MÁJ (hepar)

2019.10.10 10:26


MÁJ (hepar) ​​

 

 

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez.

 

FELÉPÍTÉSE ÉS FUNKCIÓJA

  • A máj 1300-1500 gramm tömegű, mirigyes szerkezetű hámszerv. Nagyrészt a jobb bordaív alatt helyezkedik el, míg bal lebenye a gyomortájék területére nyúlik át. Két lebennyel – a jobb lebeny jóval nagyobb mint a bal – rendelkezik.

Az epehólyag közvetlenül a máj alsó felszínéhez van hozzánőve.

  • Elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, a méregtelenítésben, illetve egyes vegyületek termelésében és tárolásában.

Gyulladásos folyamatokban résztvevő fehérjéket termel, a zsíranyagcserében szabályozza a vérzsír szintet, a zsírok bontásán keresztül.
A szénhidrát anyagcserében a vér cukortartalmát szabályozza, képes a cukor előállítására, raktározására, valamint lebontására.

  • A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz.
  • A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és réz anyagcserében, illetve a bilirubin anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.

Az INFORMÁCIÓS ENERGIAGYÓGYÁSZAT kezelései során egyrészt a betegség megelőzésére törekszünk az energetikailag lemerült szervek stb. kezelésével, másrészt a már kialakult betegségeket gyógyítjuk, súlyos elváltozás esetén pedig a szerv újjáépítésére és cseréjére is van lehetőségünk.
Minden esetben az egészség helyreállítása a célunk testi-lelki szinten.

A holisztikus szemlélet alapján nem csak az energiahiányos szervet kezeljük, hanem többek közt a meridiánrendszerben lévő blokkokat, energetikai egyensúlytalanságokat, a májat terhelő érzelmeket, lelki elakadásokat is.
A májban legtöbbször az (elfojtott) düh és harag érzései tárolódnak, melyek terhelik és gyengítik annak működését.

 

Máj fizikai megbetegedései az alábbiak lehetnek a teljesség igénye nélkül:

  • fertőző májgyulladás
  • májtályog
  •  májkárosodás alkoholfogyasztás miatt - tiszta és gyulladásos zsírmáj, májzsugor
  • májrák.

 

Máj lelki vonatkozású problémái és elakadásai:

  • Máj a napfonatcsakrához tartozó szerv.

 

E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza.

  • Májbetegségek: A rosszkedvvel függenek össze. Elsősorban az elnyomott dühre kell gondolni, ez okozza a rosszkedvet. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi. Az ázsiai orvoslás a sárgaságot egy megmerevedett szemléletmóddal köti össze, amely el akarja nyomni a belül fortyogó dühöt.
  • Epepanaszok: Elnyomott dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit le kell építeni - fizikailag pl. küzdősportokkal, futással vagy jógával és lelkileg pl. jógával, meditációval, különböző oldási technikákkal.
  • Dühkitörések: A düh tudattalan kifejezése senkinek sem használ. A „dühöngőt" a tudattalan és az automatizmusok irányítják. Az pedig, aki ellen a düh irányul, ellenáll és agresszív lesz. A megoldás nem a düh elnyomása vagy pszichoanalitikus értelemben vett elfojtása. A düh sokszor a tehetetlenség érzéséből fakad.
  • Harag: Ha a harag tudattalanul fejeződik ki, és uralja az érintett személyt, akkor ez egyértelműen a napfonatcsakra zavarára utal. A tudattalanul előtörő harag lezárja ezt az erőközpontot.

A napfonatcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Haragunkat és dühünket vagy azért nem fejezzük ki, mert félünk, hogy elveszítjük mások szeretetét, vagy az agresszív érzelmek irányítanak bennünket. A kiegyensúlyozott napfonatcsakra segítségével megfelelő módon tudjuk kifejezni érzéseinket. Megtaláljuk a módját, hogy ne nyomjuk el érzéseinket, és tudatosan ki is fejezzük őket. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. Ez erősíti a tetterőt és az öntudatot.

 

 

Forrás:
medicoverkorhaz.hu
kinai-medicina.tienshoni.hu

Kép: Pinterest

 

 

 

—————

Vissza