HOLISZTIKUS ÖSSZEFÜGGÉSEK AZ ENERGIAGYÓGYÁSZAT TÜKRÉBEN

Az Energiagyógyászatban a holisztikus szemlélet alapján  az embert egy egymástól elválaszthatatlan egységként kezeljük, ahol minden mindennel összefügg és hatással van egymásra. A gondolataink hatására érzelmek alakulnak ki, melyek hatással vannak aurarétegeinkre, csakráinkra, meridiánrendszerünkre, belső elválasztású mirigyeinkre, szerveinkre és gerincünkre is. Tartósan fennálló érzelmi terhelés blokkokat idéz elő a fenti energetikai rendszerben, majd kialakul(hat) a betegségnek nevezett állapot, melyet leginkább testi szinten tudunk beazonosítani. Mindez visszahat a lelki állapotunkra is, ahonnan az egész folyamat valamikor elindult. 
 
Ezért az Energiagyógyászatban minden esetben úgy kezdjük a gyógyítást, hogy  tisztítjuk, oldjuk és harmonizáljuk az aurarétegeket, csakrákat, meridiánrendszert, belső elválasztású mirigyeket, főbb szerveket és a gerincet, mivel ezek mind hatással vannak egymásra. A tisztító és oldó folyamatból az elmetér sem maradhat ki, ahol a tudatosult és nem tudatosult érzelmeinket, mintáinkat, hiedelmeinket és képzeteinket tároljuk, melyek hatással vannak jelen életünkre - akár tudunk róla, akár nem.
 
CSARKRARENDSZER
 
 
A szanszkrit eredetű "csakra" szó  jelentése “kerék”, amit gyakran lótuszvirágokként ábrázolnak. Ezek egyfajta energiatölcsérek, melyek energiát vesznek fel az Egyetemes Energiamezőből és a meridiánrendszeren keresztül, mely energetikai hálózatrendszerként szövi át a testet, energiát juttatnak a fizikai testbe, a belső elválasztású mirigyekhez és szervekhez. Felelősek az életerők áramoltatásáért és a test egészséges működését fenntartó energiákért is. 
 
Minden csakrához tartozik egy belső elválasztású mirigy, szer/szervek, érzelmi és mentális funkció is. Alul vagy túlműködése a gerincre is hatással van. Ha bizonyos energiákból többlet keletkezik, akkor szintén a csakrákon keresztül adjuk tovább a felesleget környezetünknek. Ezért nagyon fontos, hogy a csakrák nyitott állapotban, tiszták és blokkmentesek legyenek. A blokkolt csakra csak részben tudja ellátni szerepét, mely hatással van a hozzá tartozó mirigyre és szervre, gerincszakaszra és mentális funkcióra is. 
 
A hét fő csakra a szivárvány hét színével közel megegyező rezgéstartományban működik. Lelki összhang hiányában rezgésszámuk megváltozik és a csakrák vagy túlpörögnek, vagy lelassulnak, amit az energiagyógyász színváltozásként észlel. Ezek a változások hatással vannak az étertestre, illetve azon keresztül a fizikai testre is, így idővel szervi panaszokat, betegségeket is előidézhetnek. Az étertest a fizikai testet körülvevő  energiaburok, auraréteg, melyben a fizikai test anatómiai szerkezetének éteri lenyomata is jelen van. Itt történik a gyógyítás. A lelki zavarok megszűnésével a csakrák működése, a szervezet energiaellátása helyreáll és beindulnak az öngyógyító folyamatok.
 
 
Ábra: 1.

 

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK FUNKCIÓJA A SZERVEZETBEN

 

A belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek) olyan mirigyek, amelyek az  életműködéseket szabályozó hormonjainkat közvetlenül a sejtközötti térbe és ezáltal a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat. Az endokrin mirigyek összessége a Belső elválasztású mirigyek rendszere, az endokrin vagy hormonális rendszer.

Ábra: 2.

