CSAKRÁK ÉS TERÁPIÁIK

 

CSAKRARENDSZER

 

 

A csakrák az ember energiarendszerében a prána (életenergia) felfogó állomásai, melyek transzformátorként, elosztókként működnek. Közvetlen módon életenergiákat vesznek fel a kozmoszból, a környezetből és különböző más forrásokból, melyek a nádíkon (energiacsatornák) keresztül jutnak el az aurarétegekhez, a fizikai testet körülvevő energiatestekhez ill. a fizikai testbe. Ezen energiarendszeren keresztül lép az ember kapcsolatba azokkal az erőkkel, amelyek környezetünkben, a világegyetemben vannak.

 

A nádi szanszkritul "asztrális energiapályát" jelent, melyek 72.000  körből álló hálózatot alkotnak. Ezek a finom elektromos áramot, a pránát az éteri testen keresztül szállítják el a fizikai test minden egyes részébe, Így jutnak energiához a szervek, belső elválasztású mirigyek, sejtek. Ez a hálózat a meridiánok rendszerével van összhangban, és az idegrendszerrel áll kapcsolatban.

Minden elváltozás folyamatát tekintve az érzelmek szintjéről indul, ami, ha nem kerül feldolgozásra és oldásra, hosszabb idő után energiahiányt majd testi elváltozást, betegséget okoz.

Amikor elvész az egység tudata, csalódás és törés következik be bennünk, mely a félelem érzetével jár együtt. A rossz tapasztalatok pedig ismét a csalódástól való félelmet válthatják ki belőlünk.

A félelemtől összehúzódunk, ami görcsöket és zárlatokat okoz bennünk és a félelem így egyre erősebb lesz. A csakrák azok a helyek az ember energiarendszerében, amelyekben a félelem okozta blokkok, zárlatok elsődlegesen gyökeret vernek. De blokkok lehetnek még a nadík mentén is. Ezeknek az állandósult összehúzódásoknak a hatására az életenergiák nem áramolhatnak szabadon a testünkben, és nem tudják a különböző energia-testeinket mindazzal ellátni, amire azoknak szükségük lenne.

 

Hogyan lehet ebből az ördögi körből kikerülni? 

 

Két alapvető módszer létezik, amelyeknek alkalmazása nyugtatóan hathat a csakrákra, visszaállítva azok harmóniáját.

 

  • Az első módszer, hogy a csakrákat olyan energiahullámoknak tesszük ki, amelyek rezgéstartományai hasonlítanak egy harmonikusan működő, zárlatmentes csakra természetes rezgéséhez. Ilyen módszer az Információs energiagyógyászat, az energiával történő kezelések illetve  a kristályokkal és drágakövekkel történő gyógyítás.

 

Amint a csakráinkban az eddigiekhez képest magasabb rezgésszámú és tisztább energiahullámok áramlanak, ezek gyorsabban kezdenek rezegni és zárlatok lassúbb rezgéstartományai egymás után kezdenek feloldódni. A csakrákból új életenergiák áramlanak és akadálytalanul továbbjutnak a „finomfizikai” testekbe. A beáramló energia, mivel annak rezgése gyorsabb, mint a zárlatoké, feloldja a blokkokat és feltölti az energiatesteket energiával. Végül az egész energiarendszer életerővel itatódik át, a test, lélek és szellem magasabb szinten rezeg, egészséget, örömöt árasztva magából. Mindez átíródik a fizikai testre is, mivel a finomabb rezgés halad a sűrűbb rezgés felé, sejtszintű tisztulást, átíródást, gyógyulást eredményezve.

 

  • A másik módszer, hogy kívülről viszünk be a fizikai testbe olyan energiákat (Bach-virágterápia, Kristálygyógyászat, Maui virág- és drágakőterápia), melyek hasonlóak a csakrák alapvető, harmonikus állapotához. Ezek a pozitív regzések kezdenek el dolgozni az adott energiarendszerben, tisztítva és oldva az ott lévő blokkokat, elakadásokat, hogy újra egységes és harmonikusan működővé váljon enegetikai rendszerünk és ezáltal a fizikai testünk is. 

 

CSAKRÁK ÉS TULAJDONSÁGAIK

 

 

 

 

 

 

ELSŐ CSAKRA, gyökércsakra – Muladhara

 

 

Színe: tűzpiros

Hozzárendelt természeti elem: föld

Érzékszervi funkciója: a szaglás

Alapelv: a lét testi érzékelése

Hozzárendelt testrészek: minden, ami szilárd és tömör: gerincoszlop, csontok, fogak, és köröm; valamint végbélnyílás, vastagbél, végbél, prosztata, vér és sejtfelépítés.

