CSAKRÁK ÉS BETEGSÉGEIK

KÍNAI MEDICINA TIENSHONI WEBOLDALA NYOMÁN

Forrás: kinai-medicina.tienshoni.hu/

 

 

 

GYÖKÉRCSAKRA     

 

 

 

Az első csakra betegségei az életenergia felelőtlen kezelésével függnek össze. Vagy állandóan túl sok energiát adunk le, vagy lusták vagyunk használni meglévő energiáinkat. Mindkét eljárás fizikai és lelki problémákhoz vezet. A jól működő gyökércsakra esetében megfelelően váltakozik az aktivitás és a nyugalom. A megfeszítés fázisa után az ellazulás fázisának kell következnie, amikor az életenergia akadálytalanul áramlik az egész szervezetben.
 

Az olyan ellazulási technikák, mint például a meditáció és az energiakezelések segítenek tisztítani, harmonizálni és energiával feltölteni a csakráinkat. Emellett természetesen figyelmet kell fordítani az egészséges alvásra és táplálkozásra is.

Ha túl ritkán aktiváljuk ezt a csakrát, akkor állandóan energiahiánnyal küszködünk. Ebben az esetben rendszeresen és fegyelmezetten kell testi gyakorlatokat végezni, sportolni, vagy legalább naponta egyszer olyan testmozgást végezni, ahol felgyorsul légzésünk, és alaposan megizzadunk. Ezzel ösztönözzük a csakra energiáját, így megnyílik ez az energiaközpont is.

 


A gyökércsakra fiziológiája


Az első csakrával összefüggő minden fizikai megbetegedés fő oka a belső és a külső negatív stressz. A jobb földeléshez, amivel ezt a stresszt feloldhatjuk, hozzátartozik a mindennapok kiegyensúlyozott megszervezése, ahol az aktív fázisok mellett helyet adunk az ellazulási fázisoknak, pihenésnek is. A munkában az idő optimális beosztásával tudjuk egészségesebbé tenni a gyökércsakra energiáit.

Ritkább esetben a gyökércsakra zavara állandó lustaságban nyilvánul meg. Ebben az esetben olyan helyzeteket kell keresni, ahol ún. pozitív, stressznek vagyunk kitéve. A pozitív stressz a csakra rövid aktiválása egy bizonyos határig, ami után a nyugodt fázis következik.

Ez a csakra ellenőrzi a veséket is. A csakra megértését nagyban elősegíti, ha elképzeljük a mellékveséket, amelyek hormonjai az ember aktivitására reagálnak. A mellékvesék stabilizálják az emberi testet stressz helyzetben. Ez a mellékvesekéreg által kiválasztott hormonok, az adrenalin, a noradrenalin és a kortizon révén történik. Stressz esetén a mellékvesekéreg megnövekedett mennyiségű adrenalint választ ki. Ennek hatására több vér és energia jut az izmokba, a szívbe, a tüdőbe és az agyba.

Ha nem tudunk pihenni, akkor az állandó adrenalin kiválasztás izomgyengeséget, kimerültséget, szívbetegséget, gyomorfekélyt és emésztési problémákat okoz.

A kortizol nevű mellékvesekéreg-hormon energiával látja el a kimerült szervezetet. A stressz okozta krónikus kimerültség miatt állandóan kortizol ürül a vérbe, ami többek között izomgyengeséget, magas vérnyomást, cukorbetegséget és az immunrendszer betegségét okozza. De alacsony vérnyomást, hideg kezeket és lábakat, csökkent aktivitást is, különösen reggel, amikor az ember úgy érzi, hogy túl kevés energiája van. Mindez a kortizol kiválasztás zavarára utal, ami vezethet depresszióhoz és mániás reakciókhoz is.

A túl aktív mellékvese, amelynek zavarát a tartós megterhelés okozza, vészjeleket küld hirtelen szívdobogás, felgyorsult légzés (szélsőséges esetben hiperventilláció), gyakori székelés, hasmenés és hirtelen izomgörcsök formájában.

A corticoide a mellékvesekéreg hormoncsoportja, amelyek közül a kortizol a legismertebb, a víz- és ásványianyag-háztartást is szabályozza, valamint a test zsír- és szénhidrát anyagcseréjét is.

 

A gyökércsakra zavaraira visszavezethető fizikai megbetegedések és problémák


Aranyér 

Ennél a panasznál a véredények nem lazulnak el székeléskor. Az érintett nem szán elég időt a székelésre, mivel állandó rohanásban él. A
székelés természetesen szimbolikusan jellemzi életét. Itt is, mint a gyökércsakra más zavarai esetén is, nyugalomra és ellazulásra van szükség.

 

Arthritis:
Ennél a Szaturnusz princípiumához tartozó betegségnél az érintett testrész megmerevedik. A gyökércsakra energetizálásán kívül, amelyek
bizonyos fokig védenek az arthritistől, különösen ügyelni kell az egészséges táplálkozásra.

 

Arthrosis: 

A földelés hiányára utal, különösen, ha a csípőt érinti, mivel ennek helyzete lényegesen meghatározza azt, hogy hogyan járunk. Ha a test jeleit értelmezzük, akkor ez a mozgáskorlátozás arra utal, hogy az illetőnek nem kell úgy végigrohannia az életen, mint eddig tette. Teste arra kényszeríti, hogy lassabban mozogjon, és mondjon le a megbetegítő rohanásról. Az arthrosisnál gyakran nagy szerepet játszik a rossz táplálkozás is, amely viszont a stresszel függ össze. Ilyenkor az érintettnek nincs elég ideje az evésre, és hirtelen fellépő éhségét édességekkel csillapítja, ami viszont a hormonrendszernek és az emésztőrendszernek nem tesz jót.


Bélgyulladás: 

A bélgyulladás fő tünetei a hasmenés és a sipolyképződés. E betegség okai többnyire a tartós negatív stressz és az elnyomott düh (lásd még: a szakrális csakrát). Gyakran merev beállítottságú embereknél alakul ki bélgyulladás, amely állandó belső nyomás révén stresszt okoz és ez izgatottságban, ingerlékenységben mutatkozik meg.

Ide tartozó betegség a colitis is. Vastagbélgyulladás, amelyet véres hasmenés kísér, és testi gyengeséget okoz. E bélgyulladás oka szinte mindig a stressz. A colitisre hajlamos egyének legtöbbször drámaian reagálnak minden eseményre és félnek a kudarctól. A hasmenés azt fejezi ki, hogy az illető szeretne elfutni és mindentől megszabadulni. A hasmenés azonban meg is akadályozza a túl mozgalmas életet, hiszen az érintett soha nem távolodhat el túl messzire a kényszerű ürítés helyétől.
 

Fogínygyulladás:
Gyakran az ősbizalom hiánya okozza, amely a zárt gyökércsakra jellemzője. Fogínygyulladást okozhat a C-vitamin hiánya is.

 

Gerincpanaszok: 

lásd: Hátproblémák.
 

Hasmenés:
Mindig a félelem vagy a bizonytalanság tünete, ha nem külső mérgezésről van szó. Szimbolikusan a gyökércsakra egyik fontos témájára utal: arra, hogy az illető nem képes elengedni.

 

Hátproblémák:
Egyenesség- és tartásproblémákra utalnak. A gyökércsakra témakörébe tartozik, hogy mennyire biztosan viselkedünk és járunk az életben. Ezen kívül a bűntudat is okozhat hátfájdalmakat, hiszen tonnányi bűnt hord a hátán az érintett. Ezt a bűntudatot többekt között a Bach-virágeszenciákkal, gyökércsakrához tartozó meditációkkal oldhatjuk fel. Segíthet még a homlokcsakrát tisztító meditáció is, hiszen a hátproblémák többnyire hibás gondolatok, koncepciók miatt lépnek fel. Hideg végtagok esetén az életenergia túl gyengén áramlik az érintett területeken. Ilyenkor energiával kell aktiválni a gyökércsakrát, hogy az alvó életenergiát (Kundalini) felébresszük.

 

Influenza:

Arra figyelmezteti az érintettet, hogy ki kell pihennie magát. Ha gyógyszerekkel nyomjuk el a test egyértelmű jelzését, akkor ez komoly zavarokhoz vezethet a gyökércsakra energiaháztartásában. Az akut betegség alatt csak pihenni kellene.

