CSAKRATERÁPIA A KRISTÁLYGYÓGYÁSZAT TÜKRÉBEN

 

CSAKRÁK ÉS KRISTÁLYAIK

 

 

 

                                                          

 

 

ELSŐ CSAKRA, gyökér-csakra – Muladhara

 

 

Színe: tűzpiros

Hozzárendelt természeti elem: föld

Érzékszervi funkciója: a szaglás

Alapelv: a lét testi érzékelése

Hozzárendelt testrészek: minden, ami szilárd és tömör; gerincoszlop, csontok, fogak, és köröm; valamint végbélnyílás, vastagbél, végbél, prosztata, vér és sejtfelépítés.

Hozzárendelt mirigymellékvese

 

Diszharmonikus működés esetén:

Ha a gyökér-csakra egyoldalúan vagy hibásan működik, gondolataink és cselekedeteink főként az anyagi biztonság és birtoklás körül forognak, valamint az érzéki örömök és élvezetek körül (evés, ivás, stb.). Képtelenek vagyunk egyszerűen csak adni vagy kapni. Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlzottan bebiztosítsuk és korlátok közé szorítsuk magunkat. Ez a görcsös viselkedés testi vonatkozásban gyakran székrekedés és túlsúly formájában jelentkezik.

Cselekedeteinket főként saját igényeink kielégítése motiválja. Ha meggyőződéseink helyességét helyzetek vagy emberek kétségbe vonják, könnyen dühbe jövünk vagy néha agresszívan viselkedhetünk. A vágyak, elképzelések erőszakos érvényre juttatása a hibásan működő gyökér csakra jellemzője. A düh, az erőszak, a méreg mind elhárító mechanizmusok, melyek az önbizalom hiányára utalnak.

 

Csökkent működés esetén:

Azok az emberek, akiknél ez a csakra elzáródott vagy gátolt, a test felépítése gyenge, kevés fizikai és szellemi ellenálló képességgel rendelkeznek. Ideges alkatúak, ingerlékenyek, jellemző rájuk a bizonytalanság érzése. Néha úgy érzik, nincs szilárd talaj a lábuk alatt. Nehezükre esik megfelelni az élet követelményeinek, gyakran hiányzik belőlük az erő terveik véghezviteléhez, nincs bennük elegendő stabilitás. Az élete számukra inkább teher, mint öröm. Szinte mindig könnyebb, kellemesebb és kevesebb bizonyítást követelő életre vágynak.

Mivel a föld elemi életerejét a gyökér- csakrán át csak hiányosan veszik magukhoz, a szakrális-csakrában és a solar-plexusban is zárlatok jönnek létre. Kóros soványság és menekülési vágy is felléphet náluk. Egészen addig kell szembesülniük a „földi élet” problémáival, amíg meg nem tanulják elfogadni őket és úgy tekinteni rájuk, mint az egysége fejlődés mérföldköveire.

 

 

Kristályterápia:

 

 • Füstkvarc

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 • Erősíti és jótékonyan hat az izom- és kötőszövetekre, segíti az ízületi lerakódások feloldását, a has, a csípők és a lábak betegségeinél igen hatásos. Enyhíti a szervi betegségek fájdalmait, oldja a lágyéki görcsöket, elősegíti az ásványi anyagok felszívódását, serkenti a hormontermelést.

 

 • Nyugtatja az idegeket, fokozza a terhelhetőségünket, élni akarásunkat és segíti a relaxációt. 

 
 • Kitűnő lehet olyan betegségek kiegészítő kezelésére, ahol kemoterápiára vagy sugárkezelésre van szükség.

 
 • Hatékonyan alkalmazható cisztás, gyulladásos betegségek esetén.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Szorosan kötődik a gyökércsakrához, ezért elsősorban ezen csakra energiájának harmonizálására és a csakrával összefüggő szervek (fentiekben) betegségeinek kezelésére használjuk.

 • A füstkvarc ellazít és megnyugtat, segíti önmagunk elfogadását, megértését. Segít elengedi a régi sérelmeket, a haragot, a bűntudatot, a félelmet. A meditáció alatt emeli az aurarétegek rezgéseit, felerősíti a médiumi képességeket, intenzívebbé teszi az álmokat.

 • Semlegesíti a geopatikus földsugárzásokat (pl. vízér, Hartmann sávok), elnyeli az elektromágneses szmogot (mobil telefon, számítógép, egyéb elektromos berendezések által kibocsájtott elektromágneses sugárzás). A negatív érzelmeket finoman szétoszlatja, ezáltal csökkenti a stresszt. Elősegíti a szervezet méregtelenítését.

 • A füstkvarc csökkenti a félelmet, javítja a depressziós hangulatot, lelki nyugalmat biztosít. Ez a kristály segít az álmaink megfejtésében, enyhíti a rémálmokat. Fokozza a koncentrációt, és áthidalja a kommunikációs nehézségeket. Segíti a meditációt, megtisztítja és lecsendesíti az elmét a nem kívánt, elme által gerjesztett gondolatoktól.

 

 

 • Rubin

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • Támogatja a vérkeringést, megóvja a szervezetet a fertőzésektől, elősegíti a vírusfertőzések leküzdését, csillapítja a fájdalmat és enyhíti a fejfájást. A vérrel kapcsolatos betegségek kristálya: vértisztító hatású, szabályozza a vérkeringést, emeli az alacsony vérnyomást, csillapítja a vérzést, fokozza a hemoglobin-termelést. Segíti a szem és az agy vérellátását, fokozza a hipofízis működését, csökkenti az orr-fül-torok területének gyulladásait, jótékony hatással van a légcsőhurutra.

 

 • Tisztítja a lépet, a májat, a mellékvesét, segíti a tápanyagok felszívódását, hat az emésztésre.

 

 • A gyökér- és szív-csakra rubin energiájával való kezelése erőt és energiát ad, fokozza a kezdeményező készséget, segít leküzdeni a hangulatingadozásokat, elősegíti a belső egyensúly megteremtését.

 

 • Hatásos ellenszere a köszvénynek, a szívgyengeségnek, csillapítja a vérzést, segít az alvászavaron. Csökkenti a koleszterin szintet, véd az öregedés ellen, fokozza a teljesítő képességet, növeli az önbizalmat.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • A rubin energiája energiát ad, fokozza a teljesítőképességet és a kezdeményezőkészséget, növeli az önbizalmat.

 • Serkenti a szív-csakrát is, átalakítja a haragot és a negatív energiákat, boldogságra tanít. A szerelem szimbóluma, megőrzi a testi-lelki szerelmet.