Diszharmonikus működés esetén:

Ha a gyökér-csakra egyoldalúan vagy hibásan működik, gondolataink és cselekedeteink főként az anyagi biztonság és birtoklás körül forognak, valamint az érzéki örömök és élvezetek körlül (evés, ivás, stb.). Képtelenek vagyunk egyszerűen csak adni vagy kapni. Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlzottan bebiztosítsuk és korlátok közé szorítsuk magunkat. Ez a görcsös viselkedés testi vonatkozásban gyakran székrekedés és túlsúly formájában jelentkezik.

Cselekedeteinket főként saját igényeink kielégítése motiválja. Ha meggyőződéseink helyességét helyzetek vagy emberek kétségbe vonják, könnyen dühbe jövünk vagy néha agresszívan viselkedhetünk. A vágyak, elképzelések erőszakos érvényre juttatása a hibásan működő gyökér csakra jellemzője. A düh, az erőszak, a méreg mind elhárító mechanizmusok, melyek az önbizalom hiányára utalnak.

 

Csökkent működés esetén:

Azok az emberek, akiknél ez a csakra elzáródott vagy gátolt, a test felépítése gyenge, kevés fizikai és szellemi ellenálló képességgel rendelkeznek. Ideges alkatúak, ingerlékenyek, jellemző rájuk a bizonytalanság érzése. Néha úgy érzik, nincs szilárd talaj a lábuk alatt. Nehezükre esik megfelelni az élet követelményeinek, gyakran hiányzik belőlük az erő terveik véghezviteléhez, nincs bennük elegendő stabilitás. Az élete számukra inkább teher, mint öröm. Szinte mindig könnyebb, kellemesebb és kevesebb bizonyítást követelő életre vágynak.

Mivel a föld elemi életerejét a gyökér- csakrán át csak hiányosan veszik magukhoz, a szakrális-csakrában és a solar-plexusban is zárlatok jönnek létre. Kóros soványság és menekülési vágy is felléphet náluk. Egészen addig kell szembesülniük a „földi élet” problémáival, amíg meg nem tanulják elfogadni őket és úgy tekinteni rájuk, mint az egysége fejlődés mérföldköveire.

 

 

 

 

 

 

 

MÁSODIK CSAKRA, szakrális vagy szexcsakra – Svadhisthana 

Színe: narancssárga

Hozzárendelt természeti elem: víz

Érzékszervi funkciója: az ízlelés

Alapelv: a lét alkotó jellegű szaporodása

Hozzárendelt testrészek: medence, ivarszervek, vese, hólyag: mindennemű testfolyadék, mint pl. a vér, nyirok, emésztőnedvek.

Hozzárendelt mirigy: ivarmirigyek – petefészek, prosztata, here.

 

Csökkent működés esetén:

A szakrális csakra csökkent működése az esetek többségében gyerekkorban alakul ki. Valószínű, hogy már a szülők is elfojtották saját érzéki, szexuális vágyaikat és ezért sem érzékiségüket, sem érzelmeiket nem tudták kellőképpen kifejezni. A gyerek nem kapott elegendő gyengédséget, simogatást, ölelést, aminek az lett a következménye, hogy érzelmi antennáit behúzta. Ha a művelet „sikeresnek” bizonyult, kialakult az önértékelés hiánya. Az érzelmek betokosodnak, szexuális vágyaik felé gátak épülnek. Az élet szomorúvá, értéktelenné és sivárrá válik.

 

 

 

 

 

HARMADIK CSAKRA, napfonatcsakra (solar-plexus) - Manipura

 

Színe: sárga, egészen az aranysárga árnyalatig

Hozzárendelt természeti elem: tűz

Érzékszervi funkciója: a látás

Alapelv: a lét kialakulása

Hozzárendelt testrészek: derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, lép, epehólyag, vegetatív idegrendszer.

Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy

 

 

Diszharmonikus működés esetén:

Ha a harmadik csakra egyoldalúan vagy rendellenesen működik, mindent az eszünkkel akarunk irányítani, világunkat állandó befolyás alatt tartjuk, hatalmat akarunk. Belső nyugtalanság és elégedetlenség hajt ilyenkor bennünket. Valószínűleg gyermek- és kamaszkorunkban kevés elismerésben volt részünk. Nem fejlődhetett ki a helyes önértékelésünk és a külvilágban keressük az önigazolást, megelégedést. Közben erős cselekvési kényszer alakul ki bennünk, amellyel az elégedetlenség érzését próbáljuk leplezni. Hiányzik belőlünk a higgadtság, nehezünkre esik elengedni magunkat. Mivel az elismerés, a kívülről jövő gazdagság elsődleges szempont az életünkben, valószínű, hogy sikert sikerre halmozunk. Az időről időre elfojtott érzések áttörik az elutasítás és az ellenőrzés gátjait és elöntenek minket. ilyenkor képtelenek vagyunk uralkodni rajtuk, könnyen kijövünk a sodrunkból, mert az idők során elfojtott, fel nem dolgozott bosszúságok ingerültség formájában törnek felszínre.