 

Isiász: 

Ez a betegség azt szimbolizálja, hogy a vesék területén lévő életenergia áramlása gátolt. A testgyakorlatok megelőzik az isiászt. 
 

Izomgörcsök:
Legtöbbször a lábat érintik, egyértelműen a gyökércsakrára utalva. A szaunán kívül a gyökércsakra energiával való feltöltése segít. Ha máshol lépnek fel a görcsök, akkor a testrésznek megfelelő csakra energetizálását kell elvégezni.

 

Lábfej:
A lábfejjel kapcsolatos valamennyi probléma, így a haránt- vagy bokasüllyedés is, földelési problémára utal. Itt fel kell tenni magunknak a gyökércsakra egyik alapvető kérdését: hogyan birkózom meg a hétköznapokkal?

 

Reuma:
Az utazási betegséghez hasonlóan a mozgékonyság hiányából fakadó megmerevedésre utal. Ebben az esetben azonban a test drasztikusabban fejezi ki magát. A gyökércsakra energiával való feltöltése segít megelőzni a reumát.

 

Székrekedés:
A gyakori székrekedés is állandó stresszre utal. Nem engedjük, hogy csökkenjen bennünk a nyomás, így sok terhet kell magunkkal cipelnünk. Mint a vesekövet, ezt a problémát is az elengedéstől való félelem váltja ki.

 

Tartáshibák:
Arra utalnak, hogy a gyökércsakra szaturnuszi princípiuma zavart szenvedett. A tartáshibáknál fontos, hogy a többi csakrát is kezeljük. 

 

Utazási betegség
A mozgékonyság hiányára utal. Azt is mondhatnánk, hogy az érintett annyira legyökerezett, hogy fennáll a megmerevedés veszélye.

 

Vesék:
A veseproblémák legtöbbször a gyökér- és a szakrális csakrát is érintik, mivel gyakran párkapcsolati gondokról van szó.

 

Vesekő:
Sokáig fennálló stressz váltja ki, amelyet felerősít az, hogy az illető fél az elengedéstől. Aki nem tud elengedni, az megkeményedik. Ez a vesekövek fájdalmas üzenete. Mindenfajta megkeményedés és megkövesedés a gyökércsakrával függ össze.

 

Vérnyomás problémák:
 

  • Magas vérnyomás

(a diasztolés érték 100, a systolés érték 170 felett van): A magas vérnyomásban szenvedők nem tudnak ellazulni, ezért szívük és ereik sem pihennek eleget. A szó valódi értelmében állandó nyomás alatt állnak. Számukra a rendszeres, mély ellazulás ugyanolyan fontos, mint a leföldelő gyakorlatok és a csakra kezelése is.
 

  • Alacsony vérnyomás

(a diasztolés érték 60, a systolés érték 90 alatt van): A pszichológiai kutatások azt mutatták, hogy az alacsony vérnyomású emberek gyakran nem saját szükségleteik szerint élnek, hanem szüleik, vagy a társadalom elvárásai szerint. Nem keletkezik bennük, úgymond ellennyomás, nem állnak ellent a feléjük irányuló elvárásoknak. 
 


Vizelési problémák
Az indokolatlanul fellépő gyakori vizelés arra utal, hogy a hólyag állandóan aktív. Ez gyakran azoknál fordul elő, akik jobban hajlamosak a stresszre. A gyökér- és szakrális csakra kezelése gyors segítséget nyújtanak e problémában.

 

 

A gyökércsakra zavaraira visszavezethető lelki betegségek


Egy csakra energiaellátási zavarai legtöbbször nemcsak fizikailag nyilvánulnak meg, hanem lelkileg is. A betegség először általában a lélekben keletkezik, és csak később jelenik meg a testben. Azért fontos megértenünk a lelki tünetek üzenetét, hogy megfelelő eljárásokkal segíthessünk rajtuk, és megelőzhessük a testi zavarok fellépését.
 

A gyökércsakra fő tünete a földelés elvesztése. Ennek egyik jele, hogy az érintett nem tud kellőképpen megbirkózni a hétköznapokkal, különösen a pénzkereséssel. Ez ahhoz vezethet, hogy az illető egészen különlegesnek kezdi érezni magát, akinek „túl alantas" ez a földi élet. Az ilyen emberek sem önmagukban, sem embertársaikban nem tudnak megbízni. Gyakran érzik úgy, hogy egy másik bolygóról jöttek ide. Aki idegennek érzi magát ezen a Földön, az tudattalanul is a gyökércsakrája zavarát fejezi ki, amit pedig feltétlenül kezelni kell, mielőtt fizikai problémákhoz vagy szociális nyomorhoz vezetne.

Az olyan szélsőséges energiaproblémák, mint a depresszió, a kiégettségi tünetek és a hiányzó motiváció, de említhetjük a paranoiás tüneteket is – ezek tipikus kijelentései: „engem senki sem ért meg", „mindenki csak rosszat akar nekem" – zárt gyökércsakrára utalnak. A beteg ideges az állandó belső feszültség miatt, és nagyon fél minden új dologtól, mivel hiányzik belőle az ősbizalom. Ez pedig állandó félelmeket szül, amelyeket gyakran a testtartás is tükröz. Az illető összeszorítja a fenekét, és zaklatottan jár-kel az életben. De a fenéken lerakódott zsírpárnák és a túl vastag altest is az első csakra zavaraira utal, mivel a zsír azokon a helyeken rakódik le, amit az érintett leginkább védeni akar.

 

A nyitott gyökércsakra megnyilvánul a biztonságérzetben és az egészséges önértékelésben. Az ilyen ember elégedett otthonával, helyzetével és otthon érzi magát környezetében. Az elzáródott gyökércsakra viszont kisebbrendűségi érzést okoz, és a kudarctól való félelem, pedig perfekcionista viselkedésbe hajszolja az embert, amitől csak nő a belső nyomás. Az érintett mindent ellenőrizni akar és csak a sikerre figyel. Félelmeitől hajtva győz le nála erősebb és sikeresebb embereket, ez viszont ellene is fordulhat. Kellő földelés hiányában paradox módon a saját sikerétől is félhet.
 

A gyökércsakra legfontosabb feladata az aktivitás és a passzivitás kiegyensúlyozása úgy, hogy oldottan és nyitottan forduljunk a világ felé.
 

Félelmek:
Lelki síkon a gyökércsakra energiáinak zavara félelmekben nyilvánul meg. A rövid ideig tartó félelmek természetesek, ha viszont hosszabb ideig fennállnak, akkor gyakran a gyökércsakra kezelése segít, mivel emeli az energiaszintet. A félelmek sokszor az alacsony energiaszintre vezethetők vissza, vagy pedig arra, hogy a gyökér- és a szakrális csakra energiáit az illető más síkokon éli ki (lásd még ehhez a szakrális csakrát).

 

Depresszió:
A valódi depressziót (ellentétben a depresszív hangulattal) terápiásan kell kezelni. Ez a betegség a gyökér- és gyakran a szakrális csakra energetikai zárlatára vezethető vissza. Az idős kori depressziót (involúciós depresszió) a testi leépülés megtapasztalása okozza. Az érintett nem ismeri fel, hogy e kor tanulási feladata az, hogy a szellem felé forduljon és ezért a régi időket sírja vissza. Itt különösen a csakrához tartozó meditációk és kezelés segítenek.

 

Alvászavarok: 

Gyakran a stressz tünetei és annak a jele, hogy az illető nem tud megfelelően átkapcsolni az aktív fázisról a passzívra. 

 

Fogbetegségek:
A fogak állapota a vitalitás kifejezője, s ezzel a gyökércsakra energiáié is. A fogak az agresszióval is összefüggnek, ez azonban már a szakrális csakra témája.

 

SZAKRÁLIS CSAKRA 

 

 

A szakrális csakra szabályozza testünk folyadékháztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a Hold befolyása alatt áll. Ezen kívül a termékenység és a női és férfi identitás azok a területek, amelyeket ezen a síkon kell megoldanunk. Ahogy minden csakránál, itt is fel kell oldani a régi félelmeket, amelyek itt a szexualitással kapcsolatosak. A párkapcsolati problémák széles skálája tartozik ehhez a csakrához, mint például a közelség és távolság, az odaadás és a dominancia témái. A legtöbb betegséget a kapcsolati problémákon kívül az okozza, hogy nem szeretjük eléggé magunkat és mindez gyakran a nemi szervekben okoz gondot.

