HASNYÁLMIRIGY (pancreas)

2019.04.12 09:22

HASNYÁLMIRIGY (pancreas) ​​

 

 

A hasnyálmirigy nagy szerepet játszik a táplálék feldolgozásában és megemésztésében. Az inzulin nevű hormont termeli, amelynek igen fontos szerepe van a szervezet vércukorszintjének kiegyensúlyozásában és a szénhidrát anyagcseréjének szabályozásában. A hasnyálmirigy által kiválasztott enzimek nagyon fontosak a zsír- és a proteinanyagcserében is.

HASNYÁLMIRIGY FUNKCIÓJA:​

➡️  A hasnyálmirigy (pancreas) jobb oldalon, a gyomor alatt, a patkóbél görbületében található külső elválasztású mirigy belső elválasztású mirigy szigetekkel (Langerhans-szigetek).

➡️  A külső elválasztású mirigyes állomány emésztőenzimeket termel, amelyek segítségével a vékonybélben megemésztődnek a cukrok, fehérjék és zsírok.

➡️  A belső elválasztású mirigyállomány számos hormont termel, amelyeknek a szervezet szénhidrát-háztartásának szabályozásában van kiemelkedő szerepe.

➡️ ​​​​ Inzulin - A hasnyálmirigy szigeteinek sejtjei termelik a cukorbetegség ellenszerét, az inzulint. Az inzulin segítségével jut be a szőlőcukor a sejtekbe, serkenti a máj glikogénraktározását és a sejtek glükózfelvételét, és ily módon csökkenti a vércukorszintet.

​​➡️ ​ Glukagon - Az inzulin ellenhormonja, a Langerhans-szigetek sejtjeiben termelődik. Serkenti a májban a glikogén glükózzá történő lebontását, valamint a zsírok mobilizálását és energiává történő átalakítását.

​​➡️  Szomatosztatin - Az emésztőrendszer működésének szabályozásában kiemelkedő jelentőségű gátló hatású hormon.

​​Az INFORMÁCIÓS GYÓGYÁSZATBAN két dologra törekszünk: a betegség kialakulásának megelőzésére (prevenció) és a már kialakult elváltozás gyógyítására. 
A kezelés során már jóval a betegség kialakulása előtt látjuk bizonyos mirigyek, szervek, stb. energetikai lemerülését, elváltozását, mely hosszú távú jelenléte betegség kialakulásához vezethet. 
Az információval és energiával való feltöltéssel és gyógyítással -ha időben történik és kellő tudatosság párosul hozzá a fogadó részéről- megelőzhető a betegség kialakulása.

Hasnyálmirigy FIZIKAI megbetegedései az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

➡️  inzulinrezisztencia
➡️  Cukorbetegség (diabétesz), melyet az inzulin alultermelés okoz. A cukorbeteg inzulin hiányában nem képes az élelem tartalmazta cukrot feldolgozni, így a cukor átmegy rajta és a vizeletben választódik ki. 
➡️  hasnyálmirigy-gyulladás
➡️  hasnyálmirigy daganat (jó- és rosszindulatú)

 

Hasnyálmirigy LELKI VONATKOZÁSÚ problémái és elakadásai:

➡️​ Ha a hasnyálmirigy működésében zavar keletkezik, az kihat az enzimekre, végső soron a lelki-szellemi fejlődésre, melynek rezignáció a következménye. Ha az inzulintermelés elégtelen, a cukor (szeretet) maradéktalan feldolgozása nem lehetséges, diabétesz és szeretetfelhasználási zavar alakul ki.

➡️ ​A cukorbetegség arra utal, hogy az élet kellemes oldalát, az élvezetet, a szeretetet nem tudjuk elfogadni, mivel az az érzésünk, hogy nem érdemeljük meg a törődést (önszeretet hiánya!). Nem találjuk magunkat szeretetre méltónak, következésképp nem is tudjuk a szeretetet befogadni és hiányzik belőlünk a szeretni tudás képessége, melynek az oka gyakran egy feldolgozatlan csalódás.

➡️​ Nem merjük a szeretetünket és a vágyunkat őszintén megmutatni és bevallani. Szellemileg alultápláltakká válhatunk.

➡️ A hasnyálmiriggyel összefüggő problémák összességében arra utalnak, hogy szeressük önmagunkat jobban és élvezzük az életet.

➡️ A hasnyámirigy a Napfonatcsakrához tartozó mirigy:
https://www.facebook.com/aranykori.lelekgyogyitas/posts/2358700111025149

 

Kép: Pinterest


Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hasny%C3%A1lmirigy
Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged? Duna Könyvkiadó

 

 

 

—————

Vissza