 

 

  • TOBOZMIRIGY
A tobozmirigy és az agyalapi mirigy vezérlik az endokrin rendszer láncolatot így az egész szervezetre hatással van. Ha megfelelően működnek, az hatással van a központi idegrendszerre is. Ha lemerülnek energetikailag, akkor az egész hormonális rendszer borulhat, ami idővel a fizikai síkon is megjelenik. 

 

  • AGYALAPI MIRIGY
Az agyalapi mirigyet gyakran „mestermirigynek" is nevezik, mivel fölérendelt szerepével, mint belső elválasztású mirigy a többi mirigy működését befolyásolja. Akár egy karmester, ezen mirigyek teljes harmóniáját irányítja és szabályozza.

 

  • PAJZSMIRIGY
A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a csontváz és a belső szervek növekedésében. Felelős a testi és a szellemi növekedés közötti egyensúlyért, szabályozza az anyagcserét, s így hatással van arra, hogy milyen gyorsan alakul át a magunkhoz vett táplálék energiává, s milyen gyorsan használjuk fel ezt az energiát. A szervezet jód anyagcseréjét is befolyásolja, valamint a vér és a szövetek mésztartalmát is.

 

  • CSECSEMŐMIRIGY
A csecsemő-mirigy a növekedést szabályozza és a nyirokrendszer irányítja. Ezenkívül még feladata az immunrendszer erősítése és stimulálása is.

 

  • HASNYÁLMIRIGY
A hasnyálmirigy nagy szerepet játszik a táplálék feldolgozásában és megemésztésében. Az inzulin nevű hormont termeli, amelynek igen fontos szerepe van a szervezet vércukorszintjének kiegyensúlyozásában és a szénhidrát anyagcseréjének szabályozásában. A hasnyálmirigy által kiválasztott enzimek nagyon fontosak a zsír- és a proteinanyagcserében.

 

  • IVARMIRIGYEK
Az ivarmirigyek feladata a férfi (here és prosztata) és a női (petefészek) nemi jellegek kialakítása, valamint a női menstruációs ciklus szabályozása.

 

  • MELLÉKVESE
A mellékvese termeli az adrenalint és a noradrenalint, amelyek feladata, hogy a vérkeringés elosztását a szervezetben a mindenkori igényekhez igazítsa. Így a test cselekvésre kész és a követelményeknek megfelelően tud reagálni. Ebből következik, hogy a mellékvese nagymértékben befolyásolja a test átlaghőmérsékletét is. 
 
A mellékvese a mai stresszes életmódunk hatására nagyon könnyen lemerülhet. A stressz reakció részeként aktiválódik a hipothalamusz-hipofízis (agyalapi mirigy)-mellékvese tengely, amely fokozott kortizol termeléssel jár, stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásait, az immunrendszer ugyanakkor gyengülni kezd. Ez alapvető az életben maradáshoz, ha azonban tartóssá válik, akkor a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, és ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség, tenziós fejfájás, alvászavar, depresszió, akár pánikzavar is kialakulhat a tartós stressz miatt.
 
 
CSAKRÁK, BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK, SZERVEK, ÉRZELMEK ÖSSZEFÜGGÉSEI
 
 
 
Ábra: 3.
 
 
GERINC 

 

 

 

 

 

Melatonin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ábra: 4.

 

 

Forrás

Ábrák:

1. https://hangterapia.bajla.hu/2013/10/20/csakrak/

2. 

3. https://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/csakrak--energiakoezpontok-/csakrak-mirigyek-es-szervek.html

4.  https://jogaszentendre.blogspot.com/2013/09/gerincjoga.html

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hormon

Shalila Sharamon, Bodo J. Baginski: Rejtett energiák Gyógyítás a csakrák harmonizálásával 

https://semmelweis.hu/hirek/2016/06/28/kortizolhianyhoz-vagy-akar-az-egesz-hormonrendszer-felborulasahoz-vezethet-a-tartos-stressz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bels%C5%91_elv%C3%A1laszt%C3%A1s%C3%BA_mirigyek

https://labtestsonline.hu/news/az-endokrin-mirigyek-tablazataVérnyomás szabályozás, stressz-reakció