 • Hatásos a hangulatingadozások ellen és a belső egyensúly megteremtésében.

 

 

 • achát,

 • hematit,

 • jáspis,

 • gránát

 

 

 

 

MÁSODIK CSAKRA, szakrális vagy szex csakra – Svadhisthana 

Színe: narancssárga

Hozzárendelt természeti elem: víz

Érzékszervi funkciója: az ízlelés

Alapelv: a lét alkotó jellegű szaporodása

Hozzárendelt testrészek: medence, ivarszervek, vese, hólyag: mindennemű testfolyadék, mint pl. a vér, nyirok, emésztőnedvek.

Hozzárendelt mirigy: ivarmirigyek – petefészek, prosztata, here.

 

Csökkent működés esetén:

A szakrális csakra csökkent működése az esetek többségében gyerekkorban alakul ki. Valószínű, hogy már a szülők is elfojtották saját érzéki, szexuális vágyaikat és ezért sem érzékiségüket, sem érzelmeiket nem tudták kellőképpen kifejezni. A gyerek nem kapott elegendő gyengédséget, simogatást, ölelést, aminek az lett a következménye, hogy érzelmi antennáit behúzta. Ha a művelet „sikeresnek” bizonyult, kialakult az önértékelés hiánya. Az érzelmek betokosodnak, szexuális vágyaik felé gátak épülnek. Az élet szomorúvá, értéktelenné és sivárrá válik.

 

Kristályterápia:

 

 • Karneol

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 • A karneol a szex-csakra köve, ennek a blokkjait oldja, elősegíti az impotencia és a meddőség okainak megszűntetését, csökkenti a menstruációs fájdalmakat, oldja a nemi szervek betegségeit, erősíti a prosztatát. Már Hildegard von Bingen tudta, hogy gyorsítja a szülést, valamint csillapítja a szülési fájdalmakat.

 

 • Tisztító hatásával elősegíti a vese, a lép, a máj és az epe harmonikus működését, és méregteleníti azokat. Eljuttatja a vitaminokat és az ásványi anyagokat a vékonybélbe, elősegíti a bél gyűrűző mozgását. Vértisztító hatású, vérmérgezésnél is ajánlott, hatását kifejti a vénákra, a vérerekre, jó a visszérre.

 

 • Javítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomás problémákat, fokozza a nemi szervek vérellátását, elállítja a vérzéseket, csökkenti a vércukorszintet. Elixírjét fogínyre és ínysorvadásra, bőrbetegségekre használjuk, égési sérüléseknél kössük az égett felületre, csökkenti a reumatikus fájdalmakat és a tüdőgyulladást.

 

 • Véd a röntgen- és más sugárzások ellen.

 

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Tisztítja az asztráltestet, fokozza a kitartásunkat és lelki kimerültség esetén új energiát ad és erősítik belső indíttatásainkat.

 

 • A karneol segít felismernünk földi feladatunkat. Akaraterőt és bátorságot önt belénk, kitartóvá, aktívvá, életerőssé, kreatívvá tesz. Megkönnyíti a figyelmet, segít az akadályok leküzdésében, a gondok megoldásában. A karneol fékezi a haragot, elűzi a félelmet. Segítségével felismerjük, hogy mi is az Egyhez tartozunk, felébreszti bennünk a közösségi érzést, segítőkészségre tanít.

 

 • A nemi vágyakat, ösztönöket magasabb szintre emeli, fokozza az érzelmeket, segít a párkapcsolatunkban megértőbbnek lennünk, hogy helyesen döntsünk.

 

 • Az életerő és az életöröm köve. A karneollal való meditáció azoknak ajánlott, akik életüket bizonytalan alapokra építették, vagy a párkapcsolatukban érzelmi gondjaik vannak, akik nem tudják megnyitni magukat a másiknak.

 

 • holdkő

 

 

 

 

HARMADIK CSAKRA, napfonat csakra (solar-plexus) - Manipura

 

Színe: sárga, egészen az aranysárga árnyalatig

Hozzárendelt természeti elem: tűz

Érzékszervi funkciója: a látás

Alapelv: a lét kialakulása

Hozzárendelt testrészek: derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, lép, epehólyag, vegetatív idegrendszer.

Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy

 

Diszharmonikus működés esetén:

Ha a harmadik csakra egyoldalúan vagy rendellenesen működik, mindent az eszünkkel akarunk irányítani, világunkat állandó befolyás alatt tartjuk, hatalmat akarunk. Belső nyugtalanság és elégedetlenség hajt ilyenkor bennünket. Valószínűleg gyermek- és kamaszkorunkban kevés elismerésben volt részünk. Nem fejlődhetett ki a helyes önértékelésünk és a külvilágban keressük az önigazolást, megelégedést. Közben erős cselekvési kényszer alakul ki bennünk, amellyel az elégedetlenség érzését próbáljuk leplezni. Hiányzik belőlünk a higgadtság, nehezünkre esik elengedni magunkat. Mivel az elismerés, a kívülről jövő gazdagság elsődleges szempont az életünkben, valószínű, hogy sikert sikerre halmozunk. Az időről időre elfojtott érzések áttörik az elutasítás és az ellenőrzés gátjait és elöntenek minket. ilyenkor képtelenek vagyunk uralkodni rajtuk, könnyen kijövünk a sodrunkból, mert az idők során elfojtott, fel nem dolgozott bosszúságok ingerültség formájában törnek felszínre.

 

Csökkent működés esetén:

A harmadik csakra csökkent működése esetén gyakran letörtnek, kedvetlennek érezzük magunkat. Úgy véljük, mindenütt vágyaink beteljesülését akadályozó gátakba ütközünk.

Ennek az az oka, hogy személyiségünk kialakulásának folyamata gyermekkorunkban valószínűleg nem volt akadályoktól mentes. Attól féltünk, hogy szüleink vagy nevelőink bizalmát elveszítjük, ezért elfojtottuk és megtagadtuk érzéseinket, amelyeik zöme „belénk ivódott” és nem tudtuk feldolgozni őket. Ezek „érzelmi salakanyagot” képeznek, amelyek a harmadik csakra erejét csökkentik és kiveszik az erőt vágyainkból, cselekedetinkből és spontaneitásunkból. Még ma is főként alkalmazkodással szeretnénk elismeréshez jutni, amelyeknek következtében érzelmeinket és vágyainkat elutasítjuk vagy képtelenek vagyunk feldolgozni azokat.

