PAJZSMIRIGY (glandula thyroidea)

2019.04.06 08:31

PAJZSMIRIGY (glandula thyroidea)

 

A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a csontváz és a belső szervek növekedésében. Felelős a testi és a szellemi növekedés közötti egyensúlyért, szabályozza az anyagcserét, és így hatással van arra, hogy milyen gyorsan alakul át a magunkhoz vett táplálék energiává illetve hogy milyen gyorsan használjuk fel ezt az energiát. A szervezet jód anyagcseréjét is befolyásolja, valamint a vér és a szövetek mésztartalmát is.

 

PAJZSMIRIGY ÁLTAL TERMELT HORMONOK

 

Ezek általános hatású, a test egészére ható hormonok az anyagcsere ütemét szabályozzák, növelik az energiatermelést és az oxigénfogyasztást. Nélkülözhetetlenek a normális egyedfejlődéshez, különösen az idegrendszeréhez.

  • A mellékpajzsmirigy (4 db apró mirigy, a pajzsmirigy mögött, mellett és alatt) által termelt hormon a Parathormon (PTH), mely a vér kalciumszintjét szabályozza.

 

Az Információs gyógyászatban két dologra törekszünk: a betegség kialakulásának megelőzésére (prevenció) és a már kialakult elváltozás gyógyítására. A kezelés során már jóval a betegség kialakulása előtt látjuk bizonyos mirigyek, szervek, 
stb. energetikai lemerülését, elváltozását, mely hosszú távú jelenléte betegség kialakulásához vezethet. 
Az információval és energiával való tisztítással és gyógyítással -ha időben történik és kellő tudatosság párosul hozzá a fogadó részéről- megelőzhető a betegség kialakulása.

 

PAJZSMIRIGY FIZIKAI BETEGSÉGEI az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

  • pajzsmirigy alulműködés
  • pajzsmirigy túlműködés
  • pajzsmirigygöb (hideg vagy meleg - struma nodosa)
  • "Napjaink jellemző népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a pánik tünetek, a depresszió vagy az elhízás."

Pajzsmirigy teszthttps://www.webbeteg.hu/tesztek/48/pajzsmirigy-teszt

 

PAJZSMIRIGY LELKI VONATKOZÁSAI az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

  • A pajzsmirigy a riadó- és harcikészséget szabályozza. Zavaraira akkor kerül sor, ha félünk a nagyobb megerőltetéstől vagy a nehéz felelősségvállalástól. Az ember fél attól, hogy egyedül kell megvédenie önmagát, hiányzik belőle a bizakodás. Aggódik, hogy csúnyán becsapják.
  • A pajzsmirigy alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, félelmünket és ellenállásunkat jelzi.
  • A túlműködés viszont azt mutatja, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot. 

A túlműködés lelki szimptómái: elfojtott agresszív és elutasító érzelmek; riadókészültség; túlfokozott belső aktivitás; állandó vegetatív (idegrendszeri) harci készültség; belső nyugtalanság és feszültség.

 

Kép: Pinterest


Forrás: 
https://labtestsonline.hu/ne…/az-endokrin-mirigyek-tablazata
Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged? Duna Könyvkiadó

 

—————

Vissza