 

A puritán társadalmakban a szakrális csakra energiái gyakran elzáródnak. Az ilyen személy szürke, bátortalan és gátlásos. Az elutasítástól való félelem gátolja e csakra működését, ami görcsös testtartáshoz vezet. Ezen, testi síkon úgy segíthetünk, hogy járás közben tudatosan előre nyomjuk medencénket, ezzel erősítve a csakrát.

 

Freud tanítványa, Wilhelm Reich „Az orgazmus funkciója" c. könyvében használta az orgazmus potencia kifejezést. Azt a képességet érti ezen, amellyel teljesen átadjuk magunkat a szexuális energia szabad áramlásának úgy, hogy az maximálisan le tudjon vezetődni. Az orgazmus potencia a szakrális csakra energiáinak szabad áramlását fejezi ki. Az emberi szexualitást vizsgálva Reich megállapította, hogy a szívtájéki szorító érzések oka az, hogy a szexuális energia a szív szintjén raktározódik.

 

Jack Lee Rosenberg bioenergetikus azt állítja, hogy a szakrális csakra energiája könnyen átcsúszik más csakrákba, ahol félelmet és szorítást okozhat. Reich szerint, ha a szakrális csakra energiája hosszú ideig gátolva van, akkor rák keletkezhet. Ezeket a kijelentéseket semmiképpen sem kell úgy érteni, hogy az érzelmek nélküli szexualitás a cél. A szakrális csakra egészséges működéséhez hozzátartozik a társnak való teljes megnyílás, a szerelem összekapcsolása az érzékiséggel, hiszen ezek hiányában nincs eggyé válás.

 

A szakrális csakra fiziológiája

 

E csakrához a petefészek és a here tartozik, mint endokrin mirigy, s ezzel együtt az ösztrogén és a progeszteron mint női hormonok, valamint a tesztoszteron mint férfi hormon. Ez a három hormon kihat a testalkatra, a fiziológiára és a lélekre is, így meghatározzák megjelenésünket és hangulatainkat.

 

A petesejtek és a spermiumok termelése mellett ezek a hormonok szabályozzák a nemi szervek fejlődését és egészségét, a szexuális szükségleteket, a menstruációt és a terhességet. E hormonok kiválasztását az agyalapi mirigy (hipofízis) szabályozza.

 

A szakrális csakra zavaraira visszavezethető fizikai betegségek és problémák

 

Bélgörcsök: Felfújódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következményei. Itt is, mint a felfúvódásnál a bűzös gázok távolságot teremtenek. Egy kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés gyakran okoz bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét.

 

Felfúvódás: Gyakran arra utal, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott konfliktusról van szó a kapcsolaton belül. A felfúvódás bűzzel jár, ami megteremti a távolságot két ember között. Ha tisztázza kapcsolatát, és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.

 

Gombás fertőzések: Ha leginkább a nemi szerveken jelennek meg, akkor a szakrális csakra működésének enyhe zavarát jelzik, de részben a gyökércsakráét is. Homeopátiával és speciális, szénhidrátban szegény diétával kezelhetők a legjobban. 

 

Gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis): Ennél a betegségnél azt a kérdést kell feltennünk, hogy kifejezzük-e érzelmeinket, s ha igen, hogyan. Ahogyan más, a szakrális csakrával összefüggő problémánál, itt is a saját szükségleteink őszinte és egyértelmű kifejezése segíthet partnerünkkel és embertársainkkal szemben.

 

Hajproblémák: A haj a szexualitás archetipikus szimbóluma, hiszen vonzerőt és szexuális erőt szimbolizál. Az idő előtti kopaszodás a szakrális csakra zárlatára is visszavezethető.

 

Hereproblémák: Majdnem mindig a férfi szexualitástól való félelmére utal. Itt különösen a szexuális szükségleteken és azok kifejezését kell tisztázni, tudatosítani és a megfelelő módon kezelni.

 

Elhízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, ami a szexualitás elleni többnyire tudattalan védekezést jelenti. Ahogyan minden olyan tünetnél, amitől az érintett kevésbé vonzónak érzi magát, itt is a szexualitás iránti saját igényen és a gyöngédség iránti szükségletet érdemes tisztázni és tudatosítani. 

 

Hólyaggyulladás: Legfőbb oka az, hogy az illető nem tud elengedni, ami a szakrális - és a gyökércsakra gyakori problémája.

 

Impotencia: Gyakran az érzelmek túl erős ellenőrzésére vagy a szexualitás túlhangsúlyozására utal. 

 

Méhmióma: A méh izomzata egy részen túlzottan megvastagodik, és kerek domborulatot hoz létre. Ez a mióma jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek "már él" és lelkileg kiegyensúlyozott.

 

Méh problémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre, vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szakrális csakra energiáinak áramlását, energiagyógyászattal ez az áramlás helyreállítható.

 

Mellproblémák: Szinte minden nő elégedetlen a mellével, hiszen vagy kicsinek, vagy túl nagynak tartja. Ez a feszültség gyakran a mell megbetegedéséhez vezet. Ebben az segít, ha tisztázza és feldolgozza a saját szexualitását és vonzerejét. A mellbetegségeknél sokszor a nőiesség elutasításáról van szó.

 

A tejkiválasztási problémák hasonlóak, itt azonban az anyaság tudattalan elutasítása lehet a kiváltó ok.

Menstruációs problémák: Mindig a női energiák zárlatával függnek össze a szakrális csakrában. A fájdalmas és az elhúzódó menstruáció a napfonatcsakra alacsony energiaszintjére utal. A szokatlanul erős menstruáció és a köztes vérzés, pedig a csakra nagyobb aktivitását jelzi. A ciklus második szakaszában fellépő menstruáció előtti tünet együttes, ami magában foglalja a mell feszülését, a felfúvódást, és az indokolatlan sírást, elnyomott női szükségletekre utal.

 

Az endometriosis (amikor a méh nyálkahártyája szétterjed a szervezetben, és minden ciklusban vérzik) még erősebben jelzi a nőiség elutasítását.

Petefészek ciszták: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat és ezzel az életerőt is. 

Petefészek-fájdalmak: A női energiák visszatartására és ezzel gyakran a szakrális csakra zárlatára utalnak.

(lásd még: Petefészek-ciszták). 

 

Prosztatapanaszok: Mindig az alkotó férfi erők elnyomására utal, ami azt jelenti, hogy a szakrális csakrában részleges vagy teljes zárlat van.

 

Szexuális zavarok: Alapvetően a szakrális csakra energiáinak diszharmóniájára vezethetők vissza. Ezen kívül az érintettnek fontos lenne tisztázni és tudatosítani a saját szexualitását.

 

Vaginizmus: Gyakran annak a jele, hogy az érintett bűnösnek érzi magát szexuális vágya miatt. Ez a tünet gyakran lép fel azoknál a nőknél, akiket gyermekkorukban megerőszakoltak. A megfelelő terápia mellett itt különösen sokat segítenek a csakrához tartozó meditációk.

 

Változókor: A hőhullámokról és a hirtelen izzadásról Rüdiger Dahlke azt írja, hogy az érintettnek mérleget kell készítenie. Azon kell elgondolkoznia, hogy eddig hogyan élte meg nőiességét és a jövőben hogyan szeretné.

 

A szakrális csakra zavaraira visszavezethető lelki betegségek és problémák

 

Étvágytalanság: Mindig arra utal, hogy túl kevés energiát használ fel a szervezet. Ennek mindig van szexuális vonatkozása is, amire különösen a pubertáskori soványságot (anorexia) okozó étkezési zavarok utalnak. Az érzékiség, a szakrális csakra finom energiája itt zavart szenved, ami a csakra zárlatára utal. Étvágytalanságnál a gyökércsakra is érintett, hiszen az evés összefügg a (le)földeléssel.

 

Emésztési zavarok: Legtöbbször a saját nem elutasítására vezethetők viszsza. Itt is segít a csakrához tartozó gyakorlatok rendszeres végzése és a csakra témáival való foglalkozás. A pubertáskori anorexiával és bulimiával feltétlenül szakemberhez kell fordulni a megfelelő terápia kialakítása érdekében.