A nehéz helyzetekben gyomrunk begörcsöl és olyan idegesek leszünk, hogy tetteinket már nem tudjuk ellenőrizni. Legszívesebben elbújnánk az újabb kihívások elől. A szokatlan helyzetek félelemmel töltenek el bennünket és úgy érezzük, hogy a „túlélési” harcban alulmaradtunk.

 

 

Kristályterápia:

 

 • Citrin

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • A test szintjén gyorsítja a méreganyagok kiválasztását, kedvezően befolyásolja a bőr anyagcseréjét, erősíti az immunrendszert, a nyirokrendszert és a vegetatív idegrendszert.

 

 • Segít az emésztési panaszok megszüntetésében és jótékonyan hat cukorbetegek állapotára, mert serkenti az inzulintermelést. Serkenti a vérkeringést és az idegrendszer működését.

 

 • Tisztítja az emésztőrendszert, a gyomrot, a hasi szerveket, a májat, az epét, a lépet és visszafordítja az elváltozással járó betegségeket.

 • Segít a látásproblémákban valamint a csecsemőmirigy és pajzsmirigy működésének kiegyensúlyozásában.

 • A madéra citrin (borvörös) csökkenti az alhasi fájdalmakat, jótékony hatású a menstruációs problémákra és a klimax tüneteire, egyensúlyban tartja a hormonális rendszert.

 • Erősítő hatással van a gyenge hólyagra és a vesékre. Gyomorfekély, bél- és gyomordaganat korai szakaszában is segít.


 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Kellemes közérzetet, melegséget, élénkséget, biztonságot és védettséget ad. Segít feldolgozni és a személyiségünkbe beépíteni az élményeinket és abban, hogy benyomásainkat könnyebben átültessük a hétköznapi életbe. Külső és belső teljességérzetet kölcsönöz, támogat terveink megvalósításában.


 

 • A Nap erejét hordozza, a meleg, védettséget sugárzó ereje nemcsak a testünket, de a lelkünket is felmelegíti. Fokozza a kreativitást, nyitottabbá, magabiztosabbá tesz, segíti a pozitív gondolkodást. Semlegesíti a negatív energiákat és az élet minden szintjén energiával tölt fel.

 
 • A regeneráció és feltöltődés köve, azt vonzza be életünkbe, amire szükségünk van és ez nem mindig az, amire vágyunk. 

 • Segít feldolgozni a megrázó élményeket, elűzi gondjainkat és a depressziót, lelkiválság esetén vigaszt nyújt, fénye megvilágosítja a gondolatainkat. Meditációnál mélyebb felismeréshez vezet, megvilágítja létezésünk értelmét, erősíti a Teremtőbe vetett hitünket.

 

 • Önbizalmat, bátorságot ad és új életenergiát hoz életünkbe. Megszünteti az önsajnálatot és a mimóza lelki beállítottságot. Elűzi a gondokat.

 

 • Világossárga színe támogatja a tiszta gondolatokat, megvilágítja a bölcsesség és a béke útját. A sötétebb színű citrin segít a félelmek legyőzésében, tisztítja a napfonat csakrát, védelmezi az aurát. Aktiválja a korona csakrát, erősíti az intuíciókat, összeköttetésben áll az étertesttel és ha szükséges rögtön védelmet nyújt. 

 • Összehangolja és egyensúlyba hozza az aura rétegeit. Vonza a sikert, a gazdagságot, a gyarapodást, és az élet pozitív területeit. Ösztökél, és segíti a földi terveink megvalósítását, megvilágítja létezésünk értelmét.

 

 • Tigrisszem

 • Borostyánkő

 • Topáz

 

 

 

 

NEGYEDIK CSAKRA – szív-csakra – Anahata

 

Színe: nőknél zöld, férfiaknál rózsaszín, néha sárga.

Hozzárendelt természeti elem: levegő

Alapelv: az odaadás

Hozzárendelt testrészek: szív, gerinc nyak és derék közötti része, mellkas és a mellüreg, tüdő alsó része, vér és a vérkeringési rendszer, bőr.

Hozzárendel mirigy: csecsemő-mirigy

 

Diszharmonikus működés esetén:

A szív-csakra működési zavarai különböző módon jelentkezhetnek, például úgy, hogy szívesen adnánk másoknak és lennénk másokért, de nem érezzük, hogy összeköttetésben állunk a szeretet ősforrásával. Titokban (ami lehet, hogy nem tudatos) szeretetünkért elismerést, valamiféle visszajelzést várunk el és csalódottak vagyunk, ha fáradozásainkat nem hálálják meg kellőképpen.

Előfordulhat, hogy valaki másoknak az erejéből is átad, de nem képes arra, hogy átérezze és befogadja a szeretetet. A kedvesség, a gyöngédség zavarba hozza és azt állítja, hogy nincs is szüksége mások szeretetére. A széles, túlzottan domború mellkas utalhat arra, hogy az illető állandóan védekezik a fájdalom és a támadások ellen.

 

Csökkent működés esetén:

Ha a szív-csakra csökkent erővel működik, sebezhetővé válunk és elkezdünk függeni mások szeretetétől és jóindulatától. Elég, ha egyszer elutasítanak bennünket, rögtön megbánjuk, hogy vettük a bátorságot és megnyíltunk mások lelőtt. Visszahúzódunk csigaházunkba, szomorúak és letörtek vagyunk. Szeretnénk szeretetet adni, de félünk az újabb elutasítástól, ezért aztán nem találjuk meg a helyes módját érzéseink kimutatásának.

Lehetséges, hogy a szeretet hiányát túlzott kedvességgel és együttérzéssel próbáljuk kompenzálni. Ilyenkor kedvességünk személytelen formában jelentkezik és mindenkire általánosan kiterjed, anélkül, hogy bárkivel is bensőséges kapcsolatba kerülnénk.

Ha valaki szívünk közelébe akar kerülni, ilyekor kitérünk. vagy bezárkózunk, mert félünk, hogy újra sérülünk. Ha szív-csakránk elzáródott, akkor tökéletes közöny, érdektelenség, sőt szenvtelenség alakulhat ki bennünk. Ahhoz, hogy egyáltalán valamit is érezzünk, erős külső hatásra van szükségünk. Belső egyensúlyunk felborul és depresszióba esünk.

 

Kristályterápia:

 

 • Rózsakvarc

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • A rózsakvarc aktiválja és harmonizálja a szív-csakrát, erősíti a szívet, segít a szívinfarktus megelőzésében. Szabályozza a vérkeringést, javítja a szövetek vérellátását, felfrissíti a szervezetet, a testfolyadékokból eltávolítja a szennyező anyagokat.

