Képtelen lazítani.

Kulcsszimptóma:
“Azok, akiknek határozott elvei és elképzelései vannak, melyek meggyőződéseik szerint jók, és melyeket csak nagyon ritkán változtatnak meg. Erős vágyuk megváltoztatni a körülöttük élőket a saját életszemléletüknek megfelelően. Erős akaratuk van és nagy bátorságuk, amikor meg vannak győződve azokról a dolgokról, amiket tanítani szeretnének. Betegen is sokáig küzdenek, amikor már mások rég feladták volna kötelezettségeiket.”
Dr. Edward Bach

A VERVAIN azoknak való, akik szilárd meggyőződésekkel bírnak, s ezeken nem akarnak változtatni, mivel szerintük nézeteik helyesek. Elszántak és túlfeszültek. Mindig mindenben túlteljesítenek, örökké fel vannak csigázva. Feleslegesen sok energiát fektetnek mindenbe, amibe belefognak, ezáltal túlvállalják magukat. Gondolataik két lépéssel az események előtt járnak. Gyakran túl sok munkát vállalnak, úgy, hogy több állást próbálnak egyszerre betölteni.

Ezek az emberek erős akaratúak és határozott véleménnyel rendelkeznek. Érzékenyek az igazságtalanságra, erős az igazságérzetük, sokszor elkötelezik magukat valamilyen cél mellett, akár önfeláldozó módon is. Buzgóságuk átcsaphat elvakultságba, ami a lehetséges szövetségesekre vagy követőikre elriasztó hatással van. Gyakran szenvednek alváshiánytól túlzott szellemi aktivitásuk vagy pihenésre való képtelenségük miatt. Beszédük és mozgásuk kifejező. Elvi kérdésekben ingerlékenyek, frusztráltak, bogarasak lehetnek. Nem tudnak lazítani, nem képesek kiszállni a mókuskerékből.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Túlzottan lelkesedik, forradalmár, akár fanatikus is.
 • Akarata túl érős, másokat boldogságra akar kényszeríteni.
 • Semmilyen nehézség nem tántorítja el, mindent túlzásba visz.
 • Kockázatot vállal az ügy érdekében.
 • Ingerülten reagál, ha nem az történik, amit ő akar.
 • Túlhajszolja magát.
 • Addig nem adja fel, amíg meg nem győz mindenkit.
 • Állandóan ugrásra készen van.
 • Túlbecsüli a vitalitását.
 • Izmai mindig megfeszített állapotban vannak, mozgása darabos, erőteljes.
 • Mindenféle túlzott aktivitás is jellemzi.
 • Nem találja a helyes mértéket.
 • Nem tud leállni a munkában, sportolásban, szexben, evésben.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív VERVAIN állapotban nyugalom, bölcsesség, tolerancia van jelen, az ember képes megpihenni. Noha meggyőződései szilárdak maradnak, szükség esetén változtatni tud rajtuk, és nem érzi úgy, hogy másokat is meg kell győznie igazáról. Látóköre kiszélesedik.

 

 

 

VINE – Szőlő, a tekintély Bach-virága

Vezetni …… és vezetni hagyni.

Ha erős akaratú, hajlamos az uralkodásra, parancsolgatásra vagy az intoleranciára.

Kulcsszimptóma:
“Nagyon tehetséges emberek, biztosak a képességeikben és a sikerben. Nagyon magabiztosak, ezért azt gondolják, hogy mások javára válna, ha meg lehetne győzni őket arról, hogy dolgaikat úgy intézzék, mint ők, vagy biztosak legyenek abban, hogy ez a helyes. Sőt még betegen is irányítani fogják alkalmazottaikat. Nagyon értékesek lehetnek vészhelyzetben”
Dr. Edward Bach

A VINE eszencia azoknak való, akik mások felett uralkodnak. Általában jó képességű, sőt tehetséges és nagyravágyó emberekről van szó, akik adottságaikat arra használják, hogy irányítsanak és uralkodjanak. Mindent mindenkinél jobban tudnak, mindenkit lekezelnek. Semmibe veszik embertársaik vagy azok véleményét, és teljes engedelmességet követelnek tőlük. Erőszakosak és büszkék. A hatalomért bármire képesek, szélsőséges esetben viselkedésük keményszívű, kegyetlen, mások érzéseit semmibe vevő. Ide sorolandó a vaskézzel uralkodó főnök vagy szülő, a politikai diktátor, vagy a társait megfélemlítő iskolás gyerek, aki semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha azzal éri el célját.

