GERINC (columna vertebralis)

                                                                                  Ábra: 5. 
 
A gerincoszlop életünk tartóoszlopa és kapcsolatban áll minden szervvel. Viseli vagy elviseli életünk összes testi-lelki terhét. Ha meggörnyedünk, túl sok testi és lelki terhet cipelünk, az energia nem tud akadálytalanul keresztüláramlani a gerincoszlopon. Ez hosszabb idő távlatában akár súlyos egészségi gondokat is okozhat. 

 A gerincoszlopon fontos információs pontok találhatóak, amelyek összeköttetésben állnak meridiánrendszerünkkel. Az első a harmadik nyaki csigolyánál, a második pedig a háti nyolcadik csigolyánál található. 

harmadik nyaki csigolyánál lévő információs pont felelős immunrendszerünkért, szabályozza a kalciumháztartásunkat  és a meridián vezérlését is. Számtalan fénypályán keresztül kapcsolatban áll a test minden pontjával. E fénypályák közül kettő különösen fontos szerepet tölt be életünkbe. Az egyik a farkcsont vége, ami kapcsolatban áll az életünk alapjaival. A másik az agyhoz vezet és gondolatainkat hangolja össze az élményeinkkel. A farkcsont elváltozása éppen ezért egész életünkre, érzéseinkre és gondolkodásmódunkra kihat.

nyolcadik háti csigolya tartalmazza az eredeti ősi tervet, testünk leszületett, megtervezett eredeti és tökéletes formáját. Minden információ itt található ahhoz, hogy visszatérjünk a tökéletes testi állapotba.

Összetettségük miatt ez a két információs pont a legérzékenyebb és ezért billennek ki  legtöbbször egyensúlyukból. Olyan érzelmek, mint a félelem vagy különféle megterhelések miatt gyakran elmozdulnak. Emellett környezetünk terhelő információit, például a stresszt, a félelmet, a dühöt, az indulatokat és a csalódás energiáit is felveszik és meridiánjainkon valamint szerveinken keresztül  továbbítják érzelmi feldolgozásra.

A terhelő információ nagy részét tudattalanul vesszük fel rádión, televízión, interneten vagy másokkal folytatott  passzív és aktív beszélgetéseken keresztül. Mivel nem mindig vagyunk teljesen tudatosak, ezek az információk akadálytalanul  kapcsolatba léphetnek  információs pontjainkkal és a test csakráival. Túlterhelés esetén az energia megreked és a pontok nyomásra érzékenyekké válnak.  Ez hosszú távon fájdalmat, rossz közérzetet, sőt akár mindenféle testi betegséget okozhat. Ezektől a befolyásoktól azonban az Információs energiagyógyászat segítségével megszabadulhatunk. 

Fontos annak a tudatosítása, hogy a külső események és mások érzelmei (negatív) nem tartoznak hozzánk. Legyünk tudatában annak, hogy a másik embernek nem jelent könnyebbséget, ha az ő terhét hordozzuk, magunkat viszont megterheljük vele. A következménye pedig a gerincoszlop elferdülése (másokért görnyedezünk), szervi betegség vagy a vér, erek és a szív megbetegedése lehet. A negatív szülői minták energetikai terhei is megmutatkoznak a gerinc nyaki és lumbális (ágyéki csigolyák) szakaszán.

Legtöbbször azonban saját gondolataink és érzelmeink jelentenek terhet a gerincoszlopnak. Fontos megvizsgálnunk, hogy mit gondolunk a saját életünkről.  Nehéznek vagy könnyűnek érezzük? Igazságosnak találjuk az életet vagy áldozatnak érezzük magunkat? Önmagunkért vagy másokért élünk?

Megszokásból, kellő önszeretet vagy önbecsülés híján az "élet terhe" öntudatlanul  is nyomasztó lehet. Gyakran futnak bennünk olyan önkéntelen programok, amelyek szerint elkövetett tettünkért vezekelnünk vagy bűnhődnünk kell. Tudattalanul szenvedéssel és fájdalommal kezdjük fokozatosan leróni a magunkra szabott büntetést. Az ilyen terheket egy tudatos döntéssel  egyszer és mindenkorra letehetjük. Külső terheinktől csak akkor szabadulhatunk meg, ha a belsőket már letettük. Ezek a belső  terhek rendszerint gyerekkori  élmények, balesetekből, műtétekből ill. olyan  élményekből származnak, amikor "kihúzták a talajt a lábunk alól". 