 

 • A tüdőre is jó hatással van. Tisztítja a vesét, mellékveséket, enyhíti a szédülést, méregteleníti a májat. Jótékonyan hat a mellkas és a tüdő problémáira. Fokozza a termékenységet, férfiaknál növeli a potenciát és oldja az érzelmi ridegséget.

 

 • Megnyugtatja az idegeket és nyugodt alvást biztosít. Kiválóan semlegesíti a negatív és a földsugárzásokat, hatékonyan véd a vízerek ellen.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Lágy, rózsaszínű fénye erősíti a szelídség, a gyöngédség és a szeretet érzését. Lelkünket megtölti a szeretet hullámaival, amelyek gyógyítani tudják a durvaság, gorombaság okozta lelki sebeket és amelyek megnyitják a lelkünket a szeretet előtt.

 

 • A rózsakvarc megtanít minket arra, hogy elfogadjuk és szeressük magunkat, hogy átérezzük a bennünk, embertársainkban és az egész világban rejlő szeretetet és gyöngédséget. Érzékennyé tesz bennünket a művészet szépsége iránt, élénkíti fantáziánkat és fejleszti kreativitásunkat.

 

 • Segít a harag feldolgozásában, a félelmek legyőzésében, az agresszió megszüntetésében.

 

 • Enyhíti a szerelmi bánatot, visszaadja a lelki egyensúlyt. A rózsakvarcot a nagy kibékítőnek is szokták emlegetni, mert megtanít elengedni másokat, megbocsájtásra szólít fel, hogy a kapcsolatok magasabb szintre léphessenek.

 

 • Eltávolítja a negatív energiákat, segít a pozitív gondolkodás kialakításában és segít megtalálni a szeretet útját. Megnyitja a szív-csakrát az egyetemes szeretet felé, megtanít befogadni a szeretet érzését és bevonzza a szerelmet is.

 

 • A rózsakvarc segít az önelfogadásban, az elnyomott érzelmek felszabadításában, ami helyére szeretet energia áramlik. Megtelik a szívünk melegséggel, melyet mások felé is közvetíteni tudunk. Nagyon finom rezgései vannak. Kiváló segítőnk a gyógyítás és a spiritualitás útján. A rózsakvarc az érzelmi gyógyítás terén, főleg a gyerekként átélt traumák kezelésében nagyon hasznos.

 

 

 

 • DIOPTÁZ

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • Segít a fejfájásnál, migrénes rohamoknál, vérnyomáscsökkentő hatása is van. Leépíti a stresszt és a feszültséget, ellensúlyozza a táplálkozási hiányosságokat, segít egyensúlyzavaroknál, szív- és tüdőproblémánál és általánosan sejtzavarok ellen.

 

 • A dioptáz hatékony szürke és zöld hályognál, a szivárvány- és kötőhártya gyulladásainál. Ezenkívül a dioptáz felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

 

 • Csökkenti a fájdalmakat és a görcsöket, méregtelenít, a májregeneráló hatása ismert. Növeli a potenciát és a szexuális erőt.

 

 • Óvja a légutak egészségét és segít az allergiás és krónikus fertőzéseknél. Jótékony hatású szívbetegségeknél, kimerültségnél. Támogatja a csecsemőmirigy és az immunrendszert.

 

 • Csökkenti a magas vérnyomást. Nagyszerű fájdalomcsillapító, különösen migrén esetén. Sokat segít a stressz és szenvedélybetegségek gyógyításánál is.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • A dioptázt korunk spirituális kövének tartják. Növeli energetikai szintünket, segíti a spirituális ráhangolódást, aktiválja az előző életekből hozott emlékképeket, közben segít az „itt és most”-ban élni.

 

 • A dioptáz erős szellemi tisztító és méregtelenítő. Valamennyi csakrát a szeretet rezgéseivel tölti fel, különösen a szív csakrára van csodálatos és megnyitó hatással. Nagy szerepet játszik önmagunk és mások elfogadásában.

 

 • Ha nem tudjuk, hogy életünkben hogyan lépjünk tovább, forduljunk e csodálatos, mélyzöld kristályhoz, mert rezgése inspirálóan megmutatja a megfelelő irányt, segíti pozitív életszemléletünk kialakítását és fenntartását.

 

 • A belőle kiinduló zöld fénysugár feledteti a szomorúságot, gyógyítja a mély érzelmi sérüléseket, sebeket, eredjenek azok akár a párkapcsolat felbomlásából, akár sajnálatból, sértődöttségből. Segíti a fantáziát, az ötletgazdagságot és a kreativitást, magabiztosságot, reményt hoz és mély érzésűvé tesz bennünket.

 

 

 • Rózsaszín turmalin

 • Kunzit

 
 • Smaragd:

   

  Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 • A smaragd viselőjénél belső egyensúlyt és jobb kiegyensúlyozottságot eredményez.

 
 • Fiatalító és regeneráló hatással van a bőr struktúrájára.

 
 • Erős hatással van a légutakra, a szemre és azok panaszaira (látásjavítás, gyulladások, fertőzések, szürke- és zöld hályog).

 
 • Mindennemű gyulladásra és fekélyekre is egyaránt alkalmazható, a gerincoszlop egészére is gyógyhatással van.

 
 • Szabályozza a vese, máj, epe és a szívműködést is. Regeneráló hatású, agyműködés serkentő, hangulatjavító, fájdalomcsillapító, méregtelenítést elősegítő, immunrendszer erősítő hatású.

 
 • Egyensúly és mozgásszervi panaszok, álmatlanság, reuma, nem kielégítő nyirokkeringés és vitaminfelvétel esetében is hasznos.

 
 • Aktiválja az öngyógyulási erőket, fiatalít és regenerál. Szklerózis multiplexnél, parkinzon-kórnál, epilepsziánál, szívbetegségeknél, vesezavarnál, diabétesznél, gyomor- és bélproblémáknál, fertőzéseknél, reumánál, köszvénynél és fejfájásnál is alkalmazható.

 
 • A gyermekbetegségeknél és szempanaszoknál a smaragdnak kifejezetten jótékony hatása van.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Elégedettséghez és több életörömhöz segíti hozzá, széles látókört és művészi inspirációt biztosít. A jóság, szépség és igazság utáni törekvést testesíti meg.
 
 • A smaragd a jóság, szépség és igazság utáni törekvést testesíti meg.