 

Kapcsolati problémák: Korunkban ez a szakrális csakra legfőbb problémája. A családban, a munkahelyen, és szinte mindenütt, a kapcsolati problémák a szakrális csakra zavarára utalnak. Olyan emberek vonzanak bennünket, akikben van valami, ami belőlünk hiányzik, és tudattalanul arra vágyunk, hogy a belőlünk hiányzó energiákat társunk élje meg helyettünk.

Egyetlen csakra energiáját sem élheti meg más helyettünk. Mindenkinek a saját csakra blokkjait kell feloldania és harmonizálnia azt. Ha nem ez történik meg, akkor először egy szimbiotikus kapcsolatba kerülünk, majd függőségbe a másiktól. Gyakran kell meditálnunk e csakra központi témáján – a szabadság és a kötöttség viszonyán – és nyíltan kell beszélgetnünk barátainkkal erről.

A kapcsolati problémák egyik oka az, hogy a régi szerepminták már nem működnek, újak pedig még nincsenek. Ha behatóan foglalkozunk e csakra princípiumaival, az segíthet kiutat találni a problémákból. Aki tudatában van szakrális csakrája energiájának, az megtalálja egyéni és kielégítő viselkedési mintáját is.

Kreativitási problémák: Ha elakad bennünk a kreativitás áramlása, ha nincsenek jó ötleteink, nem tudjuk jól megoldani gondjainkat, akkor legtöbbször a szakrális - és a torokcsakra működése is gátolt.

 

Orgazmus problémák: Mindig a szakrális csakra gátolt működésével függenek öszze.

 

 

 

 

 

NAPFONATCSAKRA    

 

 

 

E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. Így elnyomott agressziója önmaga ellen irányul és hosszú távon fekélyeket okoz.

 

Testi síkon az emésztés tartozik ide. A táplálékot úgy emésztjük meg, ahogy az érzéseinket.

 

Tágabb értelemben az optikai benyomásokat is megemésztjük. Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a napfonatcsakrához van köze. A rövidlátó ezért csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó, pedig a messze lévőket.

 

Amint látjuk, a napfonatcsakra témái gyakran összefüggenek tetterőnkkel és érzelmeink kezelésével. Ha ezekkel van gond, akkor mindig zavarok vannak a szakrális csakrában is, amelyeket a megfelelő kezeléssel csökkenteni lehet.

 

A napfonatcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ebben az esetben a hasi szervek, és különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát, ami hosszú távon mérgezéshez vezet. A tudatos, mély légzés megnyitja a napfonatcsakrát.

 

Járás és állás közben is figyelni kell arra, hogy valóban ellazult állapotban van-e a napfonatcsakra, mivel a mi kultúránkban sokan fölöslegesen feszítik meg testünknek ezt a tájékát.

 

A napfonatcsakra fiziológiája

 

Ehhez a csakrához olyan belső szervek kapcsolódnak, mint például a hasnyálmirigy, a máj, a lép, a gyomor és a vékonybél. Ez az emésztés témájára utal – szimbolikus értelemben is arról van szó, hogyan emésztjük meg érzéseinket.

 

A csakrához tartozó belső elválasztású (endokrin) mirigy a hasnyálmirigy. Többek között inzulint és glucagont termel, valamint különböző emésztő enzimeket. Az inzulin a glükózfelvétel révén irányítja a sejtek és az izomzat aktivitását. A cukorbetegeknél mesterségesen kell szabályozni a test glükóz-és inzulinháztartását, mivel a napfonatcsakrájuk energiája erősen blokkolt.

 

A napfonatcsakra zavaraira visszavezethető fizikai betegségek és problémák

 

Cukorbetegség: A pszichológiai vizsgálatok szerint a cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. A cukorbetegség és más, a csakrához tartozó betegség megelőzésére ajánlottak a küzdősportok. A megnövekedett kortizol termelés is cukorbetegséghez vezethet.

 

Emésztési zavarok: Agresszióra utalnak. A rágástól kezdve a táplálék szétbontásáig agresszív, feloldó folyamatok zajlanak. Az emésztés során a külvilágot vesszük magunkba, amiből megtartjuk azt, ami táplál, a többit, pedig kiválasztjuk. A napfonatcsakra szintjén ugyanígy mennek végbe a testi-lelki folyamatok is.

 

Epepanaszok: Elnyomott dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit le kell építeni pl. küzdősportokkal, futással vagy jógával. 

 

Evési problémák: Itt különösen azokról van szó, amelyek elhízáshoz vezetnek. Azt már mindenki megtapasztalta, hogy az evés vigasztal, az édesség, pedig szeretetpótlék. Elsősorban a csakrához tartozó meditációk segítenek abban, hogy jobban odafigyeljünk az étkezésre.

 

Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami; valamit még meg kell emészteni. Ez azt jelenti, hogy a lelki problémák nem dolgozódtak fel. E betegség tünetei azt mutatják, hogy valami „savanyú" feltör alulról (a tudattalanból). E gyakran előforduló panasz is a napfonatcsakra zavarára utal, ezért megakadályozható a csakra kezelésével.

 

Gyomorfekély: A gyomorfekélynél gyakran nem jutnak kifejezésre a gyökércsakrából származó aggodalmak és félelmek. Ezért nem is emésztődnek meg, ami azt jelenti, hogy nem kerülnek tudatos feldolgozásra és feloldásra. A gyomorfekély másik oka a befogadóképesség túlbecsülése.

 

Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné napfonatcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy záró réteggel, zsírpárnával – veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.

 

Májbetegségek: A rosszkedvvel függenek össze. Elsősorban az elnyomott dühre kell gondolni, ez okozza a rosszkedvet. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi. Az ázsiai orvoslás a sárgaságot egy megmerevedett szemléletmóddal köti össze, amely el akarja nyomni a belül fortyogó dühöt.

 

Rekeszizom-problémák: A napfonatcsakra tipikus problémájának tekinthetők és a túlzott aggodalomra vezethetők vissza.

 

Szembetegségek: A homlokcsakrával együtt a napfonatcsakra felelős a belátásért és az átlátás képességéért. A szem problémái legtöbbször azzal függnek össze, amit nem szeretnénk meglátni.

 

A napfonatcsakra zavarára visszavezethető lelki betegségek és problémák

 

A napfonatcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Haragunkat és dühünket vagy azért nem fejezzük ki, mert félünk, hogy elveszítjük mások szeretetét, vagy az agresszív érzelmek irányítanak bennünket. A kiegyensúlyozott napfonatcsakra segítségével megfelelő módon tudjuk kifejezni érzéseinket. Megtaláljuk a módját, hogy ne nyomjuk el érzéseinket, és tudatosan ki is fejezzük őket. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. Ez erősíti a tetterőt és az öntudatot.

 

Dühkitörések: A düh tudattalan kifejezése senkinek sem használ. A „dühöngőt" a tudattalan és az automatizmusok irányítják. Az pedig, aki ellen a düh irányul, ellenáll és agresszív lesz. A megoldás nem a düh elnyomása vagy pszichoanalitikus értelemben vett elfojtása. A düh sokszor a tehetetlenség érzéséből fakad.

 

Harag: Ha a harag tudattalanul fejeződik ki, és uralja az érintett személyt, akkor ez egyértelműen a napfonatcsakra zavarára utal. Ezzel ellentétes az ún. „szent harag", amit az illető tudatosan fejez ki, ez, pedig tisztítja a napfonatcsakrát. A tudattalanul előtörő harag lezárja ezt az erőközpontot. 

 

Hatalmi visszaélések: A gyenge napfonatcsakrára vezethetők vissza. Csak a harmonikusan működő napfonatcsakra segít abban, hogy a hatalmat a szociális felelősséggel összekötve gyakoroljuk. Először fel kell ismerni, hogy minden ember hajlamos visszaélni a hatalommal. A csakra kezelésével a hatalommal való visszaélés agresszív energiáit a tudatos énbe/tudatba emeljük, ahol az már feldolgozhatóvá válik.

Hisztéria: C. G. Jung a hisztériát a napfonatcsakra zavarának tartja, mivel ebben a félrecsúszott érzelmi energiák nyilvánulnak meg. Kisebbségi érzés (kisebbségi komplexus): Ha gyakran lép fel, akkor meggyengült napfonatcsakrára utal. 