Ezért nagyon fontos, hogy a gerinc információs pontjait egyensúlyba hozzuk, átkezeljük a csigolyákat, porckorongokat, idegszálakat, majd megtisztítsuk az  eleme terét a múlt és egyéb blokkoló energiáitól.1, 2

 

GERINC FELÉPÍTÉSE https://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/12679

                                         Ábra: 6.

Az ember gerincoszlopát 7 nyaki-, 12 háti-, 5 ágyéki-, 5 keresztcsonti- és 3-4 farokcsigolya alkotja, melyek farokcsonttá nőttek össze. A csigolyák közt porckorongok találhatóak. Ízületek és szalagok kötik össze őket. A rostos porckorongok teszik lehetővé a gerincoszlop hajlékonyságát.

 

FUNKCIÓJA:

 • "A gerinc fő funkciója a gerincvelő védelme, a törzs mozgékonyságának biztosítása, valamint a teherviselés áthelyezése a fejről és törzsről a medencére.
 • A flexibilis csigolyaközti porckorongok miatt a gerincoszlop egy hajlékony szerkezet, mely képes felfogni a rázkódást és vibrációt, mielőtt azok elérnék az agyat."
 • A gerincoszlop életünk tartóoszlopa és kapcsolatban áll minden szervvel. Viseli vagy elviseli életünk összes testi-lelki terhét. Ha meggörnyedünk, túl sok testi és lelki terhet cipelünk, az energia nem tud akadálytalanul keresztüláramlani a gerincoszlopon. Ez hosszabb idő távlatában akár súlyos egészségi gondokat is okozhat.

Fizikai megbetegedései az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

 • gerincferdülés - scoliosis
 • porckorongsérv/gerincsérv
 • csigolyaelcsúszás - spondylolisthesis
 • gerinc kopásos megbetegedése - spondylosis

Az orosz és kínai gyógyászat (ill. más holisztikus szemléletű gyógyászat) számára nem ismeretlen fogalom, hogy minden egyes csigolyához hozzá van rendelve egy-egy szerv. A gerinccsigolyák és porckorongok deformitása, megbetegedése így tökéletesen jelzi számunkra, hogy mely szerv energiahiányos illetve milyen megbetegedéssel kell számolnunk és fordítva.

 

A gerincoszlop lelki vonatkozású problémái és elakadásai:

 • A gerincoszlop a test tartóoszlopaként a támogatást,védelmet és az ellenállást szimbolizálja. Tart és megvéd minket minden élethelyzetben, nélküle összeesnék.
 • A gerincoszlop szimbolizálja továbbá a spirituális energiáinkat, az életünk különböző eseményeihez kapcsolódó rugalmasságunkat és ellenállásunkat.
 • A gerincoszlop deformációi az egész energetikai rendszerünkre hatással van. Ha blokk lép fel az energiaáramlásban, akkor fájdalmat érzünk.
 • A gerincbetegségek kiváltó okai lehetnek a tehetetlenségérzés, egy túl nehéz teher cipelése, kielégítetlen érzelmi szükséglet. Amikor úgy érezzük, hogy ellenállásunk ereje és tartásunk megrogyott. Amikor úgy érezzük, hogy mi vagyunk a család és a munkahelyünk tartóoszlopa és mi lenne a többiekkel, ha mi nem volnánk?
 • A gerincoszlop összeköttetésben áll testünk és lelkünk minden más területével is a központi és perifériális idegrendszeren valamint a vérkeringésen keresztül.
 • Minden gondolatunk, érzésünk, élethelyzetünk, válaszunk és benyomásunk ott hagyja nyomát gerincoszlopunkon, ugyanúgy, mint a test megfelelő, érintett részein.

 

MIT TEHETÜNK MAGUNKÉRT?

 • Bármi is legyen a betegség kiváltó oka, próbáljunk meg felismerni és szembenézni vele. Építsük fel új énünket, olyanná, amilyenné válni szeretnék.
 • Információs energiagyógyászat segítségével gyógyíthatjuk a lemerült vagy megbetegedett szervet és azok kiváltó lelki okait is.
 • Gerincproblémák esetén a gyökércsakrát is kezelni, gyógyítani és harmonizálni szükséges.
 • Bach-virágterápiával célzottan tudjuk oldani és gyógyítani a betegséget előidéző, kiváltó lelki okokat, mindazokat, melyek feldolgozását önerőből nem tudjuk vagy tudtuk mindez idáig megtenni.

 

NYAKI CSIGOLYÁK (cervicalis) és kapcsolódó szervek, betegségek - C1-C7

 

 • C1: vérellátás, fej, agy, fülek

Betegségei: fejfájás, migrén, álmatlanság, magas vérnyomás, pszichés betegségek, emlékezethiány, krónikus fáradtság, szédülés.

 • C2: látó- és hallóidegek, melléküregek

Betegségei: allergiás betegségek, melléküreg gyulladás, szembetegségek, fülfájás, ájulási zavarok.

 • C3: arc, fülek, fogak

Betegségei: idegfájdalom, ideggyulladás, arcbőr betegségek, ekcéma.

 • C4: orr, ajkak, száj

Betegségei: szénanátha, légcsőhurut, hallászavar, mirigygyulladás.

 • C5: hangszalagok, torok, garat

Betegségei: torokgyulladás, rekedtség, hangszálgyulladás, torokfájás.

 • C6: nyak, váll, mandulák

Betegségei: nyakmerevség, mandulagyulladás, nyak-, vállfájdalmak, köhögési rohamok.

 • C7: pajzsmirigy, váll, könyök

Betegségei: pajzsmirigy betegségek, megfázások, nyálkatömlő gyulladás, teniszkönyök.

 

HÁTI CSIGOLYÁK (thoracalis) és kapcsolódó szervek, betegségek - TH1-TH12

 

 • TH1: kar, alkar, csukló, ujjak, nyelőcső, légcső

Betegségei: kar-, kézfájdalom, köhögés, légzési problémák, asztma.

 • TH2: szív, szívizom, szívbillentyűk, szív érrendszere

Betegségei: szívproblémák, mellkasi fájdalmak.

 • TH3: tüdő, hörgők, mell, mellkas, mellhártya

Betegségei: hörghurut, tüdőgyulladás, influenza, mellhártyagyulladás.

 • TH4: epehólyag, epevezeték

Betegségei: epeproblémák, övsömör.

 • TH5: máj

Betegségei: májproblémák, vérszegénység, vérkeringési problémák, alacsony vérnyomás.

 • TH6: gyomor

Betegségei: gyomorpanaszok, gyomorfekély, emésztési zavarok.

 

DERÉKCSIGOLYÁK (lumbalis) és kapcsolódó szervek, betegségek - L1-L5

 

 • L1: vastagbél, lágyék

Betegségei: székrekedés, vastagbélgyulladás, hasmenés, sérv.

 • L2: vakbél, hasfal, comb

Betegségei: vakbélgyulladás, izomgörcs, savtúltengés, nehéz légzés, visszérgyulladás.

 • L3: nemi szervek, húgyhólyag, térd

Betegségei: hólyag-, menstruációs panaszok, vetélés, klimax panaszok.

 • L4: prosztata, alsó háti izmok, csípő

Betegségei: lumbágó, vizelési panaszok, térdpanaszok.

 • L5: boka, lábfej, láb

Betegségei: lábak vérkeringési zavara, duzzadt boka, lúdtalp, lábfáradtság, lábgörcsök.

 

KERESZTCSONT (sacrum) és kapcsolódó szervek, betegségek - S1

 

 • S1: keresztcsont idegellátása, csípő, farizom

Betegségei: csípőficam, gerincgörbület

 

FARKCSONT (coccyx) és kapcsolódó szervek, betegségek - S1

 • S2: farkcsigolyák, végbél

Betegségei: aranyér, farkcsontfájdalmak

 

További információ és időpontkérés

 

Forrás

Ábra: 5.: https://gerincmasszazs.hu/gerincterkep/ és https://jogaszentendre.blogspot.com/2013/09/gerincjoga.html

 Ábra: 6.: https://enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/gerincoszlop.gif

1. Petra Neumayer - Tom Peter Rietdorf: Titokzatos orosz gyógymódok, Bioenergetic Kiadó, 155-164. o.

2. https://www.facebook.com/VorosmariaNyemirovszkaja/

Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged? Duna könyvkiadó

tudasbazis.sulinet.hu

webbeteg.hu

kinai-medicina.tienshoni.hu