 

 • A smaragd különösen a gyerekek és szüleik közötti kölcsönös kapcsolatot erősíti. A generációs különbségek ellenére több kölcsönös megértést hoz.
 • A smaragd jól alkalmazható nagyzási hóbortnál, rögeszméknél, paranoiánál, skizofréniánál és üldözési mániánál. Krómtartalmának köszönhetően méregtelenítő, májélénkítő, savtalanító hatása van.

 

 • Zöld jáde vagy más néven Nefrit

 

 

 

ÖTÖDIK CSAKRA, torokcsakra – Vishuddha

Színe: világoskék

Hozzárendelt természeti elem: éter

Alapelv: a lét együtthangzása

Hozzárendelt testrészek: nyak, tarkó, állkapocs területe, fülek, hangképző szervek, légcső, hörgők, tüdő felső tájéka, nyelőcső, karok.

Hozzárendel mirigy: pajzsmirigy.

 

Csökkent működés esetén:

Az ötödik csakra csökkent működése esetén nehezen tudjuk kifejezni magunkat, nem könnyen tárulkozunk fel mások előtt. Ilyenkor teljesen visszafogottak, gyámoltalanok, félénkek, visszahúzódóak vagyunk vagy csak életünk felszínes, jelentéktelen dolgairól mesélünk másoknak. Ám, ha valami lényegeset, mélyről jövő, fontos gondolatot, érzést akarunk elmondani, hirtelen úgy érezzük, gombóc van a torkunkban, hangunk elcsuklik. Ilyenkor gyakrabban jelentkezik dadogás is.

Bizonytalannak érezzük magunkat másokkal szemen és félünk attól, milyen véleményt formálnak rólunk mások. Szeretnénk megfelelni az elvárásaiknak és gyakran fogalmunk sincs arról, hogy mit is akarunk. Érzéketlenekké válunk lelkünk üzenetei iránt és nem bízunk az intuíciónkban.

Az önmagunk által szabott keretek, amelyek között életünk zajlik, igen szűkek lehetnek és ezért csak a külvilágot tekintjük az egyetlen valóságnak.

 

Kristályterápia:

 

 • Kalcedon

 

a kékesfehér színű kalcedon jótékony hatással van a pajzsmirigy működésére is. Nyugtató és kiegyensúlyozó hatással van kedélyállapotunkra, csökkenti az ingerlékenységet és túlérzékenységet. Nyugtató hatásának köszönhető, hogy fokozza a belső inspirációt és segíti a szóbeli és írásbeli önkifejezést.

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • A kalcedon főleg a torok csakra területén fejti ki a hatását. Tiszta, kékesfehér színével segít a légúti megbetegedések, a torok és a mandulagyulladás valamint a hörghurut gyógyításában, erősíti a hangszálakat.

 

 • Az ádámcsutkára téve kellemes, nyugtató hangulatot teremt, beszédképességet javító tulajdonsága miatt, beszédzavarok és dadogás ellen is alkalmas. Védi a hangszálakat, a beszédünk tisztább, érthetőbbé és nyugodtabbá válik. Ha rekedtek vagyunk, ha elmegy a hangunk, esetleg kapar a torkunk, nyugodtan fogyasszuk az elixirjét. Ezen tulajdonsága miatt a beszédzavarok és dadogás ellen is jótékony hatással bír.

 

 • Lázcsökkentő, erősíti a hallást, a szem izmait, javasolt a zöldhályogra és más szembetegségekre. Támogatja a pajzsmirigy anyagcseréjét, fokozza a szervezet nyiroktermelését, hat a vörösvértestekre, a vérkeringésre, gátolja a vérzést.

 

 • Gyógyítja a nyálkahártyát, az ödémát, tisztítja a bőrt. Erősíti a csontokat, a csontvelőt, a tüdőt, a lépet, a szívet, csökkenti az érelmeszesedést, gyógyítja a gennyes sebeket, a leukémiát.

 

 • Szoptató anyáknál javítja a tejtermelést, de emlőgyulladás (mastitis) gyógyítására is használatos. Emlőráknál befolyással van a sejtekre.

 

 • A hormontermelő mirigyek működésének minden zavaránál ajánlott, használata szabályozza a hormonális ciklusokat. Belső elválasztású mirigyekre és az anyagcserére gyakorolt hatása révén cukorbetegek számára is ajánlott, mivel szabályozza a vércukorszintet.

 

 • Klimax idején nyugtatólag hat a nőkre. Segít legyűrni az utazási betegséget, enyhíti a hányingert, a frontérzékenységet, befolyásolja a nyirokáramlást; használják ágybavizelés, de epilepszia ellen is.

 

 • Diéta elősegítésére is igen alkalmas a kalcedon: csillapítja az éhséget, oldja a vizenyőt (ödémát), szabályozza a testfolyadékokat és segíti a szervezet méregkiválasztását.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Segít a lelki traumák feldolgozásában, visszaadja bizalmunkat és az elevenség érzését.

 

 • Harmonizálja a torok csakránkat és ezzel az elfojtott érzéseinket felszínre hozza. Megtanít végighallgatni a mások gondolatait; megtapasztaljuk, mit érez és gondol a másik, így tisztázhatjuk a félreértéseinket.

 

 • Segít a saját gondolataink rendezésében, kitartóvá tesz. Feljegyzések szerint a kalcedon segítségével már sokan elsajátították a szép, hibátlan beszédet.

 

 • Belső kapuként vezet a szellemi tudás felé. Segít a lelki traumák feldolgozásában, visszaadja a bizalmunkat és az elevenség érzését. Nyugtató, szorongásoldó hatása van. Aki tudja magáról, hogy ideges alkat, hordjon kalcedon ékszert vagy legyen nála kalcedon marokkő.

 

 

 • TÜRKIZ

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • A türkiz erősíti az egész testet, különösképpen a májat, a mirigyeket, a szemeket, a tüdőt és a keringést. A torok csakrán keresztül segíti a légutak betegségeinek gyógyulását, úgy mit torokgyulladás, a légutak megbetegedései, mandulagyulladás, hörghurut, rekedtség. Serkenti a nyálkahártya működését, segít a dadogásnál. Erősíti a nyirokcsomókat, ajánlott a vírusos betegségeknél, a kanyarónál és a himlőnél is. Erősíti a tüdőt, a hörgőket, a szemet.

 

 • Jól alkalmazható szempanaszok kezelésére, szemhályogra és orrjáratbetegségekre.

 

 • Javítja a vérkeringést, az alacsony vérnyomás ellenszere, csökkenti a meszesedést. Segíti a szervezet tápanyagokkal való ellátását, fokozza a vitalitást, így a napfonaton keresztül alkalmazhatjuk még az étvágytalanságra, a farkaséhség ellen vagy a gyomorfájdalmakra.