Mazochizmus: Mindenkinek van hajlama a mazochizmusra, amely önmagában még nem utal a napfonatcsakra zártságára. Csak akkor kell erre gondolnunk, ha az érintett tudattalanul és szenvedélyszerűen éli ki e hajlamát, és szenved is tőle. 

Szégyenlősség: Arra utal, hogy napfonatcsakrában kevés energia van. A csakra kezelésével ez a  legtöbbször hamar feloldódik.

Tweet
2019. 05. 02. Köldökcsakra betegségei
kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/csakrak--energiakoezpontok-/koldokcsakra-betegsegei.html 5/5
zárlatait a hozzá tartozó tudati gyakorlatokkal lehet feloldani.
Hatalmi visszaélések: A gyenge köldökcsakrára vezethetők vissza. Csak a harmonikusan működő köldökcsakra segít abban, hogy a hatalmat a szociális
felelősséggel összekötve gyakoroljuk. Először fel kell ismerni, hogy minden ember hajlamos visszaélni a hatalommal. Ez a felismerés motivál bennünket,
hogy rendszeresen végezzük a köldökcsakra gyakorlatait, ami a hatalommal való visszaélés agresszív energiáit a tudatba emeli.
Hisztéria: C. G. Jung a hisztériát a köldökcsakra zavarának tartja, mivel ebben a félrecsúszott érzelmi energiák nyilvánulnak meg. Kisebbségi érzés
(kisebbségi komplexus): Ha gyakran lép fel, akkor meggyengült köldökcsakrára utal. A küzdősportok és a csakrához tartozó gyakorlatok hosszú távon
feloldják a kisebbségi érzést. Ha nem, akkor pszichoterapeutához kell fordulni.
Mazochizmus: Mindenkinek van hajlama a mazochizmusra, amely önmagában még nem utal a köldökcsakra zártságára. Csak akkor kell erre
gondolnunk, ha az érintett tudattalanul és szenvedélyszerűen éli ki e hajlamát, és szenved is tőle. Ebben az esetben hosszabb időn keresztül naponta és
koncentráltan kell végezni a köldökcsakra gyakorlatait.
Szadizmus: A mazochista hajlamhoz hasonlóan önmagában a szadista hajlam sem vezethető vissza a köldökcsakra zavarára. Minden embernek vannak
ilyen hajlamai. A tudatosság fokától és a hajlam erősségétől függ, hogy normálisnak tekinthető, vagy sem.
A tudattalan szadizmus szociálisan veszélyes, és a köldökcsakra erőteljes zavarára utal. Ebben az esetben a köldökcsakra gyakorlatait össze kell kötni az
álmok feldolgozásával. Itt különösen kell figyelni az árnyék oldal megjelenésére az álomban. A cél itt is az agresszív energiák építő kifejezése a pozitív
harc értelmében.
Szégyenlősség: Arra utal, hogy köldökcsakrában kevés energia van. A csakrához tartozó gyakorlatok végzésével legtöbbször hamar feloldódik.

 

 

SZÍVCSAKRA    

 

 

 

A szívcsakra fiziológiája

 

A klasszikus felfogás szerint a szívcsakra irányítja a csecsemőmirigyet, a szívet és a vérkeringést. Az orvostudomány tíz évvel ezelőtt rájött, hogy a szív is tekinthető endokrin mirigynek, amely ANF-et (atrial natriuretic factor, atriopepinnek is hívják) választ ki. Bár keveset tudunk még a szívről, mint belső elválasztású mirigyről, azt tudjuk, hogy az ANF csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vér mennyiségét, tágítja az ereket, nátrium- és vízhajtó.

 

A csecsemőmirigy, amely a pubertáskorig nő, majd elkezd zsugorodni, a fehérvérsejtek képzésében vesz rész, ezért fontos része az immunrendszernek. A szívcsakra betegségeihez tartoznak mindazok a panaszok, amelyek immungyengeségre vagy vérkeringési problémákra vezethetőek vissza.

 

A szívcsakra zavarára visszavezethető lelki betegségek és problémák

 

Allergia: A túl aktív immunrendszerre vezethető vissza. Az érintett immunrendszere ugyanolyan érzékeny, mint viselkedése a hétköznapokban. Ezt legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy az illető túl érzékeny a bántásokkal és a szeretetlenséggel szemben.

Asztma: A szívcsakra témáját kiegészíti a torokcsakráé is.

Csalánkiütés: A szívcsakra témáját a szakrális csakra témája egészíti ki.

Ekcéma: A szívcsakra témáját a szakrális csakra témája is kiegészíti, amely gyakran jelentkezik bőrbetegségekben. Az ekcéma ugyanis nem teszi vonzóvá az érintettet.

Szénanátha: Bár elsősorban a szívcsakrával függ össze, mégis gyakran érinti a homlokcsakra témáját is.

A felsorolt panaszokon sokat segítenek a csakrák energiakezelései és annak a tudatosítása és feldolgozása, mennyire vagyunk szeretetre méltók.

Autoimmun betegségek: Számuk szinte napról-napra növekszik, egyre újabb kórképek jelennek meg. Ezeknél a betegségeknél a saját test ellen ható antitestek jönnek létre. A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol. E mögött mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje a szükségleteit. Ez világosan utal a szívcsakrára, aminek a fő problémája a másoktól való elhatárolódás, valamint a kapcsolatok és a gyengédség iránti szükségletünk kifejezése.

 

Immungyengeség: Manapság sok betegség kiindulópontja az immungyengeség. Talán nem túlzás azt mondani, hogy korunk tipikus betegsége a gyenge immunrendszer. Ez szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az érintett nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismeretlen és ismerős között.

Mivel a beteg testi síkon nem tesz különbséget jó és rossz között, nem is védekezik, így eljut a hőn áhított nyitottsághoz. Minden esetre ez a fajta „nyitottság" halálos is lehet, ahogyan az aids is mutatja. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szívünkkel megkülönböztetünk és differenciálunk.

 

AIDS: A legtöbb aids-beteg szív- és szakrális csakrája is kaotikus. E szörnyű betegség során legfeljebb csak a szívcsakra kap táplálékot a társadalom figyelme révén. Az aids egyértelműen mutatja, hogy a külső behatások – megérdemelten vagy ártatlanul –visszahatnak az érintett csakráira. Ezt karmának is nevezhetjük.

 

Rák: A rák gyakran egyszerre érinti a szakrális - és a szívcsakrát. A szívcsakra megengedi az egészségtelen sejtburjánzást, a szakrális csakra, pedig befelé fordítja a feldolgozatlan agressziót. A betegségben érintett szerv mindig azt szimbolizálja, amit meg kell tisztítani. T. Dethlefsen és R. Dahlke a következő mondattal kezdik a rákról szóló fejtegetésüket: „Ahhoz, hogy megértsük a rákot, nagyon fontos analógiákban gondolkodni."

Majd pedig elmagyarázzák, hogy egy olyan sejt, amely eddig életét és munkáját a szervezet szolgálatába állította, most hirtelen nem akarja ezt. Követi szabadságvágyát, és nem veti alá magát a szervezet kényszerítésének. Minden rákos beteg találkozik a szabadság és korlátozás, vagy alkalmazkodás kérdésével betegsége során.

Érdekes módon itt csak kétféle terápia segít: vagy az, hogy a beteg minden energiájával harcol a betegség ellen, vagy az, hogy letagadja.

Wilhelm Reich szerint, aki a negyvenes években intenzíven kutatta a rákot, észrevette, hogy egy tipikus rákos beteg érzelmei nem mozognak. Reich ebben az összefüggésben a „krónikus érzelmi csendről" beszél, amin a szexuális érdeklődés megbénulását szokták érteni. A rákos betegek érzelmi ürességtől is szenvednek, és gyakran viselkednek görcsösen. A megfeszült izmok így kiváló melegágyat kínálnak a daganatoknak. Chris Coulson, rákkutató, a hetvenes években megerősítette Reich megfigyeléseit. Más rákkutatók is szoros összefüggést látnak a betegséghajlam és a szexualitást elutasító beállítottság között. 

 

Fertőzések: Szinte mindig az immunrendszer gyengeségére utalnak. A gyakorlatok rendszeres végzése erősíti az immunrendszert, így kisebb esélye lesz minden fertőzésnek.