 

NEGATÍV ÁLLAPOTBAN

 • Vasakarattal rendelkezik.
 • Becsvágyó.
 • Tévedhetetlennek gondolja magát.
 • Felül akar kerekedni másokon, övé az utolsó szó.
 • Kiváló a vezetési képessége.
 • Nagyon nagy lélekjelenléte van.
 • Minden helyzetből talál kiutat.
 • Nem tartja tiszteletben mások egyéniségét.
 • Zsarnok.
 • Nehézségei vannak az engedelmességgel.
 • A racionalitás fontos nem az érzelem.
 • Nem tűr ellentmondást.
 • Gyerekek brutálisan megverik a másikat.
 • Idős emberek konokul ragaszkodnak az akaratukhoz.
 • Tudatosan megfélemlít másokat.

 

POZITIV ÁLLAPOTBAN

 • Pozitív VINE állapotban az elszántság nem jár többé uralkodási kényszerrel. Képes meglátni másokban a jót és úgy terelgeti, bátorítja őket, hogy közben nem irányít vagy korlátoz. Bölcs vezető, jó tanár, főnök vagy szülő lesz. Adottságaival eléri, hogy a másik ember megismerje önmagát és megtalálja saját boldogulását. Megrendíthetetlen hite és magabiztossága másokra ösztönzőleg hat.
 

Elsősegélycsepp - Rescue Remedy 

 

Az elsősegélycsepp a legtöbbször használt, legismertebb készítmény. Minden olyan testi vagy lelki trauma esetén alkalmazható, amikor úgy érezzük, hogy gyors segítségre van szükségünk. A keveréket Bach doktor kifejezetten akut problémák kezelésére állította össze, alkalmazása elsősorban vészhelyzetekben, hirtelen fellépő testi vagy lelki traumák esetén ajánlott. 

 

Rendkívül hatékony az alábbi esetekben: 

 

 

Testi traumák:

 • baleseteket követően, balesetek miatti megrázkódtatás után
 • műtét utáni regenerálódás elsegítésére
 • hirtelen fellépő fájdalmak -fej-, fogfájás enyhítésére
 • menstruációs panaszok, görcsök csillapítására
 • hirtelen fellépő betegségtüneteknél, allergiás reakcióknál
 • külsőleg borogatás formájában sebek, duzzanatok, csípések hatásainak enyhítésére.
 
   Lelki traumák:
 • lelki sokkélmény -szakítás, haláleset, rossz hírek, megrázó élmények
 • ijedtség
 • nagyfokú stressz, erős félelmek
 • nagy, megrázó veszekedés után.

 

  Megelőzésként:
 • vizsgadrukk esetén
 • állásinterjú előtt
 • fogorvostól, repüléstől stb. való félelem leküzdésére. 1

 

Alkalmazása: 

 

Belsőleg

 • Cseppentsük 4 cseppet a RESCUE Day vagy Night keverékből egy pohár vízbe vagy más folyadékba és kb. 10 perc alatt kortyonként fogyasszuk el. Szükség esetén megismételhető.
 • Ha nem áll rendelkezésedre semmilyen folyadék, akkor közvetlenül a szánkba is cseppenthetjük vagy az ajkunkra is kenhetjük. 
 • Az életkor nem befolyásolja az adagolást, tehát a gyerekek adagja megegyezik a felnőtteké.

 

Külsőleg

 • Borogatás vagy lemosó készítése esetén 4 cseppet tegyünk egy kis tál vízbe.
 • Fürdővizedbe csöppentve 10 csepp az adag.
 

RESCUE Day és Night spray adagolása

 • A RESCUE Day és Night spray használata egyszerű: két fújás közvetlenül a nyelv alá, nyelvre vagy a pulzus pontjaira.
 • Ezt is tehetjük folyadékba, amit elkortyolunk, ahogy a cseppet is.
 • Szükség esetén többször is, 15 percenként  megismételhető. 2
 
Összetétele:
Az elsősegélycsepp/Rescue Remedy 5 virágeszenciát tartalmazó keverék, melyek egymás hatásait erősítve fejtik ki rendkívüli hatásukat:
 
 • napvirág/Rock Rose
 • cseresznyeszilva/Cherry Plum
 • iszalag/Clematis
 • nebáncsvirág/Impatiens
 • ernyős madártej/Star of Bethlehem

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 

1. - Szabó Norbert-Dr. Várhelyi Gábor: Bach-virágterápia a mindennapokban, Bio-eszencia Kft.

2. - https://bachvirageszencia.hu/termekek/rescue_elsosegely_alkalmazas/