 

 • Réztartalma miatt segíti a növekedést. Gyulladás gátló, görcsoldó hatású, alkalmazhatjuk köszvénynél, reumánál, pikkelysömörnél, ekcémánál, gennyes sebeknél, pattanásoknál.

 

 • Ugyancsak réztartalmával hat az agyra, különösen az érzékelésre, a pszichoszomatikus megbetegedések gyógyítója: a lelki okokból származó impotencia, a bulimia és az anorexia esetén valamint a stressz és az ideges izzadás elmulasztója.

 

 • Hasznos az izmok és az idegek működésénél, az izomszövetek sérülésénél, az ínszalagszakadásnál, az ínhüvelygyulladásnál. Védi a fogakat és a fogínyt.

 

 • A modern kristályterápiában a kedélybetegségek gyógyítására használják: a depresszió egyik hatásos ellenszere.


 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Összehangolja a csakráinkat, a finom szövetű testeinket, a meridiánjainkat; véd a káros föld- és röntgensugárzás ellen.

 

 • Meditáció alkalmával a torok csakrán elhelyezett türkiz hatására felismerhetővé válik a világ és az igazság örök szépsége, a világegyetem belső értéke. Elgondolkodunk a szépség fogalmán, az értékek mulandóságán és ráébredünk, hogy önmagunk szépsége az örökkön létező lélekben rejlik és hogy mindenki valami szépet hord önmagában.

 

 • Segít a magasabb szellemi ismereteket, gondolatokat a hétköznapi életben felhasználni, felismerteti velünk a jelenlegi helyzetünk okát, eljuttat a dolgok gyökeréhez.

 

 • A türkizből gyorsan energiatöbblethez jutunk, az életünk általa céltudatosabb, kiegyensúlyozottabb, örömtelibb lesz. Képesek leszünk fontos döntésekben dönteni és magabiztosabbá válni.

 

 • Elmulasztja a félelmünket, a szorongásunkat, a depressziónkat. Tartózkodó emberek feltétlenül hordjanak maguknál türkiz marokkövet vagy viseljenek türkizből készült ékszereket önbizalmuk aktiválása érdekében.

 

 • A tenger kékjével erősíti a belső tisztaságot, a szunnyadó kreatív erők kibontakozását és a képzelőerőnket. 

 

 • Megvédi a testet és a lelket a negatív küldő hatásoktól, ezért javasolt a viselése azoknak az embereknek is, akik gyakran vannak üzleti úton, mert a balesetek ellen védelmet jelenthet egy türkiz kő.

 

 • Akvamarin

 
 • Cölesztin: 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 •    A cölesztin operációk és más vágott sebek után egy ideális kristály, ami a sejteket csaknem hegmentessé növeszti össze.
 • Pozitívan befolyásolja a menstruációs fájdalmakat, erőteljesen oldja a krónikus izomgörcsöket, és erőt ad.

 • A torokra, a pajzsmirigyre, a mellkasra és a légzési nehézségekre igen kedvező hatással van.

 • Támogatja az emésztést, méregteleníti a testet, enyhíti a fejfájást, segít merevség ellen, frissíti a szemeket, meggyorsítja a mandula- vagy strúmaműtét után elvesztett szövet helyreállítását.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 • A cölesztin nagyon erős kő,univerzális gyógyító erővel rendelkezik. Rezgésével mélyen és gyorsan lép a fizikai testbe, és csodálatos egyensúlyba hozza a szervezetünket. Vezető erején keresztül a cölesztin összeköti bennünk a lelket, testet és a szellemet, megnyitja a felső világokkal való kommunikációt. Segít a belső látás és telepatikus képességeink felélesztésében.

 • A cölesztin enyhíti az idegrendszeri zavarokat, elűzi a félelmet, a depressziót és a rossz hangulatot. Harmóniára, boldogságra, bizalomra és hűségre biztat. A cölesztin segít felismerni azokat a viselkedési mintáinkat, amelyek megzavarják a belső stabilitásunkat, erősíti a belső biztonságunkat, ami egy szilárd tartást ad számunkra.

 • A cölesztin megakadályoz mindent, ami elhamarkodott, befejezetlen és észrevétlenül oldja fel a blokkokat a tudatalattiban. Megszabadít a görcsöktől, rugalmassággal ajándékoz meg, nehéz helyzetekben bátorságot és kitartást ad, hogy megbirkózzunk az „élettel”.

 

 

 • Zafír (minden csakrához, de különképpen a torok csakrához)

  Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 • Kötőhártya gyulladás és más szembetegségekre nagyon erős gyógyhatással van.

 • Gyógyítja bőrbetegségeket, segít hajhullás esetén, fejfájásnál, idegfájdalmaknál és krónikus fájdalmaknál.

 • Alkalmas köszvény, gyomorégés gyógyítására.

 • Kitűnő reumás fájdalmak enyhítésére.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 • A zafír erős energiájú, magas rezgésű gyógyító kristály, mely rezgése mélyen bejut testünkbe, lelkünkbe, szellemünkbe.

 • Serkenti a koncentrációt, türelmessé tesz, megóv a szélsőséges érzelmi kitöréstől.

 • Összehangolja a csakrákat, oldaja a blokkokat, átalakítja a negatív energiákat, segíti a Felsőbb Énnel való kommunikációt.

 

 

 

HATODIK CSAKRA, Harmadik szem csakra vagy homlok csakra –Ajna

Színe: indigókék, de lehet ibolyakék is.

Alapelv: a lét megismerése.

Hozzárendelt testrészek: arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer.

Hozzárendel mirigy: agyalapi mirigy (hipofízis).

 

Csökkent működés esetén:

Ha a hatodik csakrában az energiaáramlás akadályokba ütközi, csak a látható világ válik valóssá számunkra. Életünket az anyagi vágyak, a testi szükségletek és a meggondolatlan érzelmek határozzák meg. A lelki konfliktusokat fárasztónak és feleslegesnek találjuk, a spirituális igazságokat elutasítjuk, mert úgy véljük, ezek csak képzelgéseken alapulnak, értelmetlen álmodozások, amelyeknek nincs gyakorlati jelentésük. Gondolkodásmódunk főként a világban uralkodó vélemények és nézetek irányában fejlődik.

A nehéz helyzetekben könnyen elvesztjük a fejünket. Előfordulhat, hogy nagyon feledékennyé válunk. A hatodik csakra csökkent működésével gyakran együttjáró megértési zavarok figyelmeztetnek bennünket arra, hogy nézzünk jobban önmagunkba és lelkünknek azokat a tartományait is ismerjük meg, amelyek a látható felszín mögött rejlenek. Nagyon súlyos esetben gondolataink összekuszálódnak, zűrzavarossá válnak és fel nem oldott érzelmi gócaink tejes befolyása alá kerülnek.