 

Szívpanaszok: Legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre. Mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és feszültségben nyilvánul meg. Rudolf Steiner szerint a szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nincsenek szeretetteljes érzései.

Horst Eberhard Richter, orvos és pszichoanalitikus, a szívinfarktuson átesett betegeknél nagyon gyakran talált anyaproblémát. Az anyához való kötöttségük vagy nagyon erős, vagy nagyon hiányos volt. A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat. Aki szívinfarktusra hajlamos, annak a csakra kezelése mellett ajánlott a zöld turmalint viselése is, amely védi a szívét.

 

Vérkeringési problémák: A szívünkkel és azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Itt azzal a kérdéssel állunk szemben, hogy engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Ennek analógiai megfelelője, hogy engedjük-e a szeretetet/szerelmet szabadon áramlani.

 

Lelki okok

 

A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, amelyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejleszthetünk.

 

 

 

TOROKCSAKRA    

 

 

 

A torokcsakra betegségei szinte mindig a beszédproblémákban jelentkeznek. A köhögés, a torokfájdalom és a rekedtség mindig akadályozza a beszédet, ezért a következőkben felsorolt betegségek arra irányítanak, hogy maradjunk egy kicsit csendben. Nyugati kultúránkban sok energiát veszítünk a meggondolatlan beszéddel. Szinte mindig beszélünk, s ez elvonja a torokcsakra energiáit egészen addig, amíg a tipikus megfázásos betegségek véget nem vetnek ennek. A nyugati társadalom verbális kultúra, tehát energiáit a torokcsakrára építi.

 

A torokcsakra problémái gyakran abból származnak, hogy olyan érzelmi impulzusokat nyomunk el magunkban, amelyek kiabálásra, zokogásra, sírásra vagy dühöngésre indítanának. Az elnyomott érzések elzárják a torokcsakra energiaáramlását.

 

A torokcsakra fiziológiája

 

A torokcsakrához tartozó pajzsmirigy thyroxint, és egyéb olyan hormonokat termel, amelyek serkentik a sejtek aktivitását. A pajzsmirigy hibás működése akkor tűnik fel, amikor aktívnak kellene lennie: a pubertáskorban és a változó korban. A pajzsmirigyet nagyon nehéz orvosilag (allopátiásan) kezelni.

 

A pajzsmirigy hormonjai, a thyroxin és a trijodthyronin szabályozzák a szervezet energia- és hőháztartását. Ehhez jódra van szükségük, amit általában a táplálékból nyernek.

 

A torokcsakra zavarára visszavezethető testi betegségek és problémák

 

Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet, és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel. Az asztma végül is azzal a szabadsággal függ össze, amelyre az önkifejezéshez van szükségünk, ez pedig a torokcsakra klasszikus témája.

 

Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Egy másik lehetséges lelki ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét, de nem meri, így köhögésbe menekül. A torokcsakra kezelésével meg lehet előzni a bronchitist.

 

Fülproblémák: A fül a hallás és az egyensúly szerve. Aki például stressz miatt billen ki egyensúlyából, az gyakran szenved hallásproblémáktól. A fülproblémák szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső hangunkra, sem mások véleményére. Ezzel ismét a hallásnál és hallgatásnál vagyunk, a torokcsakra egyik fontos témájánál.

 

A fülcsengés (tinnitus) és a fülzúgás azt jelzi, hogy az érintett nem akarja meghallani belső hangját. Ez tipikus torokcsakra probléma. Minden fülproblémánál segítenek az energetikai kezelések és a rendszeresen végzett meditációs gyakorlatok.

 

Köhögés: Hasonló összefüggések illenek rá, mint a megfázásos tünetekre, amelyek közé a köhögés is tartozik. A köhögés gyakran azt jelenti, hogy el akarjuk mondani a véleményünket, de ez valamilyen oknál fogva nem merjük vagy tudjuk kifejezni.

 

Légzési nehézségek: A lélegzet életerő, amit az indiaiak pránának neveznek. A légzés köt össze bennünket a világgal, az életenergiával és Istennel. A Biblia szerint Isten életet lehelt az anyagba, így vált az emberré. Ha megtörjük azt a kapcsolatot, amely összeköt azzal, ami nagyobb tőlünk, akkor légzési problémáink lesznek.

 

Mandulagyulladás: E betegség tanulási feladata, hogy egyértelműen jelezzük, mit fogadunk el, és mit nem. A gyulladás mindig azt jelenti, hogy problémák vannak az agresszióval, ezért ilyenkor a szakrális csakrával is kell foglalkozni.

 

Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat és semmit sem csinálunk. 

 

Nyakfájdalmak: Sokszor a ki nem mondott gondolatok, érzések vagy azok a félelmek okozzák, amelyek nyomasztják az érintettet. Mivel csak ritkán mondhatunk ki mindent, kultúránkban sokan szenvednek nyakfájástól. 

 

Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe vagy más módon sértik meg azt, sokszor túl szégyenlősek vagy félnek bizonyos dolgokról beszélni. A torokcsakra tanulási feladata, az őszinte és nyílt kommunikáció, mindez nekik még nehezen megy.

 

Pajzsmirigy problémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés viszont azt mutatja, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot. Fel kell tehát állítanunk a határainkat. Egyik esetben sem használjuk megfelelően a torokcsakra energiáit. 

 

Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangjára kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk.

 

Sclerosis multiplex (SM): Christine Page, angol orvosnő szerint a torokcsakra zavaraira vezethető vissza. Nézete szerint ezek a betegek túl analitikusan reagálnak. Állandóan visszafojtják érzelmeik kifejezését, különösen a frusztrációkat és a negatív érzéseket nem tudják szóban kifejezni.

 

Szájbetegségek: A gyulladás például a kifejezés gátoltságára utal. Az egyéb szájproblémák szintén az érintettben rekedt agresszióra utalnak, amely mérgező is lehet.

 

Szájszag: A gyomorból ered és rossz emésztésre utal. Feladatát tekintve távolságot teremt. A torokcsakra – gyakran a szakrális csakrával együtt – azt mondja: „Ne gyere közel!" Meg kell vizsgálnunk, hogy szükségünk van-e erre a távolságra vagy sem. Azt is kérdezzük meg magunktól, hogy kit akarunk távol tartani.

 

Torokfájás: Az elnyomott félelmekkel és dühvel függ össze. Az ilyen félelmek a nyak és a tarkó egész területén megnyilvánulnak. A torokfájás minden típusánál foglalkozni kell a torokcsakrán kívül a szakrális csakrával is.

 

Tüdőproblémák: A szabadság és a kommunikáció témáira utalnak. Ha az érintett úgy érzi, be van korlátozva, és nincs elég szabadsága, akkor ez hosszú távon károsítja a torokcsakrát, ami később azt eredményezi, hogy a tüdők nem kapnak elég életenergiát. Itt is felléphet a torokcsakra alapproblémája, vagyis az, hogy az illető túl sokat akar beszélni, de nem képes meghallgatni másokat.

 

A torokcsakra zavarára visszavezethető lelki problémák

 

A torokcsakra betegségei lelkileg az önkifejezéssel, ezen belül is a gondolatok kifejezésével függnek össze. A torokcsakra birodalmába tartoznak azok az új elgondolások, amelyek – Heinrich von Kleist szerint – beszéd közben születnek: a régit elengedjük, és helyet adunk az újnak.

 

A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen. Nem akarják elengedni a régit, s így nem tudnak helyet adni az újnak, a növekedésnek. Így jellegzetes zavarok jönnek létre: az illető gyakran kér elnézést, mogorva és rosszkedvű. Az ilyen ember zavaros és kusza. A torokcsakra tipikus zavara a racionalizálás, amikor az ember önmagát és másokat, a tetteket és az érzéseket intellektuálisan akarja megmagyarázni. Ezzel elveszti rugalmasságát és megmerevedik.

 

 

 

 

 

HOMLOKCSAKRA    

 

 

A hatodik csakránk a HOMLOKCSAKRA vagy más néven harmadik szem csakra, mely a mentális fogalmak képi megjelenítésével és megértésével áll kapcsolatban. Magában foglalja az egyén valóságról alkotott fogalmait és az univerzumról alkotott képét, hiedelmét. A homlokcsakra síkján a magasabb rendű értékeket keressük.

Ha ez a csakra a normálistól eltérően működik, azaz visszafelé forog, akkor az illető világról alkotott képei nem igazak, általában negatívak, mentális fogalmai zavarosak. Ezeket a képeket és fogalmakat az illető maga vetíti ki a világba és világát ezek szerint alkotja meg. 
Ha a csakrának a visszafelé forgása erős, akkor jellemző lehet ránk a negatív gondolatok generálása. 
Ha a csakra el van záródva vagy energiahiányos, akkor az alkotó gondolkodásunk gátolt.

 
A fenti tüneteket az Információs energiagyógyászatban az elmetér tisztításakor is érzékeljük, amelyek az egó terében mutatkoznak meg. Tisztítása nagyon fontos, mert az illető a negatív világlátásával akadályozhatja a gyógyítás átíródását. 
 

Ezoterikusan nézve legkésőbb az angol teozófusok óta kapcsolják össze a harmadik szemet és a hipofízist a szellem anyagra gyakorolt hatásával. A gondolatformák és az érzések a harmadik szemben alakulnak át anyagilag is érzékelhető üzenetté - hormonokká. A hinduizmus, az Ayurvéda és a jógafilozófia is a hipofízis két lebenyében hagyományosan az anyag és a szellem szimbólumát látja. Mivel ez a mirigy a látóidegek kereszteződésében található, egyúttal az érzékelést is kihangsúlyozza, amely - a modern amerikai kutatások szerint - jelentős hatást gyakorol a tudat kialakulására.

A homlokcsakra síkján a magasabb rendű értékeket keressük. A homlokcsakrához a 35-42. életévek tartoznak. Ez az életközepi válság, tipikus korszaka, amikor hirtelen felvetődik az élet értelmének kérdése. A homlokcsakra hatására ekkor többnyire új értékeket fedezünk fel. A régi értékrendszerünket már túlhaladottnak tartjuk, az újat, pedig még nem ismerjük. Már nem hiszünk az alsó csakrák értékeinek kizárólagosságában, és éppen úton vagyunk egy magasabb tudati sík felé. Az átmenet érzése az ébredő homlokcsakra energiáinak eredménye.

A homlokcsakra minden zavarát a hiányzó belátás és felismerés, valamint a zavaros érzékelés jelzi, amely azért van, mert az érintett nem akar intuíciójára hallgatni vagy nem bízik benne és nem bízik saját képességeiben, megérzéseiben sem. A homlokcsakra leggyakoribb problémája a belső képek hiánya. Az érintett nem látja, hogyan tovább, nincs jövőképe.

 

 

A homlokcsakra fiziológiája

 

Az agyalapi mirigy, különböző hormonokat termel, amelyek többek között a növekedést, az inzulin kiválasztást, a tejképzést és a testnedveket befolyásolják, illetve amelyek a mellékvesekéregre és a nemi szervekre hatnak. Mintegy karmesterként irányítja a többi mirigy hormontermelését. Az agyalapi mirigyet, pedig a hipotalamusz irányítja, amely a szimpatikus (autonóm) idegrendszerre reagál. A hipotalamusz hat a látásra és a látomásokra.

 

Sok ezoterikus állítja, hogy a hipofízis olyan „vevőkészülék" amellyel az érzékeken túli rezgéseket vesszük. Azt is mondhatjuk, hogy ez a hatodik érzékünk „vevőkészüléke", amely a finomanyagi érzékelésért felelős.

 

A homlokcsakra zavarára visszavezethető testi betegségek és problémák

 

Fejfájás: Gyakran arra utal, hogy nem akarunk az intuíciónkra hallgatni. A keresztény mitológiában a fejfájásnál Szent Pantaleont hívják segítségül, akinek a legenda szerint a fejéhez szegezték a kezét. Ez a kép arra utal, hogy a fejfájás akkor jön létre, ha már annyit gondolkodunk, hogy nem is tudunk cselekedni. Ilyenkor a cselekvést (a kezeket) a fej (a gondolkodás) gátolja, így fejfájás keletkezik.

A fejfájás az elmúlt száz év tipikus betegsége, korábban ezt alig ismerték. Ma az emberek többsége szinte csak a fejét használja, túl sokat gondolkodik, így túlterheli ezt a központot. A homlokcsakra feladata, hogy az érzést és a gondolkodást összekössük az intuícióval. Ha ez sikerül, akkor megszűnnek a fejfájások is.

 

Látászavarok: A szem problémái arra utalnak, hogy nem akarunk valamit látni, vagy belátni. Amit nem vagyunk képesek meglátni, azt többnyire nem is akarjuk látni.

 

Távollátás: Távollátásnál erőteljesebben kell foglalkoznunk a hozzánk közel lévő dolgokkal. A távollátó el akar menekülni a jelenből a jövőbe.

Rövidlátás: Arra utal, hogy céljainkat fontos szem előtt tartani, és belső képeket alkotni.

Kötőhártya gyulladás: (konjunktivitis): Azt jelenti, hogy az ember legszívesebben behunyná a szemét valami előtt.

Kancsalság: Ebben az állapotban az érzések, az intuíció és az intellektus képei nem tudnak összerendeződni. A kancsaloknak legtöbbször gondot jelent kompromisszumot kötni.

 

Astigmatismus: Ennél a született betegségnél a szem felső rétegei nem szimmetrikusak. Francisco Goya (1746-1828) spanyol festő is astigmatismusban szenvedett, amitől képei torznak tűnnek. A térben torzult látás intuíciónkat hívja segítségül, hogy a valóságot olyannak lássuk, amilyen valóban.

 

Zöldhályog (glaukóma): Gyakran olyanoknál lép fel, akik a belső szenvedéstől megkeményedtek és együttérzésük alig működik. A szemben lévő nagy nyomás a nagy belső feszültségre, nyomásra utal. A pszichoszomatikus orvoslás szerint a zöld hályog sokszor olyanoknál fordul elő, akik nem tudtak megoldani egy konfliktust egy hozzájuk közel álló személlyel, többnyire az apával vagy az anyával. A megmerevedett konfliktus miatt a látásmód is megkeményedik, ami testileg a kemény pupillákban is megmutatkozik.

 

Szürkehályog (katarakt): Sokszor olyanoknál lép fel, akik félnek a jövőtől, és ezért mindent sötéten látnak. A szemlencsék megkeményednek, és elhomályosodnak, így az érintett nem tud megnyílni a fénynek.

 

Migrén: A viszonylag gyakori migrén a homlok- és a szakrális csakrával függ össze. A beteg szeretne tetszeni, és csak a kívülről jövő reakciókat hallgatja meg ahelyett, hogy befelé figyelne.

 

Nátha: A homlokcsakrához tartozik és elsősorban az arcot érinti. Ezen kívül minden meghűléses betegség a torokcsakrához is tartozik. A tüsszentést is hasonlóan lehet értelmezni a köhögéshez, vagyis valamit kívülre helyezek, ami belül volt, így távolságot teremtek.

A tüsszentés még a fej kitisztulásával is összefügg, ezért használtak régen tubákot. A tüsszentés tehát tiszta gondolatokat és érzéseket teremt, így kapcsolódik a homlokcsakrához.

A felső három csakra gyakorlatainak rendszeres végzésével csökkenthetjük a nátha kialakulásának lehetőségét.

 

Melléküreg-problémák: Ilyenkor a fejet kell megtisztítani. Ehhez tartozik az is, hogy sírással tisztítsuk meg érzelmeinket. Tisztának és üresnek kell lennünk, hogy új célokat tűzhessünk ki magunk elé.

 

 

 

KORONACSAKRA    

 

 

A koronacsakrával elérkeztünk a fizikai testhez köthető, hetes csakrarendszer legmagasabb szintjére, mely az egyén spriritualitásához való viszonyával, egész lénye fizikai, érzelmi, mentális és spirituális integrációjával áll kapcsolatban.
 
Ha a koronacsakra zárt, akkor az egyénnek valószínűleg nincs élménye, kapcsolata saját spiritualitásával.
 

Az ezoterikus körök sejtései szerint melatonin a meditáció során is keletkezik és a meditáló a koronacsakrán keresztül veszi fel a magasabb rezgésű világok impulzusait. A melatonin szimbolizálja a koronacsakra megnyílását és aktivitását. A teozófusok, mint például Alice A. Barley, feltételezik, hogy a mesterek éjjelente találkoznak, így aki éjjel meditál, az a koronacsakráján keresztül fel tudja venni az ő bölcsességüket.

 

A kutatók azt sejtik, hogy a melatonin meghatározza álmainkat is. A meditáción kívül álmunkban érzékeljük a legerősebben a belső hangunkat vagy a belső vezetőnket. A csakrarendszerre vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy a koronacsakra és a vele kapcsolatos tobozmirigy segít kapcsolatot teremteni belső vezetőnkkel. Az epifízis (tobozmirigy) és a hipofízis (agyalapimirigy) együtt képes befogadni a magasabb rezgésű világok információit.

 

Aki lezárja magát e bölcsesség vagy a belső hang elől, netán visszaél ezekkel, annak számolnia kell a koronacsakra zavarával, amely részben testi, de legtöbbször lelki zavarokban vagy pszichózisban mutatkozik meg. Ha valakinek hajlama van a pszichózisra az, semmiképpen ne meditáljon és ne végezzen légző gyakorlatokat. Ilyenkor a földelést kell megerősíten és a gyökércsakrát kezelni.

 

A többi csakrával ellentétben a koronacsakra problémái ritkán okoznak klasszikus betegség tüneteket. Az itt fellépő zavarok inkább pszichózisban és különféle személyiségváltozásokban nyilvánulnak meg. A legtöbb embernél nyugalmi állapotban van a koronacsakra. Problémák akkor lépnek fel, ha aktiválják, és nem ennek megfelelően viselkednek.

 

A koronacsakra zavarára visszavezethető testi betegségek és problémák

 

Parkinson-kór: Ennél a betegségnél hiányzik a dopamin, egy neurotranszmitter, ami pedig a végtagok remegéséhez és megmerevedéséhez vezet. A betegség okát még nem ismerik.

Az ezoterikusok, különösen a teozófusok szerint ezeknél a betegeknél teljesen zárt a koronacsakra, a gyökércsakra viszont egészen nyitott. Ez megmagyarázná e betegség funkcióját, vagyis azt, hogy a betegnek nincsenek belső képei, és teljesen a külvilág segítségére van utalva. 

 

A koronacsakra zavarára visszavezethető lelki problémák

 

Címszavai: a kétség és a béke polaritása, tudat, tudatosság.

A koronacsakra pszichológiai témája arról szól, hogy a sötétségben kell megtalálni a belső fényt. Kevésbé ezoterikus megfogalmazásban ez úgy hangzik, hogy nem szabad feladni a reményt és követnünk kell az álmainkat.

 

Alzheimer-kór: Ennél a betegségnél hasonló tünetek lépnek fel, mint a dementiánál. Ez a regresszió is a belső gyermek háttérbe szorításáról szól.

 

Dementia: Elmegyengeség, különösen időskori elbutulás formájában lép fel az agy elsorvadása miatt. Ezt jelentős emlékezetvesztés követi, amely a racionális gondolkodás és ítélőképesség lassú, de állandó gyengülésével és regresszióval jár. Az, hogy a beteg ismét olyan lesz, mintegy kisgyerek, arra utal, hogy belső gyermekének kellett volna több teret engednie.

 

Depresszió: A valódi depresszió és a depresszív hangulatok is arra vezethetők vissza, hogy a koronacsakrát ugyan aktiválták, de nem tudnak bánni az energiájával. A reaktív depressziónál, amelyet a társ, a gyermek, vagy akár a munkahely elvesztése vált ki, nagyon fontos megtartani a koronacsakra képi energiáit (a jövőképet). Bármi is történjen, az élet megy tovább.

 

Minden depressziós helyzetben foglalkozni kell a gyökércsakrával is. Terápiaként ajánlatos összekapcsolni a koronacsakrát a gyökércsakrával. Ezzel összekapcsoljuk magunkban az Eget és a Földet, így helyreáll az életerő, és újra élni akarunk. A kínai gyógyításban a koronacsakrát a test jang pólusának, a gyökércsakrát pedig a jin pólusának tekintik. A két pólus között áramlik az életenergia.

 

Epilepszia: Megkülönböztetünk epilepsia majort (grand mal) és epilepsia minort (petit mal). Az epilepsziásokat régen bölcs, vagy szent embereknek tartották, akik képesek kapcsolatba lépni más világokkal, és képesek beszélni az istenekkel. Az epilepszia az agy elektromos zavaraira vezethető vissza, és gyógyszeres kezeléssel megszüntethető.

 

Ezoterikus és jógakörökben úgy vélik, hogy az epilepszia oka az, hogy a korona- és a szakrális csakra túlzottan nyitva van. Az érintett ezért pontosan érez minden atmoszférikus és érzelmi zavart. A pszichológusok szerint a beteg arra használja a rohamot, hogy kimeneküljön egy kellemetlen helyzetből. A nagy rohamoknál (grand mal) átmenetileg a gyökércsakra – tehát a realitással való kapcsolat – is bezárul.

 

Öngyilkossági kísérlet: Ha az érintettnek nincs jövőképe, nincs reménye és depressziós, akkor fennáll az öngyilkossági kísérlet veszélye. Ez a kilátástalanság és a reménytelenség kifejeződése. Egyúttal kommunikációs stratégia is, hogy segítséget kapjon. A buddhisták szerint, aki öngyilkos lesz, annak nagyon nehéz problémákat kell megoldania a következő életében.

 

Skizofrénia: A skizofrénia minden formájánál a beteg csak befelé tekint, a saját világába, és kikapcsolja a külvilágot. Az érintett nagyon gyakran rendkívül érzékeny a kollektív tudattalan üzeneteire, amelyeket azonban nem lehet a hétköznapi valóságra vonatkoztatni. A beteg koronacsakrája tehát állandóan szélesre van tárva, és semmilyen módon nem tudja bezárni. Mint minden pszichózisnál, itt is elsősorban a gyökércsakrával kell foglalkozni.                                                                                                                                                                                      

Hatalmi visszaélések: A gyenge szakrális csakrára vezethetők vissza. Csak a harmonikusan működő napfonatcsakra segít abban, hogy a hatalmat a szociális felelősséggel összekötve gyakoroljuk. Először fel kell ismerni, hogy minden ember hajlamos visszaélni a hatalommal. Ez a felismerés motivál bennünket, hogy rendszeresen végezzük a napfonatcsakra gyakorlatait, ami a hatalommal való visszaélés agresszív energiáit a tudatba emeli.

 

Hisztéria: C. G. Jung a hisztériát a napfonatcsakra zavarának tartja, mivel ebben a félrecsúszott érzelmi energiák nyilvánulnak meg. Kisebbségi érzés (kisebbségi komplexus): Ha gyakran lép fel, akkor meggyengült szakrális csakrára utal. A küzdősportok és a csakrához tartozó gyakorlatok hosszú távon feloldják a kisebbségi érzést. Ha nem, akkor pszichoterapeutához kell fordulni.

 

Mazochizmus: Mindenkinek van hajlama a mazochizmusra, amely önmagában még nem utal a napfonatcsakra zártságára. Csak akkor kell erre gondolnunk, ha az érintett tudattalanul és szenvedélyszerűen éli ki e hajlamát, és szenved is tőle. Ebben az esetben hosszabb időn keresztül naponta és koncentráltan kell végezni a napfonatcsakra gyakorlatait.

 

Szadizmus: A mazochista hajlamhoz hasonlóan önmagában a szadista hajlam sem vezethető vissza a napfonatcsakra zavarára. Minden embernek vannak ilyen hajlamai. A tudatosság fokától és a hajlam erősségétől függ, hogy normálisnak tekinthető, vagy sem.

 

A tudattalan szadizmus szociálisan veszélyes, és a napfonatcsakra erőteljes zavarára utal. Ebben az esetben a napfonatcsakra gyakorlatait össze kell kötni az álmok feldolgozásával. Itt különösen kell figyelni az árnyék oldal megjelenésére az álomban. A cél itt is az agresszív energiák építő kifejezése a pozitív harc értelmében.

 

Szégyenlősség: Arra utal, hogy szakrális csakrában kevés energia van. A csakrához tartozó gyakorlatok végzésével legtöbbször hamar feloldódik.

 

 

Forrás

Barbara Ann Brennan: Gyógyító kezek