 

Csökkent működés esetén:

A harmadik csakra csökkent működése esetén gyakran letörtnek, kedvetlennek érezzük magunkat. Úgy véljük, mindenütt vágyaink beteljesülését akadályozó gátakba ütközünk.

Ennek az az oka, hogy személyiségünk kialakulásának folyamata gyermekkorunkban valószínűleg nem volt akadályoktól mentes. Attól féltünk, hogy szüleink vagy nevelőink bizalmát elveszítjük, ezért elfojtottuk és megtagadtuk érzéseinket, amelyeik zöme „belénk ivódott” és nem tudtuk feldolgozni őket. Ezek „érzelmi salakanyagot” képeznek, amelyek a harmadik csakra erejét csökkentik és kiveszik az erőt vágyainkból, cselekedetinkből és spontaneitásunkból. Még ma is főként alkalmazkodással szeretnénk elismeréshez jutni, amelyeknek következtében érzelmeinket és vágyainkat elutasítjuk vagy képtelenek vagyunk feldolgozni azokat.

A nehéz helyzetekben gyomrunk begörcsöl és olyan idegesek leszünk, hogy tetteinket már nem tudjuk ellenőrizni. Legszívesebben elbújnánk az újabb kihívások elől. A szokatlan helyzetek félelemmel töltenek el bennünket és úgy érezzük, hogy a „túlélési” harcban alulmaradtunk.

 

 

 

 

 

 

 

NEGYEDIK CSAKRA – szívcsakra – Anahata

 

Színe: nőknél zöld, férfiaknál rózsaszín, néha sárga.

Hozzárendelt természeti elem: levegő

Alapelv: az odaadás

Hozzárendelt testrészek: szív, gerinc nyak és derék közötti része, mellkas és a mellüreg, tüdő alsó része, vér és a vérkeringési rendszer, bőr.

Hozzárendel mirigy: csecsemő-mirigy

 

 

Diszharmonikus működés esetén:

A szív-csakra működési zavarai különböző módon jelentkezhetnek, például úgy, hogy szívesen adnánk másoknak és lennénk másokért, de nem érezzük, hogy összeköttetésben állunk a szeretet ősforrásával. Titokban (ami lehet, hogy nem tudatos) szeretetünkért elismerést, valamiféle visszajelzést várunk el és csalódottak vagyunk, ha fáradozásainkat nem hálálják meg kellőképpen.

Előfordulhat, hogy valaki másoknak az erejéből is átad, de nem képes arra, hogy átérezze és befogadja a szeretetet. A kedvesség, a gyöngédség zavarba hozza és azt állítja, hogy nincs is szüksége mások szeretetére. A széles, túlzottan domború mellkas utalhat arra, hogy az illető állandóan védekezik a fájdalom és a támadások ellen.

 

Csökkent működés esetén:

Ha a szív-csakra csökkent erővel működik, sebezhetővé válunk és elkezdünk függeni mások szeretetétől és jóindulatától. Elég, ha egyszer elutasítanak bennünket, rögtön megbánjuk, hogy vettük a bátorságot és megnyíltunk mások lelőtt. Visszahúzódunk csigaházunkba, szomorúak és letörtek vagyunk. Szeretnénk szeretetet adni, de félünk az újabb elutasítástól, ezért aztán nem találjuk meg a helyes módját érzéseink kimutatásának.

Lehetséges, hogy a szeretet hiányát túlzott kedvességgel és együttérzéssel próbáljuk kompenzálni. Ilyenkor kedvességünk személytelen formában jelentkezik és mindenkire általánosan kiterjed, anélkül, hogy bárkivel is bensőséges kapcsolatba kerülnénk.

Ha valaki szívünk közelébe akar kerülni, ilyekor kitérünk. vagy bezárkózunk, mert félünk, hogy újra sérülünk. Ha szív-csakránk elzáródott, akkor tökéletes közöny, érdektelenség, sőt szenvtelenség alakulhat ki bennünk. Ahhoz, hogy egyáltalán valamit is érezzünk, erős külső hatásra van szükségünk. Belső egyensúlyunk felborul és depresszióba esünk.

 

 

 

 

ÖTÖDIK CSAKRA, torokcsakra – Vishuddha

Színe: világoskék

Hozzárendelt természeti elem: éter

Alapelv: a lét együtthangzása

Hozzárendelt testrészek: nyak, tarkó, állkapocs területe, fülek, hangképző szervek, légcső, hörgők, tüdő felső tájéka, nyelőcső, karok.

Hozzárendelt mirigy: pajzsmirigy.

