MELLÉKVESE (glandula suprarenalis)

2019.05.20 12:33

MELLÉKVESE

A mellékvese a vese felső pólusánál elhelyezkedő, háromszög alakú, páros, endokrin, hormontermelő mirigy. Kéreg és velőállományból áll, mindkét rész termel hormonokat.

A kéregállomány a kortizol, aldoszteron és mellékvese eredetű androgének (férfi nemi hormon hatású vegyületek) termelését végzi. Ezeknek a hormonoknak az anyagcsere szabályozásában, a só-, vízháztartás irányításában, és a nemi fejlődésben van szerepük.

A mellékvese velőállománya termeli az adrenalint, noradrenalint és a dopamint. Ezek a vegyületek különböző szervekben hatnak, a szervre jellemző módon (pl. az adrenalin stressz hatására termelődik, a szívműködést gyorsítja, a bélizmokat ellazítja).

A mellékvese az agyalapi mirigy (hipofízis) által vezérelt, belső elválasztású mirigy. https://www.facebook.com/aranykori.lelekgyogyitas/posts/2385171518378008

TERMELT HORMONJAI:

➡️ Adrenalin - vérnyomás szabályozás, stressz-reakció
➡️ Noradrenalin - vérnyomás szabályozás, stressz-reakció 
➡️ Aldoszteron - só-, vízháztartás irányítása
➡️ Kortizol - stressz-reakció
➡️ DHEA-S - test szőrzetének fejlődése serdülőkorban

​​Az INFORMÁCIÓS ENERGIAGYÓGYÁSZATBAN két dologra törekszünk: a betegség kialakulásának megelőzésére (prevenció) és a már kialakult elváltozás gyógyítására. 
A kezelés során már jóval a betegség kialakulása előtt látjuk bizonyos mirigyek, szervek, stb. energetikai lemerülését, elváltozását, mely hosszú távú jelenléte betegség kialakulásához vezethet. 
Információval és energiával való feltöltéssel - ha időben történik és kellő tudatosság párosul hozzá a fogadó részéről- megelőzhető a betegség kialakulása, a meglévő betegségek pedig gyógyíthatóak.

Mellékvese FIZIKAI megbetegedései az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

➡️ Cushing-szindróma
➡️ Kortizolt termelő mellékvesekéreg-daganat
➡️ Mellékvesekéreg-túltengés
➡️ Addison-kór
➡️ mellékvesevelő-daganat
➡️ krónikus fáradtság

Mellékvese LELKI VONATKOZÁSÚ problémái és elakadásai:

➡️ Ha a stressz mindennapossá válik az életünkben, az a hormonrendszer működésén is meglátszik és a mellékvesék lemerüléséhez vezet.
A tartós magánéleti konfliktusok vagy munkahelyi stressz leküzdéséhez a szervezet folyamatosan stressz hormont termel. Az állandó készenlét, a folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek, hosszabb-rövidebb idő után megjelennek a „mellékvese fáradtság” tünetei.

➡️ Az egyensúly felborulását kezdetben a magasabb kortizol szint jelzi, hiszen a folytonos stressz ellen a szervezet így igyekszik felvenni a harcot. Krónikus stressz esetén azonban a túlhajszolt mellékvese idővel képtelen lesz kielégíteni a szervezet megnövekedett kortizol szükségletét, így funkciója egyre csökken.

➡️ A kortizolszint csökkenésének első jele a fáradtság. Az érintettek reggel is nehezen ébrednek, napközben is nyomottabbak, lehangoltabbak lehetnek. Romlik a stressztűrő képességük, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek.

➡️ Gyermekvállalást tervező nők esetében a kortizolhiány a teherbeesés elmaradásához is vezethet. A megtermékenyített petesejt beágyazódását, megmaradását a progeszteron hormon biztosítja. Kortizolhiány esetén azonban a szervezet minden energiát – a progeszteron termelés rovására is - a hiányzó hormon előállítására fordít, így nem ritka, hogy a betegség diagnózisára a gyermekáldás elmaradásának vizsgálata során derül fény.

➡️ A mellékvese funkciója többek közt a pulzus és a vérnyomás szabályozása veszély észlelésekor. Ha veszélyben vagyunk, a testünk azonnal válaszol a stresszre, akkor is, ha a veszély valós és akkor is, ha nem az, csak mi érezzük/gondoljuk annak.
A szervezet mindig komolyan veszi az agy figyelmeztetéseit, nem tud különbséget tenni a valós vagy vélt fenyegetés, félelem között.

➡️ A félelmek, szorongások sokfélék lehetnek, ismert vagy nem tudatosult dolgoktól is félhetünk. Félhetünk egy társ elveszítésétől, attól, hogy rossz döntést hozunk és rossz irányba indultunk el. 
Nagyon gyorsan (türelmetlenség) és nagyon messzire szeretnék eljutni az életünk egy vagy több területével kapcsolatban.

Ezekben a helyzetekben nem engedjük meg magunknak az esetleges tévedést, ami csak egy élettapasztalatot jelentene számunkra. Ez az oka többek közt az átélt, nagyfokú stressznek. Mindez testi-lelki szinten szorongást vált ki.

➡️ A mellékvesék a vesék felett találhatóak, ez utóbbiakat a félelem és fájdalom székhelyei. A stresszhelyzetben felszabaduló adrenalin hatása vagy stimulál
(serkent) és kreatívvá tesz minket vagy ellenkezőleg, károkat okozhat, sőt romboló hatású is lehet.

➡️ A folyamatos és tartós stressz teljes kimerüléshez is vezethet. Ajánlatos lenne felhagynunk kishitű szemléletünkkel, azzal a hozzáállásunkkal, hogy a vereséget elkerülhetetlennek hisszük. Pozitív hozzáállással és elhatározással, önértékelési problémáinkat legyőzve lenne ajánlatos célt kitűzni magunk elé.
Fontos lenne tudatosítanunk, hogy minden döntés jó döntés és minden tapasztalat, amit át kell élnünk minket szolgál és épít.

Ajánlatos egy egyszerű, praktikus, reális keretek között megvalósítható életstílust kialakítani, hálásnak lenni, mindazért, amink van, nyitni a külvilág felé és újra megtalálni az egyensúlyt az életünkben.

➡️ A mellékvese a gyökércsakrához tartozó belső elválasztású mirigy. https://fenymasszazs.webnode.hu/news/gyokercsakra1/

—————

Vissza