 

Kristályterápia:

 

 • Lapis lazuli

 

A lapis lazuli mélykék színében aranyszínű piritcsillámok ragyognak. A lapis lazuli azt az élményt nyújtja a léleknek, hogy a világegyetemben biztonságban vagyunk és megnyitja a lelket az örök élet előtt. Az szellemet bevezeti a belső világba, megsokszorozza erőit és megérteti vele a természetfeletti összefüggéseket. Az intuíció és a belső látás fejlesztésével megmutatja a dolgok felszíne mögött rejlő titkos értelmet és erőket. Az élet és a világegyetem csodái mély örömmel töltenek el minket.

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 A test szerveire tisztítólag hat, gyulladásgátló, szabályozza a vérkeringést, a sejtosztódást, gátolja a vérömlenyek kialakulását, csökkenti a magas vérnyomást, szívinfarktus-megelőző, méregtelenítő és meszesedés ellen is kiváló. Allergia esetén is alkalmazható.

 

 • Görcsoldó hatásával elmulasztja a menstruációs görcsöket és a végtagfájdalmakat. Hat az agy betegségeire, a paraszimpatikus idegrendszerre, az idegekre. Epilepsziánál, idegfájdalmaknál és érzékelési zavaroknál ajánlott, megszünteti a fejfájást, a migrént és a depressziót.

 
 • Tisztító hatását kifejti a szemre és a tüdőre, a csigolyákra, valamint a csontokra is jó hatással van. Megnyugtatja a bőrbetegségeket, így csökkenti az ideges eredetű kiütéseket, ekcémára, napszúrásra, rovarcsípésre, szemölcsökre is jó.

 
 • A torok csakrán át hat az asztma gyógyulására, a torok, a hörgők, a garat, a légcső, a nyelőcső és a nyirok megbetegedéseinél, mandulagyulladásnál, bronchitisnél is ajánlott. Csökkenti a lázat. Segíti a mirigyek harmonikus működését. Elixírje jól alkalmazható szájöblítésre és hajerősítésre. 

 
 • Betegségmegelőző hatásával allergiáknál, a rák első szakaszában, szívbetegségek megelőzésénél nyújt segítséget.

 
 • Nőknél a változás korában ajánlott, kék színével szabályozza az anyagcserét, a hormonháztartást, ajánlott olyanoknak is akiknek rendellenes a menstruációjuk. Hatásosan aktivizálja a test meridiánjait, erősíti akupunktúrás zónáit.

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • Eloszlik általa a bátortalanságunk, fejlődik a belső erőnk, az önállóságunk, a figyelmünk, a belső tartásunk, megkönnyíti az emberekkel való munkánkat.

 

 • Akik ezt a követ hordják, megnyílnak az embertársaik előtt, elfelejtik az előítéleteket, az egymás háta mögötti sugdolózásokat, őszintén, megértőén viselkednek. Felismerteti a minden emberben elrejtett isteni magot, segít a nehéz időszakokban, elősegíti spirituális fejlődésünket.

 
 • A világegyetemben biztonságot adja, a szellemet bevezeti a belső világba, megérteti velünk a természetfeletti összefüggéseket. Segítségével behatolunk a dolgok felszíne alatt rejlő rétegekbe, hogy a világ nagy egységének tudatos alkotói lehessünk.

 

 • Ametiszt

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • Az ametiszt felhasználása rendkívül széleskörű. Serkentőleg hat a hormonális rendszerre, összehangolja a belső elválasztású mirigyek működését és fokozza az anyagcserét.

 

 • Megfelelő kristály a fogyókúrázáshoz, ajánlható idegfájdalmakra, enyhíti a fejfájást.

 

 • Idegnyugtató és vérnyomás-szabályozó hatása ismeretes. Jótékony hatással van az agyra, attól függően mire van szükségünk: nyugtat vagy élénkít. Szabályozza az ingerület-átvitelt az agyban, ezáltal megszünteti az álmatlanságot, véd az ismétlődő rémálmok ellen.

 

 • Erősíti az immunrendszert, a szívműködést, fokozza a vitalitást, ajánlott cukorbetegségnél, közvetlen hatással van a véredényekre és az artériákra, vértisztító, enyhíti a fejfájást.

 

 • Oldja az izmokban lévő feszültséget, jótékonyan hat a horzsolásra, a duzzanatra, a sérülésekre. Kiemelkedő gyógyító erővel rendelkezik, ezért energiája segítségével feloldja a menstruációs görcsöket, a gyomorgörcsöket, pozitívan hat a termékenységre.

 

 • Csökkenti a túlsavasodást, kedvező hatással van a tüdő- és a bőrbetegségekre, a sejtzavarokra valamint légutak rendellenességeire.

 

 • Semlegesíti a geopatikus stresszt és a káros környezeti energiákat. Természetes nyugtató hatással bír.

 

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 •  Fokozza a testi erőt, az önbizalmat. A Napban rejlő erőt sugározza ki, mert azt foglalja magába.

 • Segíti felismerni a spirituális fejlődésünk útját. Segít megőrizni a józanságot, megszünteti a függőséget és a mértéktelenséget.

 • Hatékonyan segíti a koncentrációt, a tanulást, segít, hogy felszínre hozhassuk rejtett képességeinket. Elűzi a félelmet, a haragot, a dühöt és a szorongást.

 • Erősíti bennünk a vizualizációt, fejleszti az álom felidézésének és megfejtésének a képességét. Az ametiszt érzelmi egyensúlyt teremt, enyhíti a szomorúságot és a bánatot, erősíti a Teremtőbe vetett hitet, a szeretetet, az önzetlen szolgálatot és a spirituális bölcsességet valamint a belső látás, tisztánlátás kialakulását.

 

 • Zafír

 • Szodalit

 

 

 

HETEDIK CSAKRA, korona csakra - Sahasrara 

 

Színe: fehér, ibolyakék és aranyszínű is lehet.

Alapelv: a tiszta lét.

Hozzárendelt testrészek: nagyagy.

Hozzárendel mirigy: tobozmirigy (epiphizis).