 

 

 

Csökkent működés esetén:

Az ötödik csakra csökkent működése esetén nehezen tudjuk kifejezni magunkat, nem könnyen tárulkozunk fel mások előtt. Ilyenkor teljesen visszafogottak, gyámoltalanok, félénkek, visszahúzódóak vagyunk vagy csak életünk felszínes, jelentéktelen dolgairól mesélünk másoknak. Ám, ha valami lényegeset, mélyről jövő, fontos gondolatot, érzést akarunk elmondani, hirtelen úgy érezzük, gombóc van a torkunkban, hangunk elcsuklik. Ilyenkor gyakrabban jelentkezik dadogás is.

Bizonytalannak érezzük magunkat másokkal szemen és félünk attól, milyen véleményt formálnak rólunk mások. Szeretnénk megfelelni az elvárásaiknak és gyakran fogalmunk sincs arról, hogy mit is akarunk. Érzéketlenekké válunk lelkünk üzenetei iránt és nem bízunk az intuíciónkban.

Az önmagunk által szabott keretek, amelyek között életünk zajlik, igen szűkek lehetnek és ezért csak a külvilágot tekintjük az egyetlen valóságnak.

 

 

 

 

HATODIK CSAKRA, Harmadik szem vagy homlokcsakra –Ajna

Színe: indigókék, de lehet ibolyakék is.

Alapelv: a lét megismerése.

Hozzárendelt testrészek: arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer.

Hozzárendel mirigy: agyalapi mirigy (hipofízis).

 

 

Csökkent működés esetén:

Ha a hatodik csakrában az energiaáramlás akadályokba ütközi, csak a látható világ válik valóssá számunkra. Életünket az anyagi vágyak, a testi szükségletek és a meggondolatlan érzelmek határozzák meg. A lelki konfliktusokat fárasztónak és feleslegesnek találjuk, a spirituális igazságokat elutasítjuk, mert úgy véljük, ezek csak képzelgéseken alapulnak, értelmetlen álmodozások, amelyeknek nincs gyakorlati jelentésük. Gondolkodásmódunk főként a világban uralkodó vélemények és nézetek irányában fejlődik.

A nehéz helyzetekben könnyen elvesztjük a fejünket. Előfordulhat, hogy nagyon feledékennyé válunk. A hatodik csakra csökkent működésével gyakran együttjáró megértési zavarok figyelmeztetnek bennünket arra, hogy nézzünk jobban önmagunkba és lelkünknek azokat a tartományait is ismerjük meg, amelyek a látható felszín mögött rejlenek. Nagyon súlyos esetben gondolataink összekuszálódnak, zűrzavarossá válnak és fel nem oldott érzelmi gócaink tejes befolyása alá kerülnek.

 

 

 

 

HETEDIK CSAKRA, koronacsakra - Sahasrara 

 

Színe: fehér, ibolyakék és aranyszínű is lehet.

Alapelv: a tiszta lét.

Hozzárendelt testrészek: nagyagy.

Hozzárendel mirigy: tobozmirigy (epiphizis).

 

 

 Csökkent működés esetén:

Ha nem teljesen nyitott ez a csakra, úgy érezhetjük, hogy el vagyunk szakítva a tökéletes léttől és emiatt nem szabadulhatunk meg teljesen a félelmeinktől. A félelmek hatására a csakrák egyes részeiben megmaradnak a zárlatok, blokkok. A csakrákj nem képesek teljes mértékben kihasználni a lehetőségeiket, az egyes energiák pedig nem áramlanak összhangban az alkotni vágyás érzésével és így nem alakul ki közöttük a tökéletes harmónia. Ha a korona csakra fejlődésének idején (7., 14., 21., 28., 35., 42., 49.,56., 63., 70., 77., 84., 91., 98. életév, amit be fogunk tölteni) nem nyílunk meg a spirituális igazságok előtt, könnyen bizonytalanság és céltalanság érzése alakulhat ki bennünk. Ezt figyelmeztető jelnek is felfoghatjuk és még inkább a belső világunk felé kell fordulnunk. Valószínű, hogy értelmetlennek érezzük eddigi életünket és a haláltól való félelem is fontos részévé válhat az érzelmeinknek. Ezeket az érzéseket megpróbáljuk elfojtani és ezért rendkívül aktívvá válunk, újabb és újabb kötelezettségeket vállalunk el, csak hogy nélkülözhetetlenségünket bizonyítsuk. Gyakran előfordul, hogy ebben a stádiumban az emberek megbetegszenek és pihenésre van szükségük. Ha nem vesszük figyelembe az intő jeleket, további életünkben fennakadunk a külsőségeken és a saját énünk korlátain.

 

 

 

Forrás:

Shalila Sharamon, Bodo J. Baginski: Rejtett energiák Gyógyítás a csakrák harmonizálásával

https://jogapedia.hu/nadi