SZÍV (cor)

2019.06.01 07:17

​SZÍV (cor) ​​

 

A szív a keringés központi szerve, ritmusos összehúzódásaival biztosítja a nagy- és kis vérkörben az állandó véráramlást és egyéb tényezőkkel együtt az ehhez szükséges vérnyomást, billentyűrendszere pedig gondoskodik a véráramlás irányításáról, saját szabályozómechanizmusai, valamint idegi és hormonális hatások közbeiktatásával alkalmazkodni tud a változó megterhelésekhez.

 

FELÉPÍTÉSE ÉS FUNKCIÓJA

➡️ A szív anatómiailag a jobb és a bal szívfélből áll, mind a két részre pitvarokra és a kamrákra oszlik. A szív munkáját - a szervek megfelelő vérellátását - folyamatos pumpálással (összehúzódással) végzi, oly módon, hogy előbb a pitvarok, majd a kamrák húzódnak össze.

➡️ A szív egyes részeit "szelepek", billentyűk választják el egymástól, amelyek biztosítják, hogy a vér csak egy irányba haladhasson, abba az irányba, amely a szív munkájának megfelel.

➡️ A szervezet szövetei által elhasznált, oxigénben szegény, ún. vénás vér a jobb pitvarba érkezik, majd a jobb kamrából - a tüdőartérián át - jut a tüdőbe, ahol felveszi az élethez szükséges oxigént és leadja a felesleges széndioxidot. Az oxigénnel felfrissült vér a pulmonáIis vénákon át a bal pitvarba jut. A vérkörnek ezt a részét kis vérkörnek nevezzük.

➡️ A bal pitvarból a bal kamrába jutó, ún. artériás vér a főütőéren (az aortán) át jut a nagy vérkörbe, ill. a szervekbe (agy, izomzat, gyomor stb.). A szív pumpafunkcióját és az artériák működését a véráramban keringő hormonok irányítják.

➡️ A szív működéséhez oxigén és energia szükséges, amelyet - a szív számára is - a véráram biztosít. A megfelelő vérellátás csak akkor valósulhat meg,ha a szívet tápláló erek egészségesek.

➡️ A szívet tápláló artériákat koszorúereknek nevezzük. A koszorúerek a főütőérből (az aortából) erednek. A bal kamrát az aortából eredő bal koszorúér látja el vérrel, a jobb szívfelet és a szív alsó falát ellátó jobb koszorúér az aortából külön ered.

 

 ​​Az INFORMÁCIÓS ENERGIAGYÓGYÁSZATBAN az a csodálatos, hogy nem egy energiacsomagot adunk a beteg szervnek, hanem részleteiben is látjuk és kezeljük a szükséges területeket. 
A szívnél pl. láthatjuk a lerakódásokat a szívkoszorúérben, a beszűkült ereket, az elégtelenül működő szívbillentyűket, a pitvarok vagy kamrák energiahiányos állapotát, a meridiánrendszerben lévő blokkokat, energetikai egyensúlytalanságokat, a vérnyomást és pulzus értékeit, a szívet terhelő érzelmeket, lelki elakadásokat. 
Súlyos elváltozás esetén a szerv újraépítésére és cseréjére is van lehetőségünk.

 

Szív FIZIKAI megbetegedései az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

➡️ vérnyomás problémák
➡️ szívritmuszavar
➡️ szívinfarktus
➡️ érelmeszesedés - szívkoszorúér lerakódás (zsír- és mészlerakódás, meszes lemezek/plakkok)
➡️ Atherosclerosis - szívet ellátó artériák szűkülete, érfal károsodás
➡️ Angina pectoris - szegycsont mögötti, rohamokban jelentkező szorító mellkasi fájdalom 
➡️ Perikarditisz - szívburokgyulladás

 

Szív LELKI VONATKOZÁSÚ problémái és elakadásai:

➡️ Szívpanaszok: legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre, mintha szívtelenül élnénk. A szívbetegek olyan emberek, akik nem az érzelmeikre, hanem kizárólag az értelmükre hallgatnak.
Ez gyakran merev nézetekben és feszültségben nyilvánul meg. Rudolf Steiner szerint a szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nagyon kevés vagy nincsenek szeretetteljes érzései.

➡️ Horst Eberhard Richter orvos és pszichoanalitikus, a szívinfarktuson átesett betegeknél nagyon gyakran talált anyaproblémát. Az anyához való kötöttségük vagy nagyon erős, vagy nagyon hiányos volt. 
A szív jelképezi az anyát az emberi testben és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat. Aki szívinfarktusra hajlamos, annak ez a csakra kezelése is ajánlott.

➡️ Vérkeringési problémák: a szívünkkel és azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Itt azzal a kérdéssel állunk szemben, hogy engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Ennek analógiai megfelelője, hogy engedjük-e a szeretetet/szerelmet szabadon áramlani.

➡️ A szív a szívcsakrához tartozó szerv, lelki problémái elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, amelyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejleszthetünk.
https://fenymasszazs.webnode.hu/csa…/csakrak-es-betegsegeik/

➡️ A szívelégtelenség esetén a szívizom összehúzódó erejének
és ezzel teljesítményének csökkenése folytán a szívbeteg
mindennapos tevékenysége kényszerűen korlátozódik. A szív
már nem tud megfelelni az elvárásoknak, összeroskad, megjelenik a "már nem bírom tovább" lelkiállapot, az élet központja felmondja a szolgálatot.
Lelki vonatkozása, hogy csődöt mondunk saját életfeladatunk
megvalósításában, vagy tudatos kilépés a káosz állapotából, menekülés vagy búcsú a polaritástól: végül is az élet
mindig a szív leállásával ér véget, mert az adott körülmények között már nem képes tovább működni.

➡️ Szívelégtelenség esetén tágítsuk ki határainkat a szívügyek terén, hogy több életenergia kerülhessen életünk középpontjába. Ismerjük fel feladataink kétoldalúságát, addig cselekedjünk, ameddig van értelme küzdeni, de fel kell adnunk a harcot, ha eljön az ideje. 
Fogadjuk el sorsunkat és találjuk meg újra a lelki békénket, gyógyítsuk szívünket, hogy megadjuk a felépülés lehetőségét és újra visszakerülhessen eredeti állapotába.

➡️ Az angina pectoris kifejezés szívelégtelenséget jelent: szűkkeblűséget, az ego túlértékelését. Az ember tulajdonképpeni lénye szenved hiányt. A betegség rákényszerít, hogy ismét a szívünkre hallgassunk.

​Bővebb információ:
https://fenymasszazs.webnode.hu/keze…/informaciosgyogyaszat/

 

Forrás: 
https://www.webbeteg.hu
https://mek.oszk.hu/01100/01161/html/sziv.htm
https://kinai-medicina.tienshoni.hu

—————

Vissza