 

Csökkent működés esetén:

Ha nem teljesen nyitott ez a csakra, úgy érezhetjük, hogy el vagyunk szakítva a tökéletes léttől és emiatt nem szabadulhatunk meg teljesen a félelmeinktől. A félelmek hatására a csakrák egyes részeiben megmaradnak a zárlatok, blokkok. A csakrákj nem képesek teljes mértékben kihasználni a lehetőségeiket, az egyes energiák pedig nem áramlanak összhangban az alkotni vágyás érzésével és így nem alakul ki közöttük a tökéletes harmónia. Ha a korona csakra fejlődésének idején (7., 14., 21., 28., 35., 42., 49.,56., 63., 70., 77., 84., 91., 98. életév, amit be fogunk tölteni) nem nyílunk meg a spirituális igazságok előtt, könnyen bizonytalanság és céltalanság érzése alakulhat ki bennünk. Ezt figyelmeztető jelnek is felfoghatjuk és még inkább a belső világunk felé kell fordulnunk. Valószínű, hogy értelmetlennek érezzük eddigi életünket és a haláltól való félelem is fontos részévé válhat az érzelmeinknek. Ezeket az érzéseket megpróbáljuk elfojtani és ezért rendkívül aktívvá válunk, újabb és újabb kötelezettségeket vállalunk el, csak hogy nélkülözhetetlenségünket bizonyítsuk. Gyakran előfordul, hogy ebben a stádiumban az emberek megbetegszenek és pihenésre van szükségük. Ha nem vesszük figyelembe az intő jeleket, további életünkben fennakadunk a külsőségeken és a saját énünk korlátain.

 

Kristályterápia:

 

 • Hegyikristály

 

A Fény kristálya, és a Világmindenség erejét szimbolizálja. A tökéletesség világába vezeti az embert, ahol az élet színes sokasága harmonikusan egyesül egymással. Tisztasággal és fénnyel ajándékozza meg a lelket és szellemet, segíti a spirituális ismeretszerzést, egyesíti a lelket a Szellemmel. Ennek következtében feloldja a blokkokat és görcsöket, védelmet és újabb energiát nyújt.

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • Általános kristály, minden betegség kezelésénél használjuk, a vele való kezelés során a gyógyuláshoz segítő energia rezgésszintjén fejti ki hatását.

 • Alkalmas többek között különböző gyulladásoknál, pajzsmirigy működési zavarainál, szív és gyomorpanaszoknál, bőr problémáknál, fül- és szembetegségeknél, emésztési zavaroknál, a gerincoszlop sérülései esetén vagy gyulladásainál, idegkimerültség és különböző fájdalmak esetén, lázcsillapításnál.

 • Serkenti és egyensúlyba hozza az immun- és hormonális rendszer működését. Harmonizálja a két agyféltekét, tisztítja az aurát, növeli az ellenálló képességet, elősegíti a sebek gyógyulását, a csontok összeforrását.

 • További alkalmazási lehetőségek: egyensúly zavarok esetén, daganatoknál, ízületi gyulladásoknál, görcsös fájdalmaknál, alvászavarok esetében.

 

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 • A hegyikristály az Ember szimbóluma, a Lélek tükre, amely a fejlődésünkért vívott harcunkat mutatja.

 • A harmónia megtestesülésének tartják, mert az embernek nemcsak erőt, hanem tiszta gondolatokat is ad. Ezért kiválóan alkalmas a családi béke és harmónia védelmére, és a szellemi munkát végzők számára.

 • Nélkülözhetetlen a spirituális fejlődéshez, tisztítja és erősíti az energetikai testeket, az aurát. Segíti a belső látás/tisztánlátás kialakulását, a múltra való emlékezést. Letisztázza a gondolatainkat, a hit erejével, intuitív átéléssel elvezet az igazi bölcsességhez.

 

 

 

 

 • Moldavit: 

(szív csakra, harmadik szem, korona csakra)

 

Szervezetre gyakorolt jótékony hatások:

 

 • A betegségek közvetlen gyógyítása helyett a moldavit inkább a rendellenesség okát és forrását tudatosítja bennünk, majd elősegíti ezek megszüntetését és beindítja az öngyógyítás folyamatát.

 •  Influenzás fertőzések esetén fokozza a légutak működését. Vérszegénység esetén igen jótékonyan fejti hatását a szervezetre.

 

 

Lélekre, szellemre ható jellemzői:

 

 

 • A gyógyítók szerint az egyik legerősebb energiájú ásványok közé tartozik. Megvan a saját, kozmikus felettes lelke, amely segíti felvenni a kapcsolatot a Felsőbb Énünkkel.

 

 • Főképpen spirituális síkon fejti hatását, segíti a belső út feltárását, emeli a rezgésszintet, meggyorsítja a spirituális fejlődést.

 

 • Kitűnő meditációs kő, főleg a szív, a harmadik szem és a korona csakrán használva. A moldavit a korona csakrával rezeg együtt, s megnyitja azt a legmagasabb rendű spirituális útmutatás fogadására. Rendszeres alkalmazásával javulnak az érzékfeletti érzékeléseink, ráébreszt életünk valódi értelmére.

 

 • A moldavit rávilágít azokra az okokra, amelyekért ezt az inkarnációt választottuk; összekapcsol a spirituális céljainkkal, s ezeket a földi életünkbe illeszti bele.

 

 • Rendkívül magas a rezgése, amely megnyitja, a blokkoktól megtisztítja és összehangolja a csakrákat valamint meggyorsítja a spirituális fejlődést.

 

 • A moldavit életre hívja a szunnyadó emlékeket és az elme számára elérhetővé teszi a spirituális információkat. Megszabadít az idejétmúlt rögeszmék rendszerétől.

 

 • Sok olyan ember van, aki csillaggyerekként született, és azért érkezett, hogy segítse a Föld magasabb rezgésre való átállását. A moldavit hasznos azoknak az érzékeny embereknek, akik nehéznek találják a maradást a földi inkarnációban és akik nem tudnak alkalmazkodni a fájó és mély érzelmekhez. A szívre téve csillapítja a „honvágyat”.

 

 • Segít abban, hogy egyre kevésbé befolyásolja az életünket olyan evilági, földhözragadt biztonsági szempontok, mint a pénz és a jövőért való aggódás.

 

 • Erősíti az empátia és az elfogadás. Azok, akiknek nem tetszik sötétzöld színe, gyakran idegenkednek az érzelmektől.

 

 

 

 

 

Forrás:

Shalila Sharamon, Bodo J. Baginski: Rejtett energiák Gyógyítás a csakrák harmonizálásával

Kristályakadémia: (www.kristalyakademia.hu) tanfolyami jegyzet

 

KRISTÁLYGYÓGYÁSZAT

 

